Din dragoste sau interes | Politicienii gălăţeni care şi-au ”sponsorizat” partidul

Din dragoste sau interes | Politicienii gălăţeni care şi-au ”sponsorizat” partidul
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Nu mai puţin de 108.100 de lei este cea mai generoasă dintre donaţiile oficiale oferite de politicienii gălăţeni în 2016. Iată cine sunt politicienii care au cotizat sau donat din greu în anul electoral trecut.

Potrivit Legii finanţării partidelor politice, partidele au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, până la data de 30 aprilie, cuantumul total al veniturilor obţinute, precum şi lista membrilor de partid care au plătit donaţii şi cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară. Pe baza informaţiilor din Monitorul Oficial, vă prezentăm astăzi topul celor mai cunoscuţi politicieni gălăţeni care şi-au deschis larg portofelele pentru partid.

Cei mai generoşi

De departe, cel mai generos politician gălăţean s-a dovedit a fi Nicuşor Ciumacenco, consilier local PNL, care a oferit cinci donaţii a căror valoare totală se ridică la 108.100 de lei. Următorul în top este colegul său, proaspătul preşedinte al PNL, senatorul George Stângă, care figurează cu o donaţie totală de 73.150 de lei, pe care i-a plătit în trei etape. Au prins a treia treaptă a podiumului, cu o donaţie de câte 70.000 de lei fiecare, deputatul PNL Victor Paul Dobre şi fostul deputat George Scarlat. Trebuie spus că Dobre a făcut donaţia într-o singură zi, pe 9 noiembrie, în vreme ce lui Scarlat i-au trebuit două zile.

Actualul lider ALDE Galaţi, Cristian Dima, şi fostul şef de partid, deputatul Eugen Durbacă, apar, fiecare, cu câte o donaţie de 63.000 de lei, primul pe 19 octombrie, celălalt pe 24 octombrie.

Deputatul Bogdan Rodeanu apare pe lista donatorilor USR cu suma de 56.000 de lei, plătită în patru tranşe, în perioada noiembrie - decembrie 2016.

Consilierul judeţean PNL Radu Valentin a oferit partidului zece donaţii, în valoare totală de 55.050 de lei.

Sume mai modeste

Potrivit datelor publicate de PNL în Monitorul Oficial, consilierul judeţean Ion Ştefan a înregistrat cinci donaţii în valoare totală de 27.750 de lei. Primarul PNL al comunei Barcea, Constantin Zamfir, apare şi el pe lista donatorilor, cu o sumă totală de 23.650 de lei, plătită în patru tranşe.

Fostul senator PSD Gheorghe Saghian a contribuit la bunăstarea noului său partid, PRU, cu o donaţie de 17.720 de lei, pe care a plătit-o în două etape. Şi pe fostul său şef de partid, eurodeputatul Dan Nica, l-am găsit pe lista membrilor PSD care au plătit în anul 2016 cotizaţii a căror valoare însumata depăşeşte baremul - cu 15.620 de lei.

Nu mai puţin de 13.850 de lei este cotizaţia totală pe care a plătit-o ALDE Dorian Secuianu, fost candidat neeligibil la Consiliul Judeţean, director în cadrul SC Gospodărire Urbană SRL.

Deputatul PSD Marius Mărgărit apare pe lista cotizanţilor, cu 13.600 de lei.

Cu trei donaţii, consilierul judeţean PNL Sorin Creţu a ajuns la o sumă totală de 12.250 de lei oferiţi partidului.

Ministrul de Finanţe Viorel Ştefan, deputat PSD, apare cu o cotizaţie mult mai modestă decât colegii lui de partid - 11.000 de lei! Vine din urmă colegul său de partid, Gigel Istudor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, cu o cotizaţie de 10.700 de lei.

Ultimul pe lista numelor sonore ale politicii gălăţene care au sponsorizat partidul este fostul primar al Tecuciului, Gerhardt Daniel Ţuchel - cu 10.500 de lei, pe care i-a donat PNL într-o singură zi, pe 6 mai 2016.

Veniturile PMP şi UNPR nu au fost încă făcute publice în Monitorul Oficial, de aceea promitem că vom reveni cu informaţii dacă se vor regăsi gălăţeni printre cotizanţi şi/sau donatori.

Citit 7071 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Mai 2017 15:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.