Lucrările au reînceput | Când va fi gata parcarea supraetajată din Mazepa? (FOTO și DOCUMENTE)
Foto: Iulia Kelt

Lucrările au reînceput | Când va fi gata parcarea supraetajată din Mazepa? (FOTO și DOCUMENTE)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Conform datelor furnizate de Primăria municipiului Galaţi la solicitarea noastră, termenul de finalizare pentru construcţia parcării multietajate aferente blocului R5 din Mazepa I este mai 2020. Pe panoul de şantier, se poate citi, însă, că termenul de finalizare a construcţiei este 12 iulie 2021. Important este, însă, că lucrările au fost reluate pe şantierul încremenit din luna septembrie a anului trecut.

De o săptămână încoace, gălăţenii care locuiesc în blocul R5 şi în imobilele învecinate de pe strada Roşiori din Mazepa I se trezesc în zgomotul utilajelor care lucrează la construcţia parcării multietajate. Dincolo de disconfortul şantierului, oamenii se bucură că au scăpat de priveliştea dezolantă care a domnit acolo din septembrie încoace.

Începute în iulie

În iulie anul trecut, Primăria a anunţat că au început lucrările de deviere a reţelelor de utilităţi aflate în locul unde urmează să fie construită prima parcare multietajată din oraş, în zona blocului R5: "Ordinul de începere a lucrărilor de execuţie pentru devierea reţelelor de utilităţi a fost emis în data de 12 iulie şi, conform contractului încheiat cu SC Lemacons SRL, în valoare 643.340 de lei cu TVA, termenul este de şase luni. În paralel cu lucrările pentru devierea reţelelor se vor derula şi lucrările de construcţie a parcării multietajate", transmitea Primăria, precizând că termenul de realizare a investiţiei propriu-zise - o construcţie tip parter plus trei etaje cu un număr de 214 locuri de parcare şi 50 de spaţii de depozitare tip boxe individuale - este de 20 de luni, adică 12 martie 2020 sau 12 septembrie 2020, în cazul în care calculăm separat cele şase luni pentru devierea reţelelor.

Lucrările de deviere a reţelelor s-au terminat mult mai devreme, în septembrie 2018, când şantierul a încremenit. Motivul? "În vederea executării parcării supraetajate este necesară realizarea unei infrastructuri corespunzătoare, stabilită ca urmare a studiilor geotehnice amănunţite, care constă într-un sistem de fundare indirectă cu piloţi foraţi cu tubaj recuperabili", au explicat autorităţile. Pentru executarea acestor lucrări suplimentare a fost nevoie de o nouă licitaţie, câştigată de aceeaşi companie, SC Lemacons SRL, care şi-a adjudecat atât contractele pentru construcţia parcării propriu-zise, cât şi devierea reţelelor.

Termenul de finalizare din proiectul votat de consilieri, care cuprinde toate lucrările ce se vor efectua, este de 24 de luni, adică 12 iulie 2020.

Care-i orizontul de aşteptare

Vestea bună este că, de sâmbăta trecută, s-au reluat lucrările şi că, după efectuarea forajelor şi consolidarea terenului cu piloni metalici, urmează să fie turnată fundaţia parcării şi să înceapă construcţia propriu-zisă.

Ieri, pe şantier, lucrările erau în toi. Zona a fost îngrădită astfel încât muncitorii şi utilajele să-şi poată face treaba. Ne-a sărit în ochi panoul de şantier pe care scria negru pe alb: "Termen de execuţie - 36 luni. Data începere construcţie: 12.07.2018. Data finalizare construcţie: 12.07.2021". Numai că datele respective păreau să se refere la "Construire parcare multietajată zona Mazepa I, aferent bloc R5 - deviere reţele", deci nu la parcarea propriu-zisă. Despre care, într-un răspuns la solicitarea noastră, Primăria municipiului Galaţi scrie că are ca termen de finalizare luna mai a anului 2020 şi că investiţia are o valoare de 12.392.203 lei cu TVA.

Rămâne de văzut la care dintre termene se vor finaliza lucrările.

Foto Iulia Kelt și Anca Melinte

Citit 6500 ori Ultima modificare Luni, 04 Februarie 2019 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.