Google omagiază astăzi o gălăţeancă - Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume (VIDEO)

Google omagiază astăzi o gălăţeancă - Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Google o celebrează, astăzi, 10 noiembrie 2018, pe gălăţeanca Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume. Conform Libertatea.ro, "Doodle-ul marchează 131 de ani de la nașterea sa, iar miliarde de oameni îl pot vedea, fie că este vorba de țări din Europa, din Asia sau chiar Oceania. Imaginea cu Elisa Leonida Zamfirescu rulează pe prima pagină a Google în Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Canada, Chile, China, Cuba, Germania, Grecia, Islanda, India, Marea Britanie, Moldova, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, România, Serbia, Singapore, Spania, Elveția și Uruguay".

Despre Elisa Leonida Zamfirescu aţi avut ocazia să citiţi în rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea” din ziarul „Viaţa liberă”.

Unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume, Elisa Leonida s-a născut la Galaţi, pe 10 noiembrie 1887, în familia unui ofiţer cu 11 copii. A făcut şcoala primară în oraşul natal, iar liceul la Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, luându-şi bacalaureatul la secţia reală a Liceului „Mihai Viteazul”.

Având un unchi şi un frate ingineri energeticeni, Elisa a vrut să demonstreze că şi femeile pot avea succes într-un domeniu tehnic. A fost respinsă, însă, din cauza prejudecăţilor vremii, la Şcoala de Poduri şi Şosele. A fost acceptată cu greu la Academia Regală Tehnică din Berlin, chiar dacă şi profesorii germani au încercat să-i pună piedici la înscriere, iar colegii nu au primit-o la balul bobocilor. A absolvit cursurile universitare în 1912, cu specializarea chimie, devenind astfel prima femeie inginer din lume.

A revenit în ţară şi s-a angajat la Institutul Geologic, unde a lucrat până în 1963. În război, a condus mai multe spitale de campanie ale Crucii Roşii, fiind şi decorată la sfârşitul conflagraţiei. În 1918, s-a căsătorit, pe front, la Ghidigeni, cu chimistul Constantin Zamfirescu (fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu), la nuntă participând şi Regina Maria.

La Institutul de Geologie a condus, de-a lungul carierei, 12 laboratoare, efectuând 85.000 de analize şi contribuind la identificarea în România a unor noi resurse de cărbune, şisturi bituminoase, petrol, gaze naturale, roci de construcţie, crom, bauxită sau cupru, despre care a şi scris mai multe cărţi de specialitate.

În paralel cu activitatea de inginer, Eliza Leonida Zamfirescu a predat fizica şi chimia la licee din Capitală. A fost prima femeie membră a AGIR (Asociaţia Generală a Inginerilor din România) şi făcut parte din Asociaţia Internaţională a Femeilor Universitare.

S-a stins din viaţă la 86 de ani, pe 25 noiembrie 1973.

Un premiu cu numele său este decernat anual unei personalităţi feminine pentru merite în domeniul ştiinţei şi tehnicii. Din 1993, strada din Bucureşti pe care a locuit îi poartă numele.

O stradă care poartă numele Elisei Leonida Zamfirescu există şi la Galaţi, în apropierea Drumului de Centură. Din păcate, e mai degrabă o uliţă făcută în bătaie de joc, a cărei modernizare a intrat în prelungiri până la primăvară !

Citit 7290 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.