Un nou împrumut şi o refinanţare, la mâna aleşilor locali

Un nou împrumut şi o refinanţare, la mâna aleşilor locali
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Consilierii locali ai Galaţiului sunt convocaţi astăzi în şedinţă extraordinară, pentru a dezbate şi vota proiecte importante şi urgente privind banii oraşului şi finanţarea unor investiţii în transportul public local de persoane, aflat în suferinţă acută de prea multă vreme.

Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre, care, potrivit datelor noastre, ar urma să intre astăzi pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local, vizează aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 100.000.000 de lei, cu o maturitate de 12 ani.

Conform documentelor ajunse pe masa aleşilor, contractarea finanţării se face pentru realizarea următoarelor investiţii publice de interes local: majorarea capitalului social al Transurb pentru achiziţia a 40 autobuze Euro 6 Diesel - 31.233.000 de lei, achiziţia de autobuze electrice hibrid - 30.000.000 de lei, modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 - 26.767.000 de lei şi eficientizarea transportului public local - 12.000.000 de lei (ultimele două proiecte beneficiind de finanţare europeană).

În raportul de specialitate al proiectului se arată că, pentru achiziţia a 40 de autobuze noi, Euro 6 Diesel, Transurb a solicitat garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 26.246.000 de lei. "Pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea împrumutului contractat de Transurb SA, trebuie să se constituie un fond de risc în afara bugetului local. Având în vedere că societatea înregistrează pierdere pe ultimele trei exerciţii financiare, oferta obţinută de aceasta pentru costul creditului este 6,07 la sută (ROBOR 1m cu marjă), fiind neavantajoasă şi este condiţionată şi de garantarea creditului de către municipiul Galaţi, ceea ce generează cheltuieli suplimentare din bugetul local".

De unde ne împrumutăm

Dacă aleşii vor fi de acord cu împrumutul, le va fi supus votului aprobarea proiectului de contract de credit în valoare de 100.000.000 de lei între Municipiul Galaţi şi Banca de Export Import EximBank SA. Creditul se acordă pe o perioadă de 144 de luni de la data semnării contractului, are o perioadă de graţie de 24 luni şi ar urma să fie utilizat până în iulie 2021. "Creditul se acordă cu o rată de dobândă variabilă, compusă din rata de referință ROBOR la 6 luni (valabilă la data semnării contractului), la care se adaugă marja de dobândă de 1,25% p.a. Rata de dobândă va fi revizuită în funcție de rata de referință ROBOR la 6 luni valabilă la data fiecărei revizuiri", se arată în contract.

Refinanţare

Un alt proiect important supus atenţiei aleşilor prevede aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 84.918.395,65 lei, în vederea refinanţării împrumuturilor contractate de la BRD - Groupe Société Générale şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Finanţarea rambursabilă, cu o maturitate de maxim 12 ani, va fi contractată tot la Banca de Export Import a României EximBank SA.

"Având în vedere contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 100.000.000 de lei, care a îndatorat municipiul Galaţi în anii 2020-2023 cu peste 20 la sută din veniturile proprii, precum şi obţinerea unei oferte avantajoase de la Banca de Export Import a României EximBank SA este oportună refinanţarea împrumuturilor contractate de la BRD şi BERD. Termenul de rambursare a creditului va fi de 12 ani, cu o perioadă de graţie de doi ani. Costurile creditului sunt ROBOR 6M şi marja 1,25 la sută", se arată în raportul de specialitate.

Rămâne de văzut ce vor decide aleşii.

Citit 3206 ori Ultima modificare Joi, 18 Iulie 2019 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.