NEGOCIERI pe la colţurile politicii. S-a împărţit ”caşcavalul” la societăţile de interes local (FOTO)
Foto: ”Viața liberă”, Anca Melinte

NEGOCIERI pe la colţurile politicii. S-a împărţit ”caşcavalul” la societăţile de interes local (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Transurb, Gospodărire Urbană, Administraţia Pieţelor Agroalimentare şi Industrial Parc au, pentru următoarele patru luni, administratori provizorii în Consiliile de Administraţie (CA), numiţi prin votul aleşilor locali. Deciziile, eminamente politice, au stârnit dispute la recenta şedinţă a Consiliului Local.

Prin vocea consilierului Onuţ Atanasiu, PNL a susţinut că deciziile privind CA-urile sunt pripite şi a respins introducerea lor pe ordinea de zi a şedinţei.

Primarul Ionuţ Pucheanu a replicat că, la fiecare dintre cele patru societăţi, mandatele membrilor CA au expirat, iar dacă nu vor fi numiţi administratori noi riscă o amendă între 5.000 şi 10.000 de lei. "Doar pentru că PNL a boicotat şedinţa comisiei de selecţie a dosarelor nu înseamnă că nu s-a lucrat", a ripostat Pucheanu.

La colţul politicii

Ce se întâmplase? Marţi, la şedinţa liderilor grupurilor politice din CL, a fost convocată, pentru ora 15,00, o întrunire a comisiei numite special pentru analiza şi selecţia membrilor de CA-uri. Comisia e formată din viceprimarii Sorin Enache (PSD) şi Picu Apostol Roman (UNPR), Eugen Găvan (ALDE), Oana Iurescu (PMP) şi Claudiu Iacob (PNL). Numai că, reprezentantul PNL nu a venit!

"La ora 15,30, l-am sunat pe dl preşedinte PNL de la municipiu, dl Cristian Gâscă (prezent şi el în sala de şedinţe - n.r.). Ne-a spus că are o neclaritate cu privire la numărul administratorilor. "Păi eu vi i-am dat pe hârtiuţă, cu scrisul meu!", i-am spus. "Când aveţi veşti, vă aşteptăm cu drag". Şi am desfăşurat şedinţa", a povestit Enache.

Liberalul Claudiu Iacob a susţinut ferm că el nu a fost chemat. "Am vorbit cu liderul de grup, cu dl preşedinte, trebuia să vorbesc cu tot PNL?", i-a replicat Enache. "Nu, doar cu mine!", a replicat Iacob. "Nu e vina mea, vorbiţi cu preşedintele dvs", a pus punct Enache.

Chiar în timp ce era supusă votului introducerea pe ordinea de zi a proiectelor privind CA-urile, într-un colţ al sălii a avut loc o discuţie fierbinte între liberalii Atanasiu, Iacob şi Gâscă şi primarul Ionuţ Pucheanu. Negocierea a eşuat. "PNL nu va vota cele patru proiecte!", a anunţat Onuţ Atanasiu.

Şi, încolonaţi, cu preşedintele Gâscă înainte, liberalii au părăsit sala şi au aşteptat în curte să se termine votul secret.

Cum s-a făcut "selecţia"

Preşedintele comisiei de selecţie, Sorin Enache, ne-a declarat că, pentru cele 26 de posturi în CA-uri, au fost depuse 28-30 de CV-uri. "Au venit cu propuneri liderii de grupuri politice din CL. S-a făcut o listă lungă, au venit cu dosarele, dintre care noi am selectat pe cei cu pregătirea cea mai bună. E atributul CL să numească membri în CA-uri! Ei vor hotărî bunul mers, administrarea în condiţii de eficienţă a fiecărei societăţi. Nu a existat un algoritm politic, selecţia s-a făcut în baza OUG 109, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. PNL nu va primi posturi pentru că nu a adus CV-urile pe care a fost invitat să le aducă", a susţinut Sorin Enache.

Pe cine au votat aleşii

Cu 16 voturi pentru, unul împotrivă şi două nule, au fost numiţi administratori provizorii în Consiliul de Administraţie al Transurb: Ioan Francisc Bărbuţ, Didina Borteş (ambii foşti membri şi în fostul CA), Romeo Marin, Cristina Nedelcu, Adrian-Ion Smărăndoiu, Costel Văsoi, Georgiana-Elena Deaconescu.

Cu 16 voturi favorabile, un vot împotrivă şi două nule, au fost numiţi administratori provizorii la Gospodărire Urbană: Petrică Banciog, Octaviana Carmen Bogean, Laurenţiu Candrea, Daniela Codrescu, Mihai-Iulian Dima, Eduad Naum, Ionel Vlad. Din vechiul CA, doar Bogean se mai regăseşte.

La Administraţia Pieţelor Agroalimentare, au fost numiţi administratori provizorii: Nicoleta-Leontina Sîrbu, Constantin Gelu Tacea, Tincuţa Tercu-Găvan (toţi trei foşti membri şi în vechiul CA), Costel Gafton, Elena-Aura Macovei, Mirela Liana Signer şi Costel Vieru. În favoarea lor au fost exprimate 15 voturi pentru, un vot împotrivă şi trei voturi nule.

La Industrial Parc SRL, unde nu mai exista un CA din 2016, au fost numiţi administratori provizorii, cu 14 voturi pentru, un vot împotrivă şi patru nule: Gheorghe Chicoş, Mihai Constantinescu, Nicoleta-Daniela Harţegan, Mircea Mălinescu şi Cristian-Eugen Munteanu.

Ce indemnizaţii vor avea noii membri CA

Dacă până acum erau plătiţi cu indemnizaţii de zece la sută din leafa directorului, legea permite, mai nou, ca  indemnizaţia lunară fixă brută de care vor beneficia membrii CA-urilor să ajungă şi la dublu câştigului mediu salarial pe ramură în ultimele 12 luni. Adică la 4.600 de lei! La propunerea viceprimarului Sorin Enache s-a stabilit, însă, o indemnizaţie de 1.450 de lei brut - 1.045 de lei net pe lună, pentru fiecare membru CA.

Care va fi soarta directorilor

Eugen Zaharia, managerul Pieţelor, şi Genica Totolici, directoarea Transurb, nu se mai regăsesc în noile CA-uri. Tocmai de aceea, am fost curioşi dacă urmează schimbări. "La unele societăţi e posibil să se întâmple şi schimbarea managerului", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu. "După noile reguli, nu mai e un contract nedeterminat, ci pe perioadă determinată. Dl Zaharia, din câte ştiu, are prelungire dată de fostul CL, deci e o hotărâre asupra căreia nu se poate reveni, dl Bogdan Ardean este director interimar la Gospodărire Urbană, la dna Totolici nu vă pot spune care e statutul ei juridic, nici la dl Costică Voicu de la Parcul Industrial", a precizat primarul.

Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu:

Citit 10871 ori Ultima modificare Joi, 01 Iunie 2017 19:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.