Din toamnă, adio bilete cumpărate de la şofer! (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Din toamnă, adio bilete cumpărate de la şofer! (FOTO)
Aşa vor arăta noile bilete Transurb, din toamnă
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Din această toamnă, biletele de transport local vor fi temporare, nu per călătorie, gălăţenii putând circula, în intervalul orar în care tichetul este valabil, cu mai multe mijloace de transport, valindându-l la urcarea în fiecare dintre acestea. Cetăţenii nu îşi vor mai putea cumpăra biletul de la şofer sau vatman, dar îşi vor putea achita călătoria direct în mijlocul de transport, cu cardul bancar, fie el de credit sau de debit. Cât despre sosirea următorului autobuz, troleibuz sau tramvai, vor afla fie de pe panourile de informare, amplasate în 102 staţii, fie prin intermediul unei aplicaţii mobile.

Primăria Galaţi a găzduit, ieri, cu ocazia conferinţei de lansare a proiectului european „Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor şi de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galaţi” (e-ticketing), o demonstraţie practică a noului sistem care ar urma să devină operaţional din această toamnă.

Potrivit managerului de proiect, Marius Humelnicu, city managerul Galaţiului, testarea va începe din luna august, probele urmând să dureze două luni.

Finanţare europeană

Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, pentru implementarea sistemului e-ticketing, fosta administraţie, condusă de primarul Marius Stan, a contractat un împrumut la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Actuala administraţie locală, condusă de primarul Ionuţ Pucheanu, a reuşit să obţină finanţare europeană. Valoarea totală a proiectului este de 26.189.365 de lei cu TVA, din care valoarea fondurilor nerambursabile este de 23.936.290 de lei. În decembrie 2017 a fost semnat contractul în valoare 26.151.431 de lei fără TVA, cu Asocierea AEP Ticketing Solutions (Italia) – CertSIGN SA (România) – Swarco Traffic SRL (România) care are misiunea de a proiecta, construi, opera şi menţine sistemele de taxare automată a titlurilor de călătorie, de informare a pasagerilor şi de management al flotei.

Ce înseamnă e-ticketing

Sistemul va dispune de şase canale de distribuţie a titlurilor de călătorie. Astfel, de la cele 25 de punctele de vânzare Transurb se vor putea obţine smartcarduri nominale (abonamente) şi smartcarduri nenominale, smartcarduri Mifare Ultralight, dar şi bilete pe hârtie, cu un format diferit faţă de cel prezent. De asemenea la punctele Transurb, dar şi la cele 17 din reţeaua de terţi, cardurile deja deţinute vor putea fi încărcate.

În 84 de staţii vor fi amplasate automate de vânzare a biletelor, dar şi de încărcare a cardurilor nenominale.

Încărcarea smartcardurilor nominale şi nenominale se va putea face şi de pe un site (webshop). Plata călătoriei va fi posibilă şi la bordul mijlocului de transport, cu cardul bancar. Iar prin intermediul unei aplicaţii mobile, gălăţenii îşi vor putea încărca smartcardurile nominale şi nenominale şi îşi vor putea achiziţiona bilet electronic (m-ticket).

Informarea călătorilor cu privire la sosirea mijloacelor de transport în staţii se va face prin intermediul a 102 panouri electronice, dar şi a unei aplicaţii mobile.

Gălăţenii se vor putea simţi mult mai în siguranţă, pentru că 140 de camere vor fi amplasate în tot atâtea staţii.

Avantaje

Sistemul va dispune de dispozitive de numărare în timp real a pasagerilor din mijloacele de transport public în comun. Această soluție va furniza rapoarte precise cu privire la numărul călătoriilor pe fiecare linie în parte, de care autorităţile vor ţine seama: „Obiectivul strategic al acestui proiect este reducerea subvenţiei pentru Transurb prin plata efectivă a facilităţilor şi a compensaţiei, creşterea calităţii serviciilor de transport, reducerea utilizării de numerar, dar şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon”, a precizat Marius Humelnicu, managerul de proiect.

Autorităţile, dar şi contractantul promit că va fi cel mai modern și performant sistem e-ticketing din România. Rămâne de văzut!

Citit 25511 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2019 22:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.