Clasări şi mustrări, după evadarea unui hoţ

Clasări şi mustrări, după evadarea unui hoţ
Furtună într-un pahar cu apă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

La mai bine de jumătate de an după ce un gălăţean acuzat de furturi în Austria fugea pe geamul de la toaleta Poliţiei Galaţi, s-a tras cortina peste ceea ce a fost doar primul dintre cele trei cazuri de evadare înregistrate la noi în 2019. Evadatul prins după câteva ore, în judeţul Brăila, a primit câteva luni de puşcărie, iar poliţiştii care nu l-au păzit cum trebuie au fost iertaţi de procurori, iar şefii le-au dat cea mai blândă sancţiune disciplinară.

Prima evadare din sediul poliţiei gălăţene, petrecută în cursul anului 2019, şi mai ales felul în care incidentul a fost soluţionat, sunt de natură să constituie un precedent periculos atât pentru infractori, care se vor putea prevala de astfel de "vitejii" fără să rişte mare lucru, dar şi pentru cei care ar trebui să îi ţină sub strictă supraveghere făcându-şi astfel nu doar datoria, dar şi protejând, de eventuale pericole imposibil de cuantificat, siguranţa publică.

La începutul lunii ianuarie, Stănică Busuioc, un individ de 38 de ani din Barcea, reţinut de poliţişti deoarece era urmărit internaţional pentru furturi în Austria, era lăsat singur în toaleta Biroului Urmăriri, după ce a pretextat că se simţea rău. Nu i-au trebuit decât câteva minute să deschidă geamul toaletei şi să fugă din anexa unde îşi avea sediul biroul, iar mai apoi, prin curte, să iasă direct în stradă. Mişcarea a mobilizat întreaga poliţie din oraş şi nu numai, ore bune fiind făcute filtre şi derulându-se activităţi de căutare a hoţului fugit. A fost găsit la Brăila, în localitatea Gemenele, după ce alerta de evadare a fost emisă, iar fuga a fost semnalată inclusiv în spaţiul public. Individul nu a făcut mulţi purici după gratii. După câteva săptămâni de arest, a fost pus sub control judiciar, scăpând, până la finalizarea "problemei" cu evadarea, şi de extrădarea în Austria.

Condamnat la câteva luni

Trimis rapid în judecată pentru evadare, Busuioc a fost condamnat la şapte luni şi zece zile de puşcărie, sentinţă pe care a atacat-o cu apel. Cauza este şi acum pe rolul Curţii de Apel Galaţi, următorul termen de judecată fiind stabilit pe 30 septembrie. În acest timp, condamnatul căutat pentru furturi în stil mare în Austria, este liber, aflându-se sub control judiciar.

Clemenţă pentru poliţişti

Doi poliţişti de la Biroul Urmăriri au fost cercetaţi în această cauză pentru neglijenţă în serviciu, ancheta ţinând în loc jumătate de an cercetarea disciplinară. Procurorii, pe masa cărora a ajuns dosarul, au apreciat că agenţii nu se fac vinovaţi de scăparea hoţului pe geamul instituţiei şi, în condiţiile în care infractorul a fost relativ repede prins, iar evadarea nu a avut consecinţe grave, au dispus clasarea.

Soluţia a atârnat greu şi la luarea deciziei comisiei de disciplină din cadrul IPJ Galaţi, care a luat cea mai blândă măsură. "Cei doi poliţiştii anchetaţi disciplinar pentru evadarea din luna ianuarie au primit câte o mustrare scrisă. Ei au posibilitatea să conteste sancţiunea", ne-a comunicat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Alte două dosare, pe rol

În judeţul Galaţi, s-au mai înregistrat două cazuri de evadare, în cursul acestui an. Unul, în luna aprilie, când un hoţ a fugit din sediul Secţiei 3 Poliţie şi a fost prins, la fel, după câteva ore, în centrul municipiului. Tânărul a fost şi el trimis în judecată, primul termen fiind stabilit la Judecătoria Galaţi în cursul acestei luni.

Un al treilea caz a fost "bifat" tot la Biroul Urmăriri, în iunie, de unde un infractor minor a fugit de sub nasul unui agent care fusese lăsat să îl supravegheze până la efectuarea formalităţilor de încarcerare. În ambele situaţii, poliţiştii sunt anchetaţi, cercetările derulându-se după aceeaşi procedură ca şi în cazul evadării infractorului Busuioc.

Citit 4471 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.