TENSIUNI în curtea societăţii de TERMOFICARE. Se lasă cu PROTESTE la CALORGAL, înainte de DISPONIBILIZĂRI

TENSIUNI în curtea societăţii de TERMOFICARE. Se lasă cu PROTESTE la CALORGAL, înainte de DISPONIBILIZĂRI
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Peste 70 la sută dintre angajaţii Calorgal vor fi concediaţi, anul acesta. Supăraţi că reprezentanţii la vârf ai societăţii nu le oferă detalii cu privire la schema de disponibilizări, salariaţii vor să declanşeze noi acţiuni de protest.

Nu mai puţin de 350 din cei aproximativ 460 de angajaţi ai Calorgal vor spune adio locului de muncă în următoarele luni, conform planurilor conducerii distribuitorului de agent termic în sistem centralizat. Deşi, încă din toamna anului trecut, atât reprezentanţii Primăriei, cât şi cei de la vârful Calorgal au anunţat că va fi pusă în aplicare o schemă de disponibilizări, care îi va viza pe majoritatea salariaţilor, nici până la această dată oamenilor nu le-a fost comunicat clar când vor fi obligaţi să renunţe la locul de muncă şi în ce condiţii. Motiv pentru care salariaţii Calorgal vor să picheteze din nou sediul societăţii şi să ceară în stradă transparenţă şi dialog şefilor societăţii. O decizie în acest sens ar putea fi luată în următoarea şedinţă a sindicatului. „Oamenii vor să ştie ce îi aşteaptă. Au familii de întreţinut, au copii, au rate la bănci, au tot felul de griji şi de probleme. Dacă este nevoie de disponibilizări, să se facă. Salariaţii nu se opun unei astfel de decizii, dar vor să ştie din timp ce îi aşteaptă, să fie informaţi, nu surprinşi cu cine ştie ce planuri. Astfel de decizii trebuie să le fie comunicate oamenilor din timp”, ne-a declarat Cristinel Ciubotariu, liderul de sindicat al Calorgal.

Salarii compensatorii pentru angajaţi

Cei 350 de salariaţi ai Calorgal ar urma să fie concediaţi în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 36/2013, "privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective". În funcţie de vechime, salariaţii vor primi venituri în completare, pe lângă indemnizaţia de şomaj. „Am convenit cu directorul general şi cu liderul de sindicat ca în Contractul Colectiv de Muncă să putem prinde şi o schemă de disponibilizări. Am avut o întâlnire şi cu cei de la Prefectură, cei care pot iniţia hotărârea de Guvern necesară introducerii Calorgal-ului pe o astfel de listă, sunt eligibili pentru a beneficia de Ordonanţa 36”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, după recenta şedinţă a Consiliului Local. În ceea ce priveşte viitorul societăţii, edilul a declarat: „Mi-e greu să vă spun, în momentul de faţă, ce se va întâmpla. Nu aş vrea să mă mai hazardez, oricât mi-aş dori ca această societate să devină rentabilă şi să intre în normalitate cu nişte criterii economice demne de o societate. Managerii ar trebui să înţeleagă că nu sunt acolo doar pentru a lua salariu, ci pentru a rentabiliza aceste societăţi şi pentru a le face să meargă aşa cum trebuie. Calorgal a apucat uşor pe o cale care pare a fi ok. Din păcate, suntem în postura în care, cel puţin aşa se plânge domnul director general, deşi a prins contracte în combinat, nu prea are cu cine munci. Îmi cer scuze dacă nu este aşa, dar asta este ceea ce mi s-a spus”, a spus Ionuţ Pucheanu.

Reamintim că autorităţile intenţionează să închidă definitiv sistemul centralizat de termoficare în acest an. La începutul acestei luni, primarul Galaţiului a afirmat că „lucrurile au intrat pe un drum din care nu mai există cale de întoarcere. Din punctul meu de vedere, nu mai avem ce să facem”.

Citit 8211 ori Ultima modificare Vineri, 23 Februarie 2018 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.