UPDATE. Se reia activitatea în Combinat

UPDATE. Se reia activitatea în Combinat

Evaluaţi acest articol
(36 voturi)
19 comentarii

UPDATE. Semnarea contractului colectiv de muncă pe anul 2018, anunţată vineri de administraţia ArcelorMittal şi de Sindicatul Siderurgistul AMG, nu a echivalat şi cu reluarea activităţii din combinat, muncitori din mai multe secţii hotărând să continue protestele. După cum „Viaţa liberă” a scris sâmbătă, siderurgişti din mai multe sectoare de pe platforma siderurgică gălăţeană au refuzat să reînceapă lucrul, printre ei aflându-se cei din LTG 2, LBC şi LBR, de la Zincare, Expediţie şi de la linia de prevopsire (OCL). „Liderii ne-au trădat când au semnat contractul colectiv de muncă, pentru că noi nu am fost de acord ca ei să semneze”, ne-au spus mai mulți siderurgiști.
Se pare însă că situaţia revine la normal. Surse de pe platformă ne-au informat că cele trei laminoare sunt repornite, mai întâi LTG2, încă de sâmbătă după-amiază, apoi şi celelalte. Aceleaşi surse ne-au spus că activitatea de pe fluxul primar (furnal, oţelărie) nu a avut de suferit în timpul protestelor.


UPDATE. Surse din combinatul ArcelorMittal ne-au confirmat că muncitorii nemulţumiţi de condiţiile în care s-a semnat noul contract colectiv de muncă îşi reiau, totuşi, activitatea. Astfel, LTG 2 a pornit în cursul după-amiezei de sâmbătă, urmând ca şi celelalte două laminoare (LBC şi LBR) să reînceapă să funcţioneze. Operaţiunea este o chestiune de durată, pentru că nu reporneşti un laminor ca pe un televizor. Aceleaşi surse ne-au informat că activitatea de pe fluxul primar (furnal, oţelărie) nu a avut de suferit în timpul protestelor spontane derulate, zilele trecute, în combinatul gălăţean.


Astăzi, 26 ianuarie, atât administrația combinatului gălățean ArcelorMittal, cât și Sindicatul Siderurgistul AMG au anunțat semnarea contractului colectiv de muncă pe anul 2018, astfel că, teoretic, protestele spontane de pe platformă ar fi trebuit să înceteze, iar muncitorii să-și reia activitatea. Se pare însă că nu e deloc așa. 

Mai multe mesaje primite pe adresa redacției anunță că foarte mulți dintre cei care au oprit lucrul încă de joi refuză să reînceapă activitatea, motivând că au fost ”trădați” de liderii de la Siderurgistul AMG.

”Noi refuzăm să reîncepem munca. Liderii ne-au trădat când au semnat contractul colectiv de muncă, pentru că noi nu am fost de acord ca ei să semneze”, ne-au spus mai mulți siderurgiști. 

Conform mesajelor primite de la munciitori, activitatea era întreruptă, în această seară, în mai multe sectoare-cheie ale combinatului gălățean, printre care se găsesc laminoarele (LTG 2, LBC, LBR), Expediția, secția de prevopsire a tablelor. 

 

Citit 21899 ori Ultima modificare Duminică, 28 Ianuarie 2018 19:35

19 comentarii

 • postat de Ouatu Duminică, 28 Ianuarie 2018 21:59 82.137.15.*** Link la comentariu
  1
  14

  Bruno Ribo a venit aici ca sa inchida combinatul, nu ca sa-l modernizeze sau sa-l faca mai profitabil.
  Sa puna lacatul pe el.
  Va taia, topi si vinde tot combinatul, sectie cu sectie iar cand nu va mai fi nimic de topit va inchide definitiv si va pleca.
  Mai sunt vreo 6000 de muncitori. Probabil ca la ora inchiderii vor mai fi vreo 3000.
  Galatiul va ramane cu vreo 3000 de someri si cu cateva sute de hectare de teren otravit pe care nu va mai creste nimic urmatorii 2-300 de ani.
  Vinovati? Nastase and stuff.
  Teoria conspiratiei? Nu, romanii sunt f usor de cumparat. Pt un pumn de arginti o vand si pe masa si pe ta-su si o dezgroapa si pe bunica-sa.

  Raportează
 • postat de un siderurgist Duminică, 28 Ianuarie 2018 17:35 100.117.62.*** Link la comentariu
  4
  24

  NU trebuia pornit lucrul, dar chiar și așa ar trebui să continuăm protestele prin mitinguri în combinat( la turn sau la resurse umane) și chiar la ITM.
  Oameni buni nu vedeți că am ramas fara apărare, liderii de sindicat se reprezintă doar pe ei, ne-au vândut administrației (sunt total aserviti conducerii) și si-au umplut conturile cu zeci de mii de euro, administrația a "atras" de partea ei pâna și mass-media.
  Fraților trăim vremuri grele, în ArcelorMittal teroarea și metoda pumnului în gură este folosită frecvent pt. intimidare și subjugare, manipulare psihologica, până și graficul nou inventat de ei pt. ca nu cumva să avem timp sa mai respiram sau să ne relaxăm nu -i o întîmplare. Comunismul a fost mic copil pe lângă ce se întâmplă în combinat. Acceptăm fără îndoială viaţa jalnică ce ne-a fost construită, de sclavi moderni si profitabili
  Revolta, care ar trebui să fie singura reacţie legitimă, a noastra a celor asupriti, trebuie să continue, să nu renuntăm la mitinguri până nu vor cădea capete în combinat, să vedem și reactia celor de la Bruxelles.
  Numai bunul Dumnezeu mai poate face dreptate!!!

  Raportează
 • postat de dan Duminică, 28 Ianuarie 2018 14:23 79.116.97.*** Link la comentariu
  4
  9

  C' EST FINI -castelul de nisip s-a daramat-visul unui trai decent... spulberat ,Craciun a castigat !

  Raportează
 • postat de eu Duminică, 28 Ianuarie 2018 12:20 86.124.202.*** Link la comentariu
  2
  14

  Baieti, cam tarziu v-ati trezit ... sau dati semne de trezire. Succesul achizitionarii Combinatului de catre indieni a fost asigurat de linistea sociala, adica exact ce va nemultumeste pe voi acum. Aceasta liniste sociala s-a obtinut de 17 ani sau cati sunt de la privatizare prin tinerea sub control a betivilor de la sindicate, prin satisfacerea nevoilor simple reclamate de acestia. Care a vrut sa bea si sa manace de sa nu mai stie de el asta a primit, care a vrut sa care cate o basculanta de materiale de constructii sa-si faca vila de 12 camere si sa stea intr-o bucatarioara de 12 m2 lipita de vila, asta a primit, care a vrut sa-si angajeze loaza ori amanta in Combinat, asta a reusit, care a vrut sa puna sindicatul mana pe agentia de turism a combinatului asta a primit s.a.m.d. In tot acest timp, vikingii au dus-o din ce in ce mai greu. De ce? Din acelasi motiv pentru care pesedeu' e la putere de 28 de ani in tara asta, anume ca nimanui nu ii pasa. Prea tarziu acum sa va rasculati impotriva betivilor de la sindicate, pe de alta parte sa nu va inchipuiti ca s-a capatuit vreunul dintre ei din prostirea poporului. Ei tot a transpiratie miros de te ustura fata cand stai pe langa ei, pe ici pe colo copilul vreunuia dintre ei a reusit in viata dar nu datorita lor ci pe forte proprii. Asta in comparatie cu golanii care i-au manevrat si ma refer la bors, tudoran si altii. In concluzie, asa cum ne conduc politicieni dupa chipul si asemanarea noastra a celor care ii votam, asa si pe voi va reprezinta ghiolbani analfabeti si betivi de sindicalisti, daca aveati sange in instalatie ieseati la Turn imediat ce s-a lansat prima ordonanta atunci cand ati vazut ca nu conta decat numarul, nimeni nu lua in calcul ce se intampla cu sectoarele din care pleaca prea multi sau prea putini. In concluzie, daca i-ati acceptat atatia ani, nu vad niciun motiv sa nu ii acceptati si de acum incolo, este vorba de o firma privata pana la urma. Ce nu se va intampla sigur este concedierea colectiva pentru ca asta inseamna oprirea productiei ceea ce in capitalism e cea una dintre cele mai mari nenorociri care poate lovi o societate comerciala. Nu fiti prosti si nu mai dati voie betivilor de la sindicate sa se capatuiasca pe spinarea voastra, s-au vandut pe o masina cu sofer si pe un telefon moaca acum, cand costa 5 euro pe luna abonament nelimitat ...

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Duminică, 28 Ianuarie 2018 10:55 5.13.249.*** Link la comentariu
  2
  37

  Sa platesti un muncitor ce lucreaza in conditii toxice cat un pensionar este o bataie de joc! Oricum asta a stiut statul roman sa-si umileasca proprii cetateni, sa-i goneasca din tara si sa-si fure singur resursele! Este strigator la cer!
  Cerul nu raspunde, deci oamenii incep sa se trezeasca!

  @P da, statul Francez nu-ti da casa, dar parintii nostri au suferit de foame sa poata Ceausescu achita impruimuturile extrataxate de la FMI si MB, apoi cu teapa lui petre roman, inca odata sa si le achite aproape fiecare!
  Statul francez si alte state nu ofera case, dar ofera salarii de 4-10x mai mari, protectie sociala, prime, garantia inei stabilitati fiscale si locuri de munca , nu mai zic de sistem de sanatate decent si invatamant!

  Eu cand ma angajez, imi fac calculele cat costa minimul: alimentatie, cosmetice, imbracaminte, transport, utilitati, distractie minima si un procent pentru zile negre pentru ca pensii nu vor mai exista in Romania! Daca un angajator nu-mi poate asigura toate aceste... despre ce vorbim??? De ce fac oamenii greva? De ce bate vantul? Pentru ca vine furtuna si una puternica!

  Raportează
 • postat de Ana List Duminică, 28 Ianuarie 2018 09:13 89.136.231.*** Link la comentariu
  2
  22

  Vina principală o poartă Legea sindicatelor (din Legea 62/2011). Cât timp un singur sindicat este acceptat la negocieri (ca fiind reprezentativ), acesta poate fi ușor păcălit sau corupt. Avem pluralism dar numai pentru partide. Un partid cu 5% votanți (poate că are sub 1% membri) intră în parlament, are dreptul legal de a face gălăgie și tot felul de scamatorii; se reprezintă numai pe ei, parlamentarii din acel partid. Un sindicat cu 40% membri nu are acces la negocierea contractului colectiv de muncă, nu este acceptat la negocierile colective deși sindicatele se constituie pentru apărarea drepturilor profesionale, salariale, sociale ale membrilor săi. Trebuie schimbată urgent Legea 62/2011 pentru ca salariații să fie respectați. Așa cum este acum, angajatorii își permit să se gândească numai la profiturile lor; nu și la salariile sclavilor, la condițiile de muncă, la condițiile sociale ale populației.

  Raportează
 • postat de pensionar SIDEX Duminică, 28 Ianuarie 2018 08:50 5.13.157.*** Link la comentariu
  26
  8

  Pai de unde sa mai dea, cine mai are nevoie de produsele astea, trebuie sa lase din pret.
  Nu stiti ca ei merg pe pierderi, bineinteles conducerea are salarii mari, dar pentru muncitori asta e.
  Personalul TESA cat are min. /max. ?

  Raportează
 • postat de Eu Duminică, 28 Ianuarie 2018 08:36 100.117.42.*** Link la comentariu
  3
  20

  Nu ma interesează salariile altora dar vreau un salariu decent. Am așteptat anii de zile ne au mințit ca vom avea mai mult dar? Nu noi ce pașnici amg rușine nesimțiților care ne reprezinta uita cine ia ales.mai bine șomer plecam an alta tara sa facem banii cărei problema.. Dacă nu vrei Valea Jiului fiți uniți chear dacă nu lucrezi la Mittal

  Raportează
 • postat de Viorel Galateanu Duminică, 28 Ianuarie 2018 07:32 213.203.166.*** Link la comentariu
  6
  29

  muncitorii din Combinat au dreptate !!! AU DREPTUL LA SALARII CIVILIZATE, LA SALARII EUROPENE !

  Ei munesc foarte bine si foarte mult in Combinatul siderurgic si sunt DOAR AMENINTATI cu pierderea locurilor de munca, in timp ce PATRONII Combinatului fac PROFITURI MARI de pe urma salariilor de mizerie !

  Ar trebui sa intre TOTI IN GREVA si sa opreasca TOTI LUCRUL pana cand se vor da salariile EUROPENE pe care le merita SIGUR si pentru care sunt BANI cu siguranta !


  In viitor, nu va mirati, SALARIUL MINIM in ROmania o sa ajunga si la 1000 euro si societatile care NU INTELEG acest lucru si inca se mai bazeaza pe statistici gresite (in care includ si somerii care de fapt nu au lucrat niciodata, sau nivelul pensiilor de kk) vor avea MARI SURPRIZE !

  La orizont forta de munca va fi si mai libera si mai curajoasa in a PLECA la alt angajator pe bani mai multi.


  Asa ca dealde Bruno Ribo - care cu nesimtire este pus sa impinga salarii de mizerie sunt peste tot in lume, in timp ce combinate siderurgice din Franta platesc cu MULT MAI BINE fara sa existe probleme la noi se MINTE CU NERUSINARE !


  Ei, patronii investesc milioane si milioane de euro, au castigat DEJA MILIOANE SI MILIOANE daca nu chiar MILIARDE DE EURO pe urma privatizarii si vin cu gogosi de salarii de 2000 lei brut ???!?!!? sa chiar si net ???

  Pana nu o sa ofere 1000-2000 euro NET - in mana, salariile care chiar le merita angajatii combinatului din Galati, lucrurile mereu vor sta prost.


  Sa ne aducem aminte, ca pe timpul comunismului cei mai bine platiti erau cei din Siderurgie si din Minerit. Inteleg ca poate mineritul s-a mai stins ca industrie, ca sunt serviciile financiare mai bine platite, dar este o BATAIE DE JOC sa platesti un SIDERUGIST cu SALARIUL MINIM !!!

  O BATAIE DE JOC ! Nemeritata !!

  Raportează
 • postat de yo Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 23:57 82.137.11.*** Link la comentariu
  7
  28

  Salariile BRUTE ale muncitorilor conform noului contract de munca din magnificul arcelor mittal Galati sunt cuprinse intre 1.940 lei si 2.277 lei

  Raportează
 • postat de Gica Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 20:41 93.122.248.*** Link la comentariu
  14
  13

  VALY : valea jiului sa fie atunci , daca nu se poate altfel .... sau trezit si laminoristii :))) e schimbarea la fata ...

  Raportează
 • postat de P. Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 20:01 76.64.249.*** Link la comentariu
  53
  7

  Pentru Demisionez

  Vrei salariu ca in Franta dute in Franta.
  Romani au drept legal de munca in Franta.

  Atentie !
  Muncitori din Franta nu primesc apartament gratuit de la servici.

  Raportează
 • postat de Un sarac Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 19:26 213.233.85.*** Link la comentariu
  33
  10

  Fratilor,este momentul sa stam stramb si sa judecam drept: in acest moment exista contract colectiv semnat. Daca se opreste lucrul acum,oamenii pot fi dati afara. Ganditi-va cum va fi sa traim cu ajutorul de somaj fata de acest salariu asa amarat cum e. Haideti sa nu dam ocazia la ceva foarte rau doar pentru ca suntem nervosi si inca nemultumiti. Acum nu mai conteaza cat castiga francezii,belgienii,Giornelli sau altcineva,exista posibilitatea sa fie dati oamenii afara.

  Raportează
 • postat de Alin19 Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 17:06 5.13.154.*** Link la comentariu
  17
  69

  Deci consider ca e o bataie de joc ceea ce face conducerea combinatului cu salariatii ...Bataie de joc,o crasa bataie de joc.Atat spun.Bruno Ribo si altii mai sus pusi au salarii exorbitante iar simplii salariati traiesc cu salariul minim.Rusine!Va bateti joc de proprii angajati,nu ii respectati si nu va pasa!

  Raportează
 • postat de SMS Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 15:18 100.117.32.*** Link la comentariu
  37
  43

  @100.106.161.***

  Istetule, daca Furnalul 5 se opreste si "ingheata", cel putin jumatate din salariatii combinatului si ai contractorilor pleaca DEFINITIV acasa si vor cersi ajutoare sociale de la Guvern!

  Iti reamintesc ceva important - la protestele furnalistilor si otelarilor din toti anii de dupa privatizare, laminoristii au adoptat de fiecare data pozitia strutului speriat! Atunci nu aveati grai sau ati asteptat 1o ani sa soseasca un ucenic pentru a va mobiliza pe Facebook?

  Stiati bine ce lideri de sindicat va reprezinta, stiati de ce sunt capabili si nu v-a impiedicat nimeni sa-i schimbati pana la demararea negocierilor! Altfel, mai sunt 10 luni si vor demara alte negocieri. Nu va opreste nimeni, ca in viitor, in timpul liber, sa va reorganizati formatiunile sindicale de pe platforma, sa scapati de toti asa-zisii lideri de sindicat ce mimeaza activitate sindicala.

  200 RON este o majorare decenta! Este vina tuturor ca ani de zile am dormit in bocanci si am acceptat bonusuri si nu majorarea salariului de baza!

  Va comportati total imatur... oprind activitatea, fortandu-i pe altii sa vi se alature intr-un "razboi" artificial ce s-a inchieiat ieri sau aratand cu degetul inspre Otelarie sau DAMP - dorind solidaritate, desi voi ati aratat contrariul de fiecare data, in fiecare an!

  Manipulare a fost cuvantul de ordine in aceste zile in combinat iar instigatorii (unii dintre capii sindicatelor cu cativa membri) s-au folosit de oameni pentru propriile interese.

  Cand vezi un om bun, incearca sa-l imiti. Cand vezi un om rau, analizeaza-te!

  Raportează
 • postat de valy Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 12:07 5.13.230.*** Link la comentariu
  49
  25

  Nu este o idee buna încetarea lucrului. Daca "doamne ferește" se închide combinatul, zona Galați va fi o noua Valea Jiului. Nu toți muncitorii au meserii compatibile pe piața muncii. Unde își mai găsește de lucru un laminorist, furnalist etc?

  Raportează
 • postat de Demisionez Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 10:51 100.106.161.*** Link la comentariu
  14
  49

  Ce salariu trebuie să aibă francezul de la ArcelorMittal care încasează pt 16 ore (două zile) peste 4000ron(900 euro) ,deci la 26 zile vreo 55000 Ron?

  Raportează
 • postat de Demisionez dacă nu va fi o creștere onorabilă Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 10:43 100.106.161.*** Link la comentariu
  23
  52

  BRAVOOOO ,nu va lăsați , grofii din conducere străini sau români și-au tras salarii gigantice și pe muncitori s-au pisat pe ei cu 1400-1500ron ,păcat că nu ies la greva și fundistii de la oțelărie și DAMP ,în genunchi au stat o viața!

  Raportează
 • postat de FELIX Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 09:50 100.117.51.*** Link la comentariu
  6
  71

  Ca la toate societatile din tara, LIDERII DE SINDIkaCAT sunt aserviti conducerilor pentru interesul lor ! Repede trebuie schimbata legea sindicatului; cum semneaza sefii sindicatulului ceva ce nu reprezinta interesul sindicalistilor LIDERII sa fie schimbati urgent.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.