Parcul Industrial, paralizat de litigiul cu firma ucraineană VVK

Parcul Industrial, paralizat de litigiul cu firma ucraineană VVK
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
Parcul Industrial din Galaţi se află în imposibilitatea de a desfăşura orice activitate generatoare de profit, până la soluţionarea litigiului cu firma ucraineană VVK Eurotehnologic SRL, a anunţat viceprimarul Sorin Enache, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Galaţi.

Nici dacă Triunghiul Bermudelor ar fi fost aici, la margine de Galaţi, situaţia Parcului Industrial nu ar fi fost atât de greu de explicat. Fiind printre primele astfel de parcuri construite în România şi anunţat cu mare tam-tam drept un magnet pentru viitorii investitori care aveau să copleşească Galaţiul, Parcul Industrial nu a produs nici măcar un leu în toată istoria sa.

Din contră, el s-a dovedit o adevărată gaură neagră, nimeni nereuşind să justifice până acum, cu subiect şi predicat, de ce s-au băgat 7,4 milioane de euro într-o entitate care, repetăm, nu a produs nimic altceva decât pagube pentru bugetul local.

Şi ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, activitatea Parcului Industrial (atâta cât poate fi) este blocată complet în urma litigiului dintre firma ucraineană VVK Eurotehnologic SRL, pe de o parte, şi Primăria Galaţi şi Industrial Parc SRL, firma care administrează parcul, pe de altă parte. Litigiu care a crescut ca în poveşti şi care s-a transformat în două procese aflate pe rol şi care sunt departe de a se finaliza. Un nou termen este în cursul lunii viitoare.

"În contextul existenţei acestui litigiu, orice activitate generatoare de venituri a fost blocată, neputându-se încheia niciun contract. Nu s-a aprobat niciun buget, iar societatea nu are fonduri de cheltuit. Sediul Parcului Industrial continuă să se degradeze, iar pentru conservarea sa, Primăria va trebui să ceară Consiliului Local să voteze un buget pe minus. Deocamdată, actualul director vine cu banii lui pentru a plăti taxele la Oficiul Registrul Comerţului", a spus viceprimarul Sorin Enache.

O concesiune-surpriză

Situaţia în care a ajuns Parcul Industrial este cu atât mai surprinzătoare cu cât, la vremea sa, "era o bijuterie" şi "am avut investitori locali care şi-au arătat interesul să închirieze hala", a continuat Sorin Enache. Mai mult, conform viceprimarului, există şi acum un investitor care a garantat, printr-un protocol, că va investi, dar cu condiţia reîntregirii suprafeţei din parc.

Sorin Enache s-a referit la faptul că, în ianuarie 2017, Consiliul Local a aprobat  reducerea capitalului social al societăţii Industrial Parc SRL Galaţi cu 12.097.344 de lei (valoarea unui teren de 16,8 hectare, care ar fi urmat să fie transferat Zonei Libere) şi cu 9.504.444 de lei (reprezentând valoarea investiţiilor "Drumuri şi platforme", "Cabină poartă" şi "Reţele electrice şi iluminat exterior"). Pe 5 mai 2017, Adunarea Generală a Acţionarilor a emis Hotărârea nr. 2, prin care s-a consfinţit această operaţiune. "În schimb, surpriza a venit pe 12 iulie 2017, când VVK Eurotehnologic a formulat opoziţie împotriva acestei hotărâri AGA şi a cerut anularea hotărârii, motivând că dumnealor au deja un contract de cesiune a unor drepturi de folosinţă şi superficie pe întreaga suprafaţă a Parcului Industrial, semnat cu Industrial Parc SRL, dar reprezentată prin managerul Costică Voicu. Tot în iulie 2017, Primăria Galaţi a introdus o acţiune având ca obiect nulitate act juridic. Acest litigiu are un termen pe 5 noiembrie 2018", a mai spus viceprimarul Sorin Enache.

"A avut mandat Costică Voicu să încheie acest contract de concesiune?", a fost întrebat ieri viceprimarul. "El spune că a avut mandat, vom vedea ce va decide instanţa".

Un CA cu cinci membri

În aprilie 2018, AGA i-a desemnat ca membri în Consiliul de Administraţie al Industrial Parc SRL, pe: Claudiu Brânzan (care a fost numit şi preşedinte al CA), Cristian Udriş, Mirela-Liana Signer, Marian Mihai şi George-Gabi Dodean. Luna aceasta, pe 10 octombrie, Cristian Udriş a fost numit director general provizoriu al societăţii Industrial Parc SRL, pentru o perioadă de patru luni, cu posibilitatea de prelungire, pentru motive temeinice, până la maximum şase luni. Conform lui Sorin Enache, "Ordonanţa 109 incumbă inclusiv obligaţia de a depune declaraţii fiscale în fiecare an, cu termen precis, la ANAF, şi trebuie un director să semneze aceste declaraţii".

Citit 4293 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2018 15:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.