Campioni ai gimnaziştilor la curaj şi determinare

Campioni ai gimnaziştilor la curaj şi determinare
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Octavian Iordache, de la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", este gimnazistul care a ajuns să aibă zece pe linie la Evaluarea Naţională, după ce a făcut contestaţie, fiindcă a crezut în adevărul său. Beatrice Elena Sălăvăstru este eleva din mediul rural cu cea mai mare medie la Evaluarea Naţională 2019, dar şi la admitere. Ea învăţat la Şcoala din Tălpigi şi ocupă a şasea poziţie în ierarhia judeţeană, cu 9,96. Ei se alătură celor patru eleve de nota 10,00, Denisa Lupu şi Laura Stoicu de la Şcoala "Dan Barbilian" (nr. 43) şi Andreea Bichir şi Andreea Bălan, de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", pe care le-am prezentat în ediţia din 26 iunie. 

Elev de zece pe linie, profesor de matematică în devenire

Octavian Iordache, de la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", este gimnazistul care a ajuns să aibă zece pe linie la Evaluarea Naţională, după ce a făcut contestaţie. Întrucât şi media claselor V-VIII este tot zece, curajul său a fost răsplătit cu o frumoasă medie maximă de admitere la liceu.

Octavian obţinuse la rezultatele iniţiale nota 10,00 la Limba şi literatura română şi 9,90 la matematică. Cu o medie de 9,96 la admitere ar fi intrat la orice liceu şi orice profil ar fi vrut, însă şi-a dorit mai mult.

"Ştiam că făcusem bine la Matematică. M-au sfătuit şi părinţii, şi doamna profesoară de Matematică să depun cerere de contestaţie. Chiar dacă mi-ar fi scăzut nota, tot aş fi intrat acolo unde doream. Mi-am spus că n-am nimic de pierdut dacă încerc", spune Octavian.

Aflat în fruntea ierarhiei de admitere de anul acesta, cel de-al cincilea campion al Evaluării Naţionale va alege Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", specializarea matematică-informatică.

De când se ştie este pasionat de matematică, are mai multe premii la concursuri, iar nota 10,00 la evaluare a obţinut-o pe forţe proprii, fără pregătire în particular. Dimpotrivă, anul trecut, când a avut timp mai mult, a meditat copii mai mici decât el la această disciplină. Este vorba de o verişoară, dar şi de copiii unor prieteni de familie.

"M-a bucurat foarte mult că am avut răbdare şi am reuşit să fiu parte din evoluţia lor la matematică", spune tânărul, care îşi doreşte o carieră de profesor, deşi a fost sfătuit, chiar de dascălii de la şcoală, să se gândească mai bine pentru viitor. Cu toate acestea, spune că nu vrea să renunţe la visul pe care îl are de mic şi speră că, până va ajunge el profesor, să se îmbunătăţească lucrurile în sistemul de învăţământ. Ce are el, ca elev, de reproşat acestui sistem? "Este copleşitor ca elevii să studieze atât de multe materii care nu le vor folosi la nimic. Ar trebui să ne axăm pe ceva concret, care să ne ajute pe viitor în carieră", spune un elev de zece pe linie.

Facultatea crede că o va face la Iaşi, unde ştie că sunt cei mai buni profesori de matematică. Dar nu exclude varianta ca masteratul să-l realizeze undeva în SUA. Cert este că matematica e drumul lui, indiferent pe unde ar urma să treacă.

"Am vrut să arăt că şi elevii de la ţară pot avea medii mari la admitere"

Beatrice Elena Sălăvăstru este eleva din mediul rural cu cea mai mare medie la Evaluarea Naţională 2019, dar şi la admitere. Ea învăţat la Şcoala din Tălpigi şi este, în ierarhia judeţeană, pe poziţia a şasea, cu 9,96. La Evaluarea Naţională i-au mai lipsit cinci sutimi la Limba şi literatura română pentru a obţine o medie de 10,00. Elena a învăţat foarte bine şi în cursul celor patru ani de gimnaziu, absolvind ca şefă de promoţie, cu medie maximă.

Cum de a reuşit o asemenea performanţă notabilă, la o şcoală de sat din nordul judeţului ne explică fără să şovăie: "Am vrut să arăt că şi elevii de la ţară pot avea medii mari la admiterea la liceu. Dar mai mult mi-am dorit mie să-mi demonstrez că, dacă muncesc, pot reuşi. Am lucrat teste în fiecare zi în clasa a VIII-a, dar pregătirea a început, de fapt, în clasa a V-a, când nu am lăsat materia neacoperită", explică ea.

Se poate considera deja admisă la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Tecuci, unde va învăţa la profil matematică-informatică. Vrea să aibă o carieră în domeniul informaticii, pentru că sunt aici meserii cu perspectivă în viitor.

Deşi cântă foarte frumos şi muzică populară şi uşoară, fiind câştigătoare a mai multor premii la festivalurile de gen, spune că muzica va rămâne doar la nivelul unui hobby, pentru că nu este o meserie care să ofere stabilitate financiară.

Premii a obţinut şi la olimpiadele judeţene şi recunoaşte că participarea la aceste competiţii  au "călit-o" pentru a da ce are mai bun la examene.

A muncit foarte mult, însă rezultatele nu ar fi fost pe măsură, dacă nu ar fi fost sprijinită şi de părinţi şi de profesori, mai spune fata de zece de la Tălpigi.

Citit 6310 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2019 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.