UPDATE. SCANDAL de amploare în PSD | VIDEO. Grindeanu: După ce Dragnea demisionează, demisionez și eu. Îi dau termen până luni

UPDATE. SCANDAL de amploare în PSD | VIDEO. Grindeanu: După ce Dragnea demisionează, demisionez și eu. Îi dau termen până luni
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

UPDATE, joi, 15 iunie, ora 22,30 | Prim-ministrul Sorin Grindeanu i-a cerut, în această seară, lui Liviu Dragnea să părăsească PSD. Șeful Guvernului a reiterat că își va da demisia din fruntea Executivului doar după ce Liviu Dragnea va demisiona din partid. "Până luni, îi cer lui Liviu Dragnea să se gândească bine și să-și asume responsabilitatea acestei crize. După ce Dragnea demisionează, demisionez și eu", a punctat premierul.

"Sunt membru de partid de 20 de ani și voi rămâne membru PSD indiferent de ce spune Liviu Dragnea. Voi rămâne PSD-ist indiferent câte CEX-uri de excluderea mea va organiza domnul fost PDL-ist Dragnea. Ce-o să facă în final? O sa ne excludă pe toți din PSD, cei care spunem că lucrurile nu merg în direcția corectă? Nu cred că o sa fie lăsat de partid. Într-un final, Dragnea o să fie oprit de partid (...) Nu mă agăț de scaun. Eu am unde să mă întorc, mi-am făcut școala la timp, fără să repet ani (...) Dl. Dragnea se agață disperat de funcții în speranța că asta îl va salva de trecut. Asta e credința mea, asta îl mână pe el în luptă. Voi răspunde la două dezinformări spuse de dl Liviu Dragnea, cum că mă asociază cu servicii secrete, cu președintele României. Suntem într-o conspirație existentă doar în mintea sa. Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la șprițuri cu reprezentanți ai serviciilor secrete, așa că să se gândească dl. Liviu Dragnea mai bine când spune aceste lucruri. Voi avea reacții și mai puternice pe acest subiect, dacă va continua. Toată aceasta idee e evident o minciună. A doua minciună e cea în care spunea că toți miniștrii au avut probleme de comunicare cu mine. Dragnea trebuie să-și dea demisia, cum să lucreze miniștrii dacă eu le spuneam un lucru, iar de la partid le venea altă directivă? Iată un exemplu: când se apucaseră unii să comunice despre impozitul pe gospodărie, le-am spus în ședința de Guvern să înceteze comunicarea și singurul comunicator e ministrul Finanțelor când se finalizează analiza. Ce s-a întâmplat? Seara, la tv, la planșă, cine era? Știți și dvs, cu desene, stiți deja. Ce să creadă ceilalți miniștri? Ne aflăm într-un moment dificil, în care un singur om, Dragnea, încearcă să ne întoarcă în timp, înainte de 1989. Fiecare dintre noi trebuie să ne gândim dacă ne dorim asta. Eu cred că nu", a declarat prim-ministrul.


UPDATE, joi, 15 iunie, ora 15,30. PSD depune MOȚIUNE DE CENZURĂ împotriva propriului guvern. Grindeanu, exclus din partid | Potrivit jurnaliştilor din presa centrală, care citează surse neoficiale, coaliţia PSD-ALDE pregăteşte moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. HotNews.ro arată că moţiunea ar urma să fie depusă luni, iar textul acesteia ar urma să fie citit, miercuri, în plenul Parlamentului. Comitetul Executiv Naţional al PSD, întrunit, la această oră, a decis prin vot excluderea din partid a prim-ministrului Sorin Grindeanu, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Urmeaza ca CEx-ul sa voteze asupra depunerii moţiunii de cenzură. De vazut daca va fi exclus si Victor Ponta, avand in vedere ca miercuri CEx a decis ca vor fi exclusi toti cei care vor face parte dintr-un guvern condus de Grindeanu.


UPDATE, joi, 15 iunie, ora 0,20. Premierul Grindeanu: Dragnea vrea toată puterea. Nu demisionez! | Premierul Grindeanu: Dragnea vrea toată puterea. Nu demisionez! "Înainte de ședință, am încercat să înțeleg de ce există această furie de a schimba propriul guvern după doar șase luni, un guvern care a performat și are rezultate. Am vrut să înțeleg de ce timp de o lună domnul Dragnea și alții au vorbit despre remanieri, analize și demisii. Mi-e foarte greu să înțeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniștri, puși de tine acolo? Nu am găsit un răspuns, decat unul singur, poate: dorința unui singur om de a avea toată puterea", a declarat, la miezul nopții, Sorin Grindeanu, care a subliniat că va demisiona din funcția de prim-ministru cu o singură condiție: ca viitorul premier să fie un social-democrat.

Precizarea șefului Guvernului vine în contextul în care, pe surse, de câteva ore, se vehiculează că Liviu Dragnea intenționează să-l susțină pe Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, pentru funcția de prim-ministru.

Sorin Grindeanu a dezvăluit că, printre reproșurile care i s-au adus de către conducerea PSD s-a numărat faptul că nu a dezvoltat relațiile cu Rusia. "Vă citesc o măsura care, în analiza dlui Vâlcov (Darius Vâlcov, cel care ar fi făcut așa-zisa evaluare a Guvernului n.r.) e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem încă țară membră UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE. Poate că dl Vâlcov și ceilalti știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil (...) La politică externă, printre nerealizări e trecută dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Îmi asum (...) La nerealizări sunt incluse două măsuri la care însuși Dragnea a anunțat că se renunță: TVA zero la locuințe și la publicitate. Chiar nu am răspuns la așa ceva. La fiscalite-buget, 18 măsuri neîndeplinite au termen în 2018, alte cinci nu au termene. Toate au fost trecute la nerealizările lui Grindeanu și Viorel Ștefan", a punctat șeful Executivului.

Întrebat dacă a luat vreun ministru PSD apărarea Guvernului, Sorin Grindeanu a afirmat: "Viorel Ștefan era la fel de siderat ca mine de faptul că o măsură din programul de guvernare era defalcată pe 41 de măsuri. A încercat să ofere explicații, și-a apărat punctul de vedere".


UPDATE, ora 22,30. Liviu Dragnea: Toți miniștrii au demisionat. PSD și ALDE i-au retras sprijinul politic lui Grindeanu | Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în urmă cu doar câteva minute, că toți miniștrii PSD și-au depus demisiile înainte de ședința partidului. Mai mult, liderul PSD și cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu au afirmat că i-au retras sprijinul politic premierului Grindeanu.

"Eu am condus această întâlnire și am descurajat orice intenție de escaladare a unui conflict și le-am cerut colegilor să nu se discute cu patimă. Din păcate, premierul nu a așteptat nicio decizie, a transmis că demisioneaza daca Iohannis spune că nominalizează tot un premier PSD. CEX a luat act de câteva lucruri: toți membrii PSD din guvern și-au prezentat demisiile înainte de CEX. Și nu vorbim de celebrele demisii în alb pe care nu le-am văzut, ci de demisii scrise de ei. O singură excepție, ministrul Comunicațiilor, care o va trimite prin mail. Continuarea guvernării în actuala stare, cu Grindeanu sau nu premier, riscă în trei luni programul de guvernare să devină imposibil de pus în practică. Un procent foarte mare de măsuri din program nu sunt puse în practică. Dincolo de eventuale costuri politice pentru mine sau partid, ce va rămâne în cartea de istorie e dacă coaliția reușește să facă până în 2020 o țară puternică, cu venituri mari pentru români, cu o rețea de infrastructură, sistem de sănătate bun", a spus Liviu Dragnea.


Dragnea vrea să scape de Grindeanu. Mai mulți miniștri au demisionat | Liderii PSD sunt reuniți, la acest moment, într-o ședință importantă a Comitetului Executiv Național al partidului, în care, potrivit presei naționale, ar urma să se decidă soarta politică a premierului Sorin Grindeanu și a mai multor miniștri, pe care Liviu Dragnea îi dorește afară din Guvern.

Potrivit HotNews, mai mulți miniștri PSD din guvernul Grindeanu au demisionat, la cererea conducerii partidului, au declarat pentru publicație surse din partid. Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a declarat pentru HotNews.ro că nu a demisionat: "Voi demisiona doar dacă mi-o va cere premierul Sorin Grindeanu", a spus Jianu.

Cei care nu ar fi demisionat sunt ministrul Apărării, Gabriel Les, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, ministrul Justiției, Tiudorel Toader, ministrul pentru IMM, Alexandru Petrescu și ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu. Nu este clar, în acest moment, dacă decizia lor de a nu demisiona este definitivă.

Premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat, în ciuda amenințărilor lui Liviu Dragnea și a "ofertei" pe care liderul PSD i-a făcut pentru a scăpa de el - șefia ASF.

Vom reveni cu amănunte.

Sursa foto: Facebook | PSD Iaşi

Citit 8924 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2017 22:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.