Poveste de succes, văzută prin ochi de tată. Cum a ajuns un gălăţean poliţist călare în Canada (FOTO)

Poveste de succes, văzută prin ochi de tată. Cum a ajuns un gălăţean poliţist călare în Canada (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Se spune că părinţii trebuie să le dea copiilor rădăcini şi aripi. Adesea, aripile îi duc pe copii peste mări şi ţări, iar părinţii trebuie să străbată o jumătate de lume ca să-i poată revedea. Şi, chiar dacă-şi simt sufletul frânt în două, se alină cu gândul că ai lor copii sunt respectaţi şi apreciaţi acolo unde sunt! Şi că avem nevoie de români care să arate lumii că poporul nostru are oameni deştepţi, corecţi, civilizaţi şi frumoşi! Acesta este crezul gălăţeanului Valentin Tudose, recent revenit din Canada, de la fiul său, Victor, care tocmai a depus jurământul de poliţist RCMP (Royal Canadian Mounted Police), poliția călare canadiană.

Absolvent al celebrei RCMP Academy – singura academie de poliţie din Canada - gălăţeanul Victor Valentin Tudose a depus jurământul şi a primit de la comandatul academiei insigna de poliţist federal (RCMP - Royal Canadian Mounted Police). La aceste festivităţi a participat, cu emoţie şi bucurie, şi tatăl lui, Valentin Tudose. Dintre toţi spectatorii prezenţi la festivităţi se vedea clar că gălăţeanul nostru venise de la cea mai mare distanţă. Tocmai de aceea vă propunem, astăzi, o poveste de succes a unui gălăţean din diaspora povestită din perspectiva tatălui.

Ce visa tatăl pentru fiul lui

„Când Victor a venit pe lume, mi-am dorit să fie sănătos şi să aibă noroc. Visam, bineînţeles, să realizeze ceea ce eu, din «n» motive, nu am realizat, dar nu îmi imaginam o carieră anume pentru fiul meu. Îmi doream să crească sănătos şi să fie educat”, ne-a povestit Valentin Tudose despre băiatul lui.

Ca orice copil ai cărui părinţi se duceau la serviciu, Victor a urmat grădiniţa, apoi şcoala de cartier. Părinţii lui, fiind divorţaţi, erau deopotrivă preocupaţi de situaţia lui şcolară, aşa că erau prezenţi amândoi la şedinţe.

La finalul clasei a VI-a, mama lui s-a stabilit definitiv în Canada, însă tatăl nu şi-a dat acceptul ca Victor să plece din România la o vârstă atât de fragedă. Aşa că Victor a rămas în grija lui. Tatăl îşi aminteşte că, în clasele a VII-a şi a VIII-a, diriginta fiului său, profesoară de matematică, a remarcat că Victor este mult mai implicat, iar rezultatele lui mult mai bune: „Faţă de mama lui, eu eram ceva mai exigent. Niciodată nu i-a reproşat notele mai mici, nu i-am impus un anumit prag la note şi medii, dar i-am spus mereu că mai important este cu ce rămâne în minte, nu notele”, spune tatăl.

Sculptură la „Cuclin”, arheologie în Canada

Tatăl ne-a povestit că, în timpul şcolii, Victor nu a făcut pregătire suplimentară la niciun obiect, dar a fost remarcat de profesorul Adrian Vădeanu, un cunoscut artist plastic gălăţean. Datorită lui, Victor a devenit pasionat de sculptură şi artă plastică, aşa că a decis să urmeze Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”.

Tatăl recunoaşte sincer că nu i-a convenit foarte mult ideea, dar i-a spus băiatului că hotărârea îi aparţine. Aşa că Victor a urmat Liceul de Artă până în clasa a XI-a când, împlinind 18 ani, i-a spus tatălui că ar vrea să plece în Canada, unde era mama lui, şi că ar fi avantajos pentru admiterea la facultate. Părintele  i-a respectat alegerea: „A plecat în Canada, a făcut clasele a XI şi a XII într-un singur an, după care a intrat la Universitatea Lethbridge, pe care a absolvit-o cu licenţă în arheologie-istorie”, ne-a povestit tatăl.

În Canada, Victor nu a lucrat doar ca arheolog, ci şi într-o uzină, în parcul Calgary Stampede Rodeo.

Academia de poliţie

Acum patru ani, când Victor i-a spus tatălui său că ar dori să devină poliţist RCMP (poliţist federal), Valentin Tudose a crezut că e doar o opţiune trecătoare. Şi chiar a glumit spunându-i că se putea face poliţist şi fără a studia arheologia. Dar n-a fost aşa!

Timp de aproximativ trei ani, Victor a făcut voluntariat la RCMP. Au urmat nenumărate interviuri, verificări, teste fizice, psihologice, la finalul cărora a venit răspunsul mult-aşteptat: a fost selectat şi trebuie să se prezinte la Academia RCMP din Regina, Saskatchewan, singura instituţie de acest fel din Canada. Numai că nu toţi cei admişi aici reuşesc să şi absolve!

„Testele fizice sunt multe, grele şi eliminatorii indiferent de anul de studiu. La fel şi tragerile cu pistolul, carabina şi puşca, dar şi testele privind procedurile şi legislaţia. De pildă, în perioada în care Victor a fost student acolo, un alt român, din apropiere de Galaţi, n-a rezistat în academie decât 30 de zile. De altfel, după cum îmi povestea Victor, era un fapt obişnuit ca dimineaţa să ia micul dejun cu toţii, iar la prânz, camera unui coleg să rămână goală, iar respectivul să fie deja la aeroport”, am aflat de la Valentin Tudose.

„Pe tot parcursul Academiei, l-am susţinut necondiţionat pe Victor. Vorbeam cu el la telefon doar sâmbăta sau duminica, în timpul săptămânii fiind imposibil din cauza programului foarte încărcat 5,00 – 22,00. Toată munca şi toate greutăţile au fost sută la sută ale lui”, spune cu mândrie tatăl poliţistului canadian.

Festivităţile de absolvire

„Festivităţile de la finalizarea cursurilor au fost impresionante şi emoţionante. RCMP-ul este o instituţie de mare tradiţie în Canada, are 145 de ani şi se bucură de un respect aparte. Practic, coloniştii ajunşi în est au plecat spre vest şi nord sub protecţia RCMP. Uniforma este unică, recunoscută în toată lumea: vestonul roşu, pălăria cu patru muchii, cizmele maro, a căror fabricare durează cinci luni”, ne-a dezvăluit tatăl.

Deşi costurile acestei deplasări au fost mari, Valentin Tudose ne-a explicat că la festivităţile de la absolvirea liceului şi mai apoi, la ceremoniile de absolvire a facultăţii nu a putut fi prezent, prin urmare era foarte important ca acum să fie alături de băiatul lui: „Dar a meritat pe deplin, mulţumesc Domnului că m-a ajutat să fiu acolo”.

Repartizat la post

„După jurământ, Victor a avut liber exact o săptămână, până să se prezinte la postul unde a fost repartizat. A optat tot pentru Alberta, şi a fost repartizat într-un sat, Gleichen, la o sută de kilometri de Calgary, acolo unde este cea mai mare rezervaţie de indieni din Alberta – Siksika. Bineînţeles că nu este o zonă liniştită, postul de acolo fiind mereu întărit cu forţe noi”, spune tatăl.

Încă din primele zile de activitate în postul unde Victor ar trebui să rămână, teoretic, trei ani, a făcut deja câteva arestări. Conform regulamentului, poliţistul intră în post cu cartuş pe ţeava pistolului, cu carabină puşcă şi vestă antiglonţ. Iar poliţiştii sunt foarte respectaţi!

Cadoul dorit: o căciulă de miel

Chiar dacă e plecat de nouă ani din România, Victor este ataşat de ţara natală. An de an, majoritatea vacanţelor din timpul studenţiei şi le-a petrecut aici aşa cum, pe vremea când era licean în Galaţi, mergea în vacanţe în Canada.

„Victor este şi va rămâne mereu un român iubitor de ţară, un gălăţean get-beget. În fiecare an, de 1 Decembrie, iese într-un parc din Calgary şi se pozează cu drapelul României şi cu o căciulă de blană de miel, tipic românească. Acum, când am fost la el, i-am adus la cererea lui o căciulă românească nouă, pe care i-a cumpărat-o mama mea”, ne-a povestit tatăl lui. Poza lui Victor îmbrăcat într-un hanorac inscripţionat cu numele oraşului în care a copilărit, cu mesajul "aici a început povestea mea", precum şi cea în care poartă căciulă brumărie pe cap şi tricolorul pe umeri, realizată pe 1 Decembrie 2017, dovedesc din plin ataşamentul poliţistului canadian faţă de ţara în care s-a născut.

Gânduri de părinte cu fiul departe

Pentru tatăl lui Victor Valentin Tudose, în februarie 2019 a fost a doua vizită în Canada după experienţa de o lună din aprilie 2018. Iar acum a călătorit special pentru a asista la festivităţile de absolvire a Academiei de Poliţie de către băiatul lui.

Valentin Tudose recunoaşte că, după experienţele de Canada, care însumează 50 de zile, nu i-a trecut nicio clipă prin minte să rămână acolo. Şi, zâmbind, dă vina pe vârstă, dar recunoaşte deschis că, oricât de mult l-ar dezamăgi, uneori, Galaţiul, n-ar putea să-şi lase oraşul!

„Îi înţeleg foarte bine pe părinţii copiilor plecaţi departe de ţară, ştiu ce simt! Să nu mă întrebaţi pe mine ce simt când plec de acolo! Dar gândesc că, deşi am simţit de multe ori că am sufletul rupt în două, trebuie să-mi spun că, dacă lui îi este bine acolo, trebuie să-mi fie şi mie aici. Să fim fericiţi când copiii noştri sunt respectaţi, apreciaţi. Avem nevoie de români care să demonstreze lumii că noi, poporul acesta, suntem şi deştepţi, și corecţi, şi civilizaţi, şi frumoşi!”, ne-a mărturisit Valentin Tudose.

Citit 7957 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Aprilie 2019 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.