CAR-ul Pensionarilor, mai convenabil decât băncile. ”Banii oamenilor sunt la oameni”

CAR-ul Pensionarilor, mai convenabil decât băncile. ”Banii oamenilor sunt la oameni”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Mulţi vârstnici gălăţeni au ajuns să aibă încredere mai mare în CAR-ul Pensionarilor de pe strada Domnească decât în bănci. Astfel, ei şi-au retras economiile din conturile bancare şi le-au depus la CAR, ca fond social. Nu primesc dobândă pentru asta, dar măcar pot retrage oricând tot atâţia bani câţi au depus, fără niciun comision.

Cu o vechime de 111 ani, împliniţi anul acesta, pe 3 iunie, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi nu trebuie confundată cu alte CAR-uri sau IFN-uri care dau împrumuturi pentru pensionari, precizează din start profesorul Ion Lucian Mehedinţi, doctor în economie, actualul preşedinte al CARP Galaţi. În 1990, imediat după revoluţie, CARP Galaţi avea deja 15.000 de membri, iar pe 31 martie anul acesta a ajuns la 58.000, ceea ce o face cea mai mare unitate de acest gen din ţară. Evident că principala activitate a CARP Galaţi este cea de creditare pentru membrii săi, fiind semnate peste 20.000 de contracte de împrumut anual. „Numărul bătrânilor a crescut foarte mult, iar peste 70 la sută din cei care ne cer ajutorul au pensii sub 800-900 de lei. Ei fac împrumuturi mici şi dese, unii dintre ei au împrumutat chiar şi câte 200 de lei, de sărbători”, ne spune Ion Lucian Mehedinţi.

Împrumuturile pe care le acordă CARP Galaţi membrilor săi sunt pe o durată maximă de 24 de luni, la o dobândă foarte mică, imbatabilă pe piaţă, de 5,42 la sută pe an şi care se opreşte din suma împrumutată. Conform preşedintelui Mehedinţi, este necesară o minimă vechime ca membru al Casei (măcar de două-trei luni) şi de depunerea unui fond social. Pentru împrumuturi de până la de două ori valoarea fondului social, nu este nevoie de niciun girant. Pentru de trei ori fondul social, este necesar un girant, iar pentru împrumuturi de patru ori mai mari decât valoarea fondului, e nevoie de trei giranţi, din care unul să aibă o pensie de peste 1.000 de lei. Suma maximă care poate fi împrumutată de la CARP Galaţi este de 16.000 de lei.

Fondul social, mai bun ca un depozit bancar?

Foarte interesant este că mulţi pensionari gălăţeni preferă să depună un fond social destul de mare, indiferent de mărimea împrumutului pe care vor să-l obţină. „Unii au depus chiar şi peste 10.000 de lei, ca un fel de depozit bancar, asta pentru că noi nu percepem niciun fel de comision la fondul social, nici la depunere, nici la retragere. Şi-au scos banii de la alte bănci sau de la CEC şi au venit la noi. Mulţi spun că au avut câte un mic depozit la bancă şi, când l-au închis, au primit mai puţini bani decât depuseseră. Noi nu oferim dobândă la fondul social, dar oamenii au încredere că îi pot retrage pe loc, în caz de nevoie. Şi toţi aceşti bani circulă, banii oamenilor sunt la oameni, aşa cum îmi place să spun”, încheie preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi, Ion Lucian Mehedinţi.

Un nou sediu, în Centru

Până la sfârşitul acestui an, conducerea CARP Galaţi intenţionează să mute întreaga activitate de creditare la V-urile din centrul oraşului, în zona esplanadei dintre străzile Nicolae Bălcescu şi Traian. Noul sediu este în curs de amenajare, iar acolo se vor muta şi birourile conducerii, consultaţiile juridice, contenciosul, cenzoratul. Tot la V-uri se vor amenaja sălile pentru cursurile pe care le organizează instituţia şi pentru o parte din serviciile prestate de Casă, cum ar fi cel de frizerie-coafură.

Citit 14988 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2018 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.