UPDATE. S-a semnat contractul colectiv de muncă în Combinat!

UPDATE. S-a semnat contractul colectiv de muncă în Combinat!
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

UPDATE. Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi are un nou contract colectiv de muncă, valabil pe un an, aşa cum au cerut sindicaliştii. Cele două părţi, administraţia ArcelorMittal şi Sindicatul Siderurgistul AMG, au bătut palma ieri, 26 ianuarie, în ultima zi a perioadei convenite pentru negocieri. Salariile individuale brute ale muncitorilor şi maiştrilor vor fi majorate cu 200 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018. „Suntem mulţumiţi şi nu prea”, este concluzia anunţată de reprezentanţii sindicali.  Producţia din mai multe secţii rămâne totuşi blocată?

Administraţia ArcelorMittal Galaţi a fost prima care a anunţat, la ora 14,00, printr-un comunicat remis de purtătorul de cuvânt Dorian Dumitrescu, că „partenerii sociali au semnat Contractul Colectiv de Muncă pentru anul 2018. Acordul prevede pentru muncitori creșterea salariilor în medie cu 15 la sută, a valorii bonurilor de masă cu 58 la sută, dar și alte beneficii financiare. Noul Contract pune o bază solidă pentru continuarea transformării unității noastre și adaptării acesteia la noile realități economice dificile”.   Imediat după aceea, finalizarea negocierilor a fost confirmată şi de reprezentanţii Siderurgistul AMG, care au ţinut să precizeze: „Oferta administraţiei de majorare a salariilor nu este pe măsura eforturilor depuse de siderurgiştii în aceşti ani. Dar, ţinând cont de contextul economic naţional şi internaţional de pe piaţa metalurgică, am considerat că oferta administraţiei aduce un plus câştigurilor salariaţilor, precum şi o îmbunătăţire a protecţiei sociale şi a unor drepturi. În documentul final semnat, am cerut administraţiei să-şi ia angajamentul că va garanta, pe toată durata anului 2018, veniturile salariaţilor, păstrarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii şi să respecte cu stricteţe toate prevederile cuprinse în noul contract colectiv de muncă, inclusiv protecţia socială pentru angajaţi şi familiile lor. Toate evenimentele desfăşurate în aceste zile în combinat (protestele şi întreruperea lucrului în mai multe secţii – n.red.) au demonstrat că trebuie să fim cu toţii într-un singur sindicat pentru a obţine rezultate cât mai mulţumitoare pentru toţi salariaţii noştri. Ca o concluzie la finalul acestor negocieri, suntem mulţumiţi şi nu prea”, ne-a spus Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Ce s-a obţinut prin noul contract

Noul contract colectiv de muncă de pe platforma siderurgică gălăţeană este valabil pe un singur an, 2018, aşa cum au insistat sindicatele, iar prevederile sale se aplică începând cu prima zi a acestui an. O altă victorie a sindicaliştilor a reprezentat-o faptul că administraţia combinatului a renunţat la introducerea în salariul de bază a sporului de condiţii grele.

 Concret, pentru muncitori şi maiştri, creşterea salariilor BRUTE individuale va fi de 200 de lei pentru anul 2018. De asemenea, valoarea tichetelor de masă este majorată, de la 9,57 lei până la 15,09 lei, şi va fi indexată semestrial cu indicele preţurilor de consum. Rezultă astfel o sumă NETĂ lunară în plus de circa 100 de lei. În consecinţă, de la 1 ianuarie 2018, muncitorii şi maiştrii vor lua aproximativ 230-240 de lei mai mult, bani în mână. Promovările pe linie profesională vor fi de 10 la sută, din iulie 2018. Se păstrează suma de 24 lei/lună pentru respectarea regulilor cardinale, se menţine şi bonusul acordat de două ori pe an prin programul Maestro pentru şefii de formaţie, majorat astfel: de la 600 la 720 lei, de la 800 la 960, de la 1.000 la 1.200 şi de la 1.200 la 1.440 lei. Salariul minim pe unitate, de 1.900 de lei, va fi folosit ca bază de calcul pentru sumele acordate în cazul unor evenimente ca deces, căsătorie etc.

Cele cinci prime anuale se majorează cu câte 40 de lei, aşa cum a propus administraţia încă de la început. Astfel, primele de Paşti, de Crăciun şi cea de vacanţă vor fi de 240 de lei, iar prima de aniversare şi cea de Ziua Metalurgistului vor fi de 200 de lei.

Pentru personalul TESA cu studii medii şi superioare se aplică o majorare salarială de 50 de lei, iar pentru cei incluşi în management se menţine partea variabilă de 2,5 la sută. „Personalul TESA cu studii superioare şi cu salariul brut de peste 3.400 de lei nu ia nimic. Eu am 3.488”, ne-a spus un inginer din combinat.

La închiderea ediţiei un telefon primit la redacţie ne-a anunţat că activitatea la LBC, LBR, Zincare, Expediţie, OCL, LTG2 este în continuare oprită. „Nu vrem să pornim nimic. Liderii de sindicat ne-au trădat. Noi nu ne-am dat acordul să semneze contractul“, ne-au spus siderurgiştii care ne-au contactat.


ArcelorMittal Galaţi anunţă, printr-un comunicat de presă, că „partenerii sociali au semnat Contractul Colectiv de Muncă pentru anul 2018. Acordul prevede pentru muncitori creșterea salariilor în medie cu 15%, a valorii bonurilor de masă cu 58%, dar și alte beneficii financiare. Noul Contract pune o bază solidă pentru continuarea transformării unității noastre și adaptării acesteia la noile realități economice dificile”.

Noul contract colectiv este pe un singur an, 2018, aşa cum au cerut sindicatele iniţial. Administraţia combinatului a renunţat la inroducerea în salariul de bază a sporului de condiţii grele.

Concret, pentru muncitori şi maiştri, creşterea salariilor va fi de 200 de lei BRUT pentru anul 2018, sumă la care se adaugă suma de 100 de lei NET provenită din majorarea valorii bonurilor de masă. Astfel, de la 1 ianuarie 2018, muncitorii şi maiştri vor lua cu aproximativ 230-240 de lei mai mult, bani în mână.

Se majorează de asemenea şi primele speciale pentru maiştri, de exemplu, de la 600 la 700 de lei, de la 800 la 960 lei etc.

Majorări vor fi şi la cele cinci prime anuale, însă nu atât de mari pe cât şi-au dorit sindicatele. Astfel, primele de Paşti, de Crăciun şi cea de vacanţă vor fi de 240 de lei, iar prima de aniversare şi cea de Ziua Metalurgistului vor rămâne 200 de lei.

Vom reveni.

Citit 7359 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018 14:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.