Ce se va amenaja în fostele puncte termice ale Calorgal

Ce se va amenaja în fostele puncte termice ale Calorgal
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Mai multe asociaţii de pensionari, care au solicitat autorităţilor locale un sediu, şi-ar putea desfăşura activitatea în puncte termice nefuncţionale, preluate din gestiunea societăţii Calorgal. De asemenea, un alt fost punct termic ar putea servi ca depozit de materiale sanitare pentru Spitalul de Copii.

Prin votul aleşilor locali, la finele lunii trecute, nu mai puţin de şase puncte termice şi schimbătoare de căldură, devenite spaţii cu altă destinaţie, au fost preluate - construcţii şi terenuri - din gestiunea societăţii Calorgal SA în administrarea Consiliului Local.

Este vorba despre SC 113 - strada Nicolae Alexandrescu, Piaţa Centrală, PT Albatros - strada Nicolae Bălcescu, Piaţa Centrală, SC 9 - strada Brăilei, Bloc M1, Ţiglina II, SC 38 - strada Furnaliştilor, Bloc J2-E2, Micro 20, SC 31 - strada Lăcătuşilor, Micro 19 şi de PT Mihai Bravu - strada Mihai Bravu nr. 3.

Conform hotărârii Consiliului Local, echipamentele şi instalaţiile cu care cinci dintre aceste puncte termice au fost modernizate vor fi relocate pentru a înlocui şi moderniza instalaţiile din puncte termice transformate în microcentrale de cartier. În schimb, mijloacele fixe aflate în ultimul punct termic vor fi casate.

Argumente

În expunerea de motive a hotărârii se arată că "în sezonul rece 2018-2019, activitatea Calorgal a fost mult diminuată în ceea ce priveşte producerea, furnizarea şi distribuirea agentului termic. După restrângerea activităţii SC Calorgal SA, punctele termice netransformate în centrale de cvartal au rămas în gestiunea societăţii, fiind nefuncţionale din punct de vedere al producerii, furnizării şi distribuirii agentului termic în municipiul Galaţi. Aceste imobile pot deservi unele activităţi sociale. Este oportun ca acestea să fie dezafectate de echipamentele şi reţelele aferente, amenajate şi ulterior repartizate cu forme legale în funcţie de solicitări", se arată în document.

Conform actelor depuse, până în prezent au solicitat sedii Organizaţia Europensionarilor, Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere, Asociaţia Renaşterea Pensionarilor 2010, dar şi Uniunea Judeţeană a Pensionarilor Galaţi.

Alte două proiecte, în aşteptare

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului Local se află două proiecte de hotărâre prin care alte trei schimbătoare de căldură nefuncţionale, devenite spaţii cu altă destinaţie, ar urma să fie preluate, cu tot cu terenuri, din gestiunea Calorgal.

Este vorba despre SC 63 de pe strada Siderurgiştilor nr. 15, SC 65 de pe strada Siderurgistilor nr. 35 şi de SC 112 de pe strada Basarabiei.

Ca şi acum o lună, echipamentele şi instalaţiile cu care acestea au fost echipate vor înlocui şi moderniza punctele termice transformate în centrală de cvartal, iar cele care nu mai pot fi refolosite vor fi scoase din funcţiune şi casate, sumele rezultate din valorificarea lor devenind venit la bugetul local al municipiului Galaţi.

Care va fi destinaţia lor

Conform documentelor, Asociaţia de pensionari "Seniorii Dunării 2019" a solicitat un spaţiu pentru sediu în cadrul unui punct termic, de preferabil în zona IREG (SC 65).

De asemenea, Biroul de evidenţă şi gestiune a patrimoniului din cadrul Serviciului Evidenţă Patrimoniu şi Cadastru a solicitat Primăriei demersurile necesare cu privire la trecerea în proprietatea administraţiei locale, în vederea renovării şi ulterior a repartizării imobilului SC 112 Baia Comunală.

SC 63 este extrem de necesar Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan". În documente se arată că prin implementarea proiectelor cu finanţare europeană "Reabilitare, modernizare, extindere şi dotare Compartiment Primire Urgenţe" şi "Modernizare, extindere şi dotare ambulatoriu integrat", investiţii care se vor executa pe actualele amplasamente ale magaziei şi garajelor, aceste obiective vor fi demolate. "Având în vedere că unitatea nu poate rămâne fără spaţii de depozitare, iar lângă centrala termică se află o clădire mare care a aparţinut fostei societăţi Apaterm, o parte a clădirii afându-se în curtea spitalului, venim cu rugămintea de a face demersurile necesare ca această clădire să fie repartizată spitalului, pentru a realiza un spaţiu de depozitare atât pentru materialele sanitare, cât şi pentru restul materialelor necesare spitalului", se arată în adresa Spitalului de Copii.

Cu siguranţă, aleşii locali vor da curs acestor solicitări.

Citit 6534 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 12:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.