Când va fi gata modernizarea Parcului Eminescu(Foto)

Când va fi gata modernizarea Parcului Eminescu(Foto)

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
16 comentarii

O nouă fântână arteziană, cu bazin circular, din a cărei duză de bronz va ţâşni un jet vertical de apă, îi va întâmpina pe gălăţeni la intrarea dinspre strada Domnească a Parcului „Mihai Eminescu”, aflat în plină modernizare. Potrivit panoului de şantier, investiţia ar trebui să fie gata în luna iulie a acestui an. Progresul lucrărilor se poate observa dincolo de gardul nou, pe care mulţi dintre gălăţeni nu-l privesc deloc cu ochi buni, aşa cum fac şi cu clădirea „Haremului”, care ocupă o bună bucată din parcul Galaţiului.

Pentru modernizarea Parcului „Eminescu”, Primăria municipiului Galaţi a încheiat, în urma licitaţiei, un contract în valoare de peste 4,1 milioane de lei cu TVA, cu firma Rovis Lider SRL. Lucrările au început în iulie 2018, iar la finele anului trecut progresul raportat de administraţia locală era de 31 la sută. În prezent, stadiul modernizării se poate observa lesne de către gălăţenii nerăbdători să-şi recapete locul de socializare, de odihnă şi promenadă.
Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, firma Gospodărire Urbană s-a ocupat de toaletarea arborilor. Cele mai multe dintre plantările de copaci sunt deja realizate, arborii cu probleme au fost tăiaţi conform proiectului, iar rădăcinile lor au fost scoase.
La finele săptămânii trecute, se lucra la amenajarea noii fântâni arteziene, la sistemul de iluminat al parcului, dar şi la consolidarea treptelor şi plăcii pe care este aşezată statuia poetului Mihai Eminescu. Autorităţile au precizat că nu se intervine asupra monumentului, care este protejat de garduri.
De îndată ce aceste intervenţii se vor finaliza, va începe realizarea aleilor. Potrivit proiectului votat de consilierii locali, aleile vor fi pavate cu granit, se vor construi şi monta două cabine cu aspect vintage, una pentru portar, cu spaţii vitrate, şi va fi va fi reabilitat şi reamplasat aici Foişorul din Parcul CFR. Aşa cum se poate vedea, s-a intervenit şi la podul rustic de peste lac, realizat după modelul Parcului "Ioanid" din Bucureşti, din piatră specială de Ulmeni, lucrare realizată de către Vasile Petrescu a cărui semnătură "V. Petrescu" şi inscripţia "Ing. rustician 1913", sunt săpate în cimentul uneia dintre "buturugile" din beton armat. Lucrările vizează şi bazinul lacului, gradenele şi arteziana existentă.

„Harem” după perdea

Din păcate, o bună bucată din parc va rămâne, în continuare, sub construcţia-kitsch cu etaj, ridicată peste fosta toaletă publică, în care funcţionează "Harem Night Club". Conform proiectului votat de aleşi, "construcţia situată pe terenul parcului va fi obturată cu împrejmuire de şase metri înălţime, cu print pe mesh, cu imagini istorice din zona străzii Domnească. Perdeaua perimetrală va fi prinsă pe o structură metalică din ţeavă rectangulară zincată, fixată în fundaţii izolate de beton armat".

O istorie impresionantă

Amenajat între anii 1880-1881, pe locul fostului depozit de gunoaie din centrul oraşului Galaţi, şi inaugurat cu ocazia "jubileului" domniei Regelui Carol I, Parcul „Eminescu” face parte din patrimoniul istoric al oraşului. Pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene se află nu numai parcul, ci şi prima statuie din România a poetului Mihai Eminescu, dezvelită în 1911, întreaga zonă fiind cuprinsă în Ansamblul urban „Strada Domnească”.

Citit 4710 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2019 10:39

16 comentarii

 • postat de Adrian Vineri, 29 Martie 2019 13:46 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  0

  Cum cand? Pana la alegeri il termina. Logic.

  Raportează
 • postat de miu Joi, 28 Martie 2019 09:53 80.97.203.*** Link la comentariu
  0
  1

  Am trecut pe acolo recent, au montat un gard oribil de inalt, gata, nu se mai poate fura parcul cu totul ca nu trece de gard. Foarte urat.

  Sper din suflet sa nu schimbe gardutul care imprejmuieste parculetul de langa sediul Viata Libera. Stati cu ochii pe ei, acolo trebuie doar restaurare.

  Raportează
 • postat de alt cititor cu drept de vot Miercuri, 27 Martie 2019 13:12 86.34.187.*** Link la comentariu
  0
  8

  Ca multi dintre locuitorii acestei urbe m-am bucurat vazand ca se mai face cate ceva pentru infrumusetarea/modernizarea acestui oras. Din pacate rezultatele sunt cele care se vad aproape la tot pasul facandu-te sa-ti pui intrebarea, pe buna dreptate, daca cel ce a aprobat aceste transformari/modernizari este doar un diletant sau pur si simplu doreste sa cheltuie banii contribuabililor aiurea; si asta numai daca vezi pavajul cu dale din granit din fata hotelului Dunarea care deja a inceput sa se miste, ingramadirea haotica a copaceilor ornamentali din gradenele speciale de la Potcoava si din fata hotelului, crearea fantanii arteziene care, zic eu, strica armonia fostului parc Eminescu asa cum a fost el gandit si creat intr-o vreme in care bunul gust prima fata de kitsch-urile existente astazi. Cred ca cu banii pentru o alta tasnitoare in parc s-ar fi putut realiza repararea Papadiei, reparatie nu carpaceala, cu placi de marmura intregi, cu luminile subacvatice functionale samd. Citeam in Viata Libera de ideile asa zis futuriste ale arhitectului sef al acestui oras si nu m-am putut opri a ma-ntreba ca dincolo de cafenele, baruri balciuri sau mai stiu eu ce, facute pe faleza sau aiurea oare de ce nu se ia ca prioritate rezolvarea urateniilor din complexul Francezi, al celui din Tiglina I, al pasajului subteran, al refacerii trotuarelor in urma lucrarilor facute pentru tragerea cablurilor subterane. Si lista continua. Dar ..asta-i rezultatul votului nostru....

  Raportează
 • postat de Vociferor Miercuri, 27 Martie 2019 05:40 92.80.131.*** Link la comentariu
  0
  6

  Pentru " Jos comunismul, traiasca kitchul " : Ai foarte mare dreptate. Am comentat si eu pe aici in trecut despre aceste pavaje. Piatra aia care intr-o anumita proportie provine din Dobrogea, a plecat prin afara din cate am auzit prin oras. Ce nu a plexat in afara, a ajuns pe ka vile. Cand se lucra pe strazi, piatra era facuta movile si daca te uitai de la o zi la alta movilele deveneau mai mici. Nu s-a pavat nici un parc, nici o alee, sunt o mulțime de zone unde putea fi folosita. Preferam zgura asta cu lianti care se macina. Bani aruncati si multa nepasare. Politia niciodata nu vede, sau nu trebuie sa vada. Galatiul e un oras plin de corupti.

  Raportează
 • postat de Jos comunismul, traiasca kitchul Marți, 26 Martie 2019 16:32 82.137.9.*** Link la comentariu
  1
  12

  Kitch. Gard, tasnitoare, dale. Ca sa se integreze cu constructia "moderna" despre care ne facem ca nu stim nimic. Si mai e una, tot post decembrista, se vede in prima poza. Postul de transformare tot "modern" edificat in locul celui anterior, care era subteran. WC-ul subteran a fost desfiintatsi el, a devenit fundatie pentru aratarea de cladire, iar in loc avem private "ecologice" imputite si la vedere.
  Cu gardul nu am avut noroc ca la Gradina publica. Si acolo l-ar fi inlocuit daca nu ar fi fost implicat in proiect un arhitect strain, care a observat ca are elementele originale si e mai valoros sa fie pastrat. S-a scris in VL despre aceasta. Ar fi ajuns gard de vila de mahar.
  Pavajele originale le-am vandut si venim cu dale. Nici estetic si nici nu vor avea viata lunga, mai bine asfalt caci e mai practic macar. Mai stie cineva ca am avut pavaje in centru ? Si pe trotuare, pana la elice ? Dar acum ne plac in alte orase.

  Raportează
 • postat de CAUTATI PE INTERNET : Marți, 26 Martie 2019 13:49 185.210.219.*** Link la comentariu
  0
  5

  Cum demontează CNAIR minciunile politice privind „marile şi urgentele” investiţii în şoselele de la Galaţi

  Raportează
 • postat de Alexuz Marți, 26 Martie 2019 11:01 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  16

  Mare lucru daca se respecta termenul de finalizare.

  Probabil o sa fie iar o mare tiganie iar prostimea o sa spuna: "lasa maica bine ca s-a facut".

  Raportează
 • postat de fdfdd Marți, 26 Martie 2019 10:30 46.97.20.*** Link la comentariu
  4
  10

  o ce ma? :))) puchianule, te-ai drogat!?

  Raportează
 • postat de Suzana Marți, 26 Martie 2019 09:41 82.137.8.*** Link la comentariu
  1
  25

  Și din bănuții noștri se ascunde HAREMUL SAU PATRONUL dă și el ceva in contul omeniei Dacă CINEVA ,UNDEVA CONSTRUIEȘTE CEVA ORICE ÎNAINTE DE TERMINAREA APROBĂRILOR CE PĂȚEȘTE??? AMENDA SI BULDOZERUL IN APLAUZELE VECINILOR NOȘTRI DRAGI CARE TE-AU RECLAMAT LA AUTORITĂȚILE LOCALE /// DACĂ PARCUL ESTE PE LISTA MONUMENTELOR ISTORICE,, HAREMUL PE CE LISTĂ SE ÎNSCRIE???PE LISTA LUNGĂ A DISTRUGERILOR PROVOCATE DUPĂ DERANJUL DIN DECEMBRIE 89

  Raportează
 • postat de Kali Marți, 26 Martie 2019 08:43 62.217.251.*** Link la comentariu
  2
  23

  Asteptam cu nerabdare, dar daca pavajul se va realiza tot cu dale din granit precum cele folosite pana in acest moment (la Potcoava de Aur, pe esplanada din fata hotelului Danube Stars (fost Dunarea) si in continuare pe Str. Brailei), vor fi bani aruncati pe fereastra.
  Dalele respective sunt de proasta calitate, isi schimba culoarea (se murdaresc) si devin si mai cenusii dupa doar cateva zile.

  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza Marți, 26 Martie 2019 08:30 94.177.47.*** Link la comentariu
  3
  25

  Daca va arata in halul in care arata zona "modernizata" de la Potcoava... Atunci mai bine era lasat in paragina...

  Raportează
 • postat de Goe Marți, 26 Martie 2019 08:29 5.13.137.*** Link la comentariu
  6
  10

  Gardul daca ar fi lipsit , probabil ca acest parc ar fi aratat mai bine La ce bun acest gard?

  Raportează
 • postat de dragos Marți, 26 Martie 2019 08:25 5.2.209.*** Link la comentariu
  0
  23

  fantana si lacul vechi erau frumoase, nu merita sa fie distruse ca sa avem o tasnitoare si o piscina rotunda...

  Raportează
 • postat de cititor cu drept de vot Marți, 26 Martie 2019 06:52 109.166.128.*** Link la comentariu
  2
  14

  Domnului Primar
  azi in sedinta consiliu local sunt la vanzare doua terenuri pe str Nae Leonard. In zona nu sunt locuri de parcare nu este nici un parc pe strada masinile parcheaza si pe banda a doua. Oare e ok?
  Proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren în suprafață de 27,90 mp, intravilan, proprietate privată a municipiului Galați, situat pe str. Nae Leonard, 19, bl. C15, aferent spațiului nr. 1;
  Proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren în suprafață de 45,40 mp, intravilan, proprietate privata a municipiului Galați, situat pe str. Nae Leonard, 19, bl. C15, aferent spațiului nr. 3;

  Raportează
 • postat de basarab paltanea Marți, 26 Martie 2019 06:43 82.137.13.*** Link la comentariu
  0
  21

  nu i vorba de nici o modernizare, ci violarea valorilor culturale galatene, cele care mai sint pe ici pe colo! un parc distrus, parca ea zona protejata pe vremea cind doamna marcu era directoarea muzeului de naturale, bani tocati aiurea! si granitul acela, fara nici un dumnezeu, care n are nici o personalitate, doar o culoare gri-ceausescu!

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 26 Martie 2019 06:34 5.13.178.*** Link la comentariu
  1
  24

  1. Când va fi dărâmată prostia de clădire din parc (casa albă) ??

  2. Cât mai betonați parcul domnilor???
  De betoane suntem sătui !!!!
  Fântâni verticale NU SE PUN ÎN PARC/URI ci în piazzete (vezi fântâna cu muzică şi lumini, apă de la Piteşti) !!!

  Lăsaţi cât mai multă verdeaţă!! De betoane, străzi, trotuare late suntem sătui.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.