Istoria s-a scris la Poiana. Piroboridava, sit arheologic de importanţă naţională în judeţul Galaţi (FOTO)
Foto: Marius Negri

Istoria s-a scris la Poiana. Piroboridava, sit arheologic de importanţă naţională în judeţul Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Un ulcior cu masca lui Dionysos bătrân şi o ceaşcă dacică pe care este marcată o cruce sunt, alături de amfore, ceramică „terra sigillata” şi două ştanţe de bătut monedă, printre cele mai importante vestigii descoperite la Poiana, în antica aşezare de la Piroboridava şi care pot fi admirate la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci.

Comună săracă şi plină de nevoi, care abia în 2004 a revenit pe harta judeţului Galaţi, după ce, în 1968, fusese transformată în sat component al Nicoreştiului, Poiana deţine un monument arheologic de importanţă naţională. Situl arheologic de la Poiana, punct Piroboridava, se află pe Lista Monumentelor Istorice avizată de Ministerului Culturii - cod GL-I-s-A-02989, unde figurează, distinct, şi cele patru aşezări fortificate găsite aici.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", Muzeul de Istorie din Tecuci deţine cea mai însemnată parte a patrimoniului arheologic descoperit la Poiana, vestigii pe care a reuşit să le recupereze de la Institutul de Arheologie din Bucureşti, de la Muzeul Naţional de Antichităţi din Bucureşti, de la Institutul de Arheologie din Iaşi, instituţii ai căror specialişti au făcut cercetări aici.

Ce puteţi vedea

În Muzeul din Tecuci pot fi admirate artefacte din Epoca Bronzului, din Epoca Fierului, obiecte reprezentative din ceramică, din bronz şi fier şi chiar din import. De pildă amfore întregi şi chiar un urcior cu masca lui Dionysos bătrân, aduse de negustorii greci ce veneau cu corăbiile pe Dunăre şi urcau pe Siret, ca să le vândă geto-dacilor ulei de măsline şi vin. Mărturie a comerţului sunt monede callatine, romane, greceşti, bizantine, dar şi cele geto-dacice, din argint, bătute la Poiana! Pentru că aici au fost descoperite şi două ştanţe de bătut monedă, semn că Piroboridava era un veritabil centru politic, pentru că nu orice aşezare avea dreptul de a bate monedă!

„Poiana a fost o aşezare foarte mare şi bogată a geto-dacilor de pe Valea Siretului”, am aflat de la arheologul Paul Ciobotaru de la Muzeul din Tecuci. Şi tot la Poiana s-a găsit ceramică romană "terra sigillata", considerată un lux în perioada respectivă, ba chiar şi sticlărie.

În sala de muzeu dedicată sitului de la Poiana se află o ceaşcă dacică deosebită: pe fundul ei sunt marcate linii în formă de cruce.

Măcar un mini-muzeu…

„Prima ceaşcă dacică a fost găsită aici, la noi, la Poiana! Tot ce a fost de valoare s-a dus la Bucureşti, la Iaşi, la Tecuci. Dar tot mai avem amfore, ceva documente. Ţin cu tărie ca istoria comunei să nu se piardă! Şi nu o vom pierde! O s-o păstrăm, să avem ce arăta copiilor”, spune cu tărie primarul comunei Poiana, Ciprian Tudor, care a urcat, împreună cu noi, pe promontoriul de la marginea satului, unde se află situl arheologic. Priveliştea care se deschide în faţa ochilor este impresionantă!

„Situl a fost afectat de cutremur. Malul abrupt a luat şi el ce-a mai fost. Alte obiecte de valoare se aflau într-o garnitură de tren care a fost bombardată în al doilea război mondial”, ne-a declarat cu tristeţe primarul.

În biroul său, păstrează cu grijă monografia comunei, dar şi câteva obiecte de lut pe care ar vrea să le expună pentru a fi admirate măcar de localnici. „Mă străduiesc la anul să finalizez noua grădiniţă (începută de pe vremea când Elena Udrea era ministru al Dezvoltării n.r.), cu două săli de grupă şi să transform grădiniţa veche într-un mini-muzeu ca să expunem şi noi obiectele pe care le mai avem”, ne-a declarat primarul.

Citit 9841 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.