Un incendiu care nu s-a ”stins” nici după cinci luni
Foto: Arhivă

Un incendiu care nu s-a ”stins” nici după cinci luni
Şi cu casa arsă, şi cu banii luaţi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Efectele incendiului izbucnit înainte de sărbătorile de iarnă la casa Mioarei Severin din comuna Smulţi se fac simţite şi după cinci luni. Pentru siguranţa intervenţiei, pompierii au tăiat atunci toate firele electrice şi au stins incendiul. Însă, pentru a se reconecta la reţeaua electrică, femeia trebuie să scoată din buzunar aproape 3.500 de lei (tariful de racordare solicitat de SDEE Muntenia Nord), bani pe care spune că nu are de unde să-i plătească şi nici nu înţelege de ce este obligată să plătească.

"Cu o săptămână înainte de sărbătorile de iarnă, a avut loc un incendiu la casa mea din comuna Smulți. A luat foc acoperişul casei în întregime şi au fost afectate două camere pe interior. Pompierii au venit şi au stins focul, dar au tăiat si curentul electric. Am luat scândură şi tablă pe datorie şi am refăcut acoperişul casei. Problema este că nu pot avea din nou lumină electrică, pentru că îmi cer suma de 3.453 de lei. Mai am datorii pentru materiale, în jur de 15.000 de lei, şi nu dispun de aceşti bani. Nu m-a ajutat nimeni cu nimic. Am probleme de sănătate, am grijă şi de mama mea, care are 87 de ani şi un handicap de gradul 2", este povestea tristă a Mioarei Severin, din Smulţi. Ea nu este racordată la reţea nici acum, la cinci luni după nefericitul eveniment.

În ceea ce priveşte intervenţia pompierilor la incendiu, aceasta s-a desfăşurat după toate regulile lor de lucru: "Noi decuplăm întotdeauna clădirea de la energie electrică, în vederea asigurării securităţii pe timpul intervenţiei. De obicei, în oraş, chemăm echipele Electrica. În mediul rural, decuplăm cu mijloacele noastre", ne-a declarat lt.col, Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi.

Mioara Severin spune că are acum în casă doar un bec chior, din mila unui vecin. "Nici telefonul nu pot să mi-l încarc", spune ea. Femeia afirmă că a încercat toate soluţiile, a bătut la toate uşile, dar fără niciun rezultat. Reprezentanţii SDEE Muntenia Nord cu care a vorbit i-au spus că singurul mod în care poate fi reconectată la reţea este să plătească tariful de racordare de 3.500 de lei. "Am avut contor electronic, am avut curent şi am fost cu plăţile la zi. Cei de la Electrica mi-au spus că au schimbat proiectul şi că trebuie să plătesc, pentru că cei care îşi fac case trebuie să plătească. Zi de zi mă sună de la Electrica, de la Galaţi, domnul care s-a ocupat de dosarul meu, ca să mă întrebe dacă plătesc. Dar eu am avut curent până în momentul în care pompierii au tăiat firele ca să stingă incendiul, eu de ce trebuie să mai plătesc?", se întreabă Mioara Maftei.

Contactaţi de "Viaţa liberă", reprezentanţii Serviciului Relaţii Publice, Comunicare şi Reclamaţii al SDEE Muntenia Nord ne-au răspuns astfel: "În ziua de 3 decembrie 2018, în urma unui incendiu produs în comuna Smulţi din judeţul Galaţi, la locuinţa familiei Maftei, s-a produs un incendiu. La intervenţie, pompierii au tăiat firele de alimentare cu energie electrică, instalaţia electrică de alimentare, respectiv branşament aerian. În urma incendiului, firida branşament, coloana electrică, contorul electric monofazat au fost distruse. În data de 23.01.2019, d-na Severin Mioara a depus cererea înregistrată cu nr. 30501960792, având ca scop refacerea instalaţiei electrice de alimentare. Documentaţia completă a fost depusă la data de 28.02.2019. În data de 14.03.2019 s-a eliberat ATR (Aviz Tehnic de Racordare - n.r.) nr. 30501960792. Valoarea tarifului de racordare, stabilită conform reglementărilor în vigoare, este de 3.453,05 lei, inclusiv TVA. Soluţia de alimentare constă în branşament subteran cu subtraversare drum acces din LEA 0.4 kV Smulţi existent, bloc de măsură şi protecţie monofazat montat la limita de proprietate".

Citit 5522 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2019 11:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.