Contracte pe BANI PUBLICI. Cine câştigă licitaţiile la Primăria Galaţi
Foto: Marius Negri

Contracte pe BANI PUBLICI. Cine câştigă licitaţiile la Primăria Galaţi
Intrarea în Galați dinspre Tecuci va fi resistematizată de Citadina '98 și Tancrad
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Pentru a pune mâna pe cel mai valoros contract de lucrări scos la bătaie de Primărie, Citadina ’98 şi Tancrad, care în anii trecuţi îşi disputau şantierele din Galaţi, s-au asociat, depunând o singură ofertă, desemnată câştigătoare. Surprinzător, o firmă care timp de doi ani şi-a suspendat activitatea a devenit liderul asocierii care ocupă locul al cincilea în clasamentul câştigătoarelor de contracte la Primăria Galaţi.

Aproape 120 de milioane de lei fără TVA este valoarea însumată a celor 76 de contracte pe care Primăria municipiului Galaţi le-a atribuit anul trecut, în urma licitaţiilor derulate fie prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), fie prin procedurile speciale impuse de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Mai bine de trei sferturi din aceşti bani vor ajunge la zece consorţii şi companii, care formează un Top 10 al câştigătoarelor licitaţiilor, clasament pe care l-am realizat pe baza datelor furnizate de SEAP şi de Primăria Galaţi.

Pentru execuţia unor lucrări de modernizare sau de reabilitare a unor străzi sau clădiri, pentru furnizarea noilor troleibuze şi a centralelor termice pentru şcoli, dar şi pentru realizarea unor studii de fezabilitate sau proiecte, Primăria municipiului Galaţi a lansat, anul trecut, licitaţii deschise şi cereri de ofertă în SEAP. Nu de puţine ori, acestea s-au împotmolit din cauza contestaţiilor, s-au prelungit luni în şir ori au fost anulate din cauza lipsei ofertelor. Faţă de anii trecuţi, valoarea totală a contractelor atribuite de municipalitate în urma licitaţiilor este mai mică, iar în lista câştigătoarelor au apărut şi nume noi. Merită să aflaţi cine sunt.

E-ticketing

Cel mai mare contract al anului 2017, în valoare de peste 26,1 milioane de lei fără TVA, a fost semnat chiar în decembrie de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi de reprezentanţii Asocierii AEP Ticketing Solutions (Italia) - Certsign SA (România) - Swarco Traffic SRL (România). Cotractul vizează implementarea sistemului e-ticketing - taxare automată a titlurilor de călătorie, de informare a pasagerilor şi managementul flotei Transurb. Elementul de noutate este faptul că se va trece la un sistem de bilete temporare şi nu per călătorie. Trebuie spus că procedura - licitaţie în două etape - nu s-a derulat prin SEAP, ci a fost specifică BERD, care ne-a acordat creditul în valoare de 100 milioane de lei din care va fi plătită investiţia.

Troleibuze noi

Locul secund în topul celor mai valoroase contracte atribuite de Primărie este ocupat de compania Skoda Electric a.s., care a câştigat licitaţia organizată pentru achiziţia celor 14 troleibuze noi, care deja îi transportă pe gălăţeni. Trebuie spus că şi această procedură s-a derulat tot pe baza regulilor impuse de BERD, care va finanţa plata. Valoarea contractului depăşeşte 5,5 milioane de euro fără TVA (peste 25,3 milioane de lei fără TVA) şi, conform Primăriei, plăţile se vor face în lei, în funcţie de cursul valutar de la data emiterii facturii.

Resistematizarea intrării în oraş

Cel mai bănos contract de lucrări atribuit de Primărie se ridică la 10,1 milioane de lei şi vizează resistematizarea intrării în oraş dinspre Tecuci (strada Brăilei, între bulevardul Dunărea şi fostul DN 2B Tirighina - Tronson I cuprins între km 130+600 şi km 131+505). Câştigătoarea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor este asocierea Citadina '98 SA - Tancrad SRL - SPC Elite Consulting SRL, care a depus şi singura ofertă înregistrată în SEAP.

Faptul că marile companii de construcţii din Galaţi, Citadina şi Tancrad, s-au asociat pentru câştigarea acestui contract nu înseamnă că nu şi-au adjudecat, singure sau în asociere cu alte firme, şi alte licitaţii! Motiv pentru care le veţi regăsi în clasamentul nostru.

"Familia" Citadina - Lemacons

Chiar în ultima zi lucrătoare a anului trecut, Primăria Galaţi a anunţat că a atribuit contractul în valoare de 4,3 milioane de lei fără TVA, pentru "Sistematizare zona Colegiului Naţional Mihail Kogălniceanu" (proiectare şi execuţie). Câştigătoare este asocierea Citadina ’98 SA - Lemacons SRL - SPC Elite Consulting SRL.

În acest caz, vorbim de o asociere "în familie", cele două companii nefiind rivale, ci având strânse legături. Motiv pentru care punem la socoteală şi cele două contracte de furnizare şi montare a centralelor termice la şcoli, câştigate de Lemacons ca lider al asocierilor cu Cyclon Tech SRL şi, respectiv, Sof Instal Proiect SRL. Prin urmare, valoarea totală a contractelor câştigate de tandemul Citadina - Lemacons depăşeşte 6,2 milioane de lei fără TVA.

Surpriza clasamentului

La jumătatea clasamentului, am descoperit, cu surprindere, o firmă care în anii trecuţi nu s-a remarcat la licitaţii, şi asta dintr-un motiv obiectiv. Potrivit bilanţurilor economice de pe portalul Ministerului Finanţelor, firma a fost înfiinţată în 2013, dar până la finele anului 2015 nu a desfăşurat activitate.

SC Dreams Riviera SRL este liderul asocierilor care au câştigat trei contracte de lucrări, în valoare totală de peste 4,7 milioane de lei. Este vorba, în primul rând, despre modernizarea ultimului segment al arterei Traian, cuprins între străzile Venus şi Alexandru Măcelaru, pe care l-a adjudecat în asociere cu SC Romsit Construct SRL. Ca lider al asocierilor cu Proiect - Construct Regiunea Transilvania SRL şi Romsit Construct (şi avându-i ca subcontractanţi pe 2M Instal SRL şi Trans PEC SA), Dreams Riviera a câştigat şi contractele de proiectare şi execuţie pentru anveloparea a două unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială "Iulia Hasdeu" şi Şcoala Gimnazială Nr. 3.

Intrarea în oraş dinspre Brăila

Dacă, în anii trecuţi, SC Tancrad SRL conducea detaşat în topul companiilor cu cele mai multe şi mai valoroase contracte de lucrări atribuite de Primăria municipiului Galaţi, acum situaţia este mult mai modestă. Conform datelor SEAP, Tancrad a pus mâna pe două contracte, în valoare de peste 4,5 milioane de lei fără TVA. Primul vizează intrarea în oraş dinspre Brăila - amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor, etapa I. Cel de-al doilea contract a fost adjudecat ca lider al asocierii cu Primo SRL şi vizează furnizarea şi montarea unor centrale termice în şcoli.

Reţele electrice pentru troleibuze

Este bine că avem 14 troleibuze noi şi că vor mai fi cumpărate alte trei, numai că reţeaua electrică este veche şi degradată. Motiv pentru care licitaţia pentru reabilitare reţea electrică de transport troleibuze - etapa I (proiectare şi execuţie) a fost adjudecată de Urban Proiect Grup SRL, o firmă bucureşteană, care are ca subcontractant SC TIAB SA. Valoarea contractului depăşeşte 3,39 milioane de lei fără TVA.

Specialist în accidente de teren

Pe locul al optulea al clasamentului, cu două contracte în valoare totală de 3,35 milioane de lei fără TVA, se află compania care a trimis în istorie celebra Falezogaură şi puiul ei de pe Faleza Inferioară. În asociere cu SC Proexrom SRL, SC Servland SRL a realizat lucrările de proiectare şi execuţie pentru remedierea accidentului de teren de pe amplasamentul bulevardul Marea Unire, zona Elice - Faleza Superioară - Faleza Inferioară. Tot Servland s-a ocupat şi de actualizarea proiectului pentru resistematizarea rigolei de la Cimitirul "Ştefan cel Mare", surparea care înghite morţii şi viii, despre care aţi mai putut citi în "Viaţa liberă".

Strada cu numele primei femei inginer

Despre strada care poartă numele primei femei inginer din lume, gălăţeanca Elisa Leonida Zamfirescu, o uliţă fără canalizare, am scris în nenumărate rânduri. Câştigarea contractului pentru modernizarea acestei artere a adus firma Rovis Lider SRL în topul nostru. Valoarea contractului depăşeşte 3,2 milioane de lei fără TVA.

Să fie lumină!

Iluminatul public este un subiect dureros pentru gălăţeni. Dar nu despre întreţinerea iluminatului public este vorba în cazul nostru, ci despre reţele. Mai exact, firma Trans P.E.C. SA va câştiga peste 3,1 milioane de lei, din două contracte cu Primăria Galaţi. Este vorba despre extinderea iluminatului public etapa II (proiectare şi execuţie), unde subcontractant este SC Vio Top SRL, şi despre completarea reţelei electrice în cadrul lărgirii carosabilului arterei Traian.

N-a prins topul, dar contează

Chiar dacă nu a intrat în Top 10, ni se pare important să vă spunem cine s-a clasat pe locul al 11-lea în topul contractelor atribuite de Primărie. Este vorba despre compania Romsit Construct SRL, care a câştigat două contracte a căror valoare însumată depăşeşte 2,8 milioane de lei fără TVA, pentru modernizarea străzii Pictor Isser şi pentru înlocuirea conductei de apă caldă şi încălzire la Colegiul Tehnic "Traian Vuia".

Controversele concesionărilor

Concesionarea pentru 49 de ani a Plajei "Dunărea" constituie, cu siguranţă, cel mai controversat contract semnat, în 2017, de Primăria municipiului Galaţi. După ce licitaţiile organizate în acest scop au eşuat, contractul a fost încheiat prin negociere directă cu firma bucureşteană Karan - Business & Finance SRL. Valoarea ofertei financiare este de 6.250.000 de euro, în condiţiile în care compania a reuşit să achite cu greu redevenţa pentru obiectivul concesionat.

Tot pentru 49 de ani, şi tot prin negociere directă, a fost concesionat, în 2017, în vederea dezvoltării unui port de ambarcaţiuni, terenul situat în zona Uzinei de Apă Nr. 1, cu acces către Plaja "Dunărea", în dreapta zonei Trecere bac, cunoscut de gălăţeni ca fiind un golfuleţ. Concesionar este SC Marina Danubius SRL, având ca terţ susţinător SC Criomec SRL, care s-a angajat să realizeze în următorii cinci ani o investiţie de aproximativ un milion de euro.

Citit 29734 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2018 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.