”Undă verde” pentru sera de plante tropicale de la Grădina Botanică (FOTO)

”Undă verde” pentru sera de plante tropicale de la Grădina Botanică (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Proiectul de refacere şi extindere a serelor de plante tropicale din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) "Răsvan Angheluţă" intră în linie dreaptă, consilierii judeţeni urmând să aprobe în şedinţa de astăzi, 22 octombrie, Proiectul tehnic şi detaliile de execuţie ale investiţiei. Conform indicatorilor tehnico-economici, pentru realizarea acestui obiectiv, CJ Galaţi va aloca din bugetul propriu aproape 15 milioane de lei, urmând ca investiţia să fie finalizată până în vara anului viitor.

Fie că e vorba de Grădina botanică, Planetariu, Acvariu sau expoziţiile tematice, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii are o carte de vizită impresionantă, admirată nu numai de publicul larg, ci şi de cei interesaţi de derularea unor activităţi cu caracter ştiinţific sau didactic. Singurul segment care trena era cel a serelor pentru plante tropicale, unde lucrările bat de ani buni pasul pe loc. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, lucrările s-au împotmolit în anul 2000, din lipsă de fonduri, resursele bugetare fiind concentrate pe finalizarea actualului sediu al Complexului Muzeal. Astfel, în loc de serele exotice mult dorite, până în prezent gălăţenii s-au ales doar cu imaginea dezolantă a unui schelet metalic ce ar fi trebuit să fie Palmariul (sera pentru creşterea palmierilor - n.r.).
"Era şi timpul să scăpăm de acea imagine care nu făcea deloc cinste Galaţiului. Aceste sere au fost foarte dorite de gălăţeni şi chiar dacă puţini mai sperau că ele vor deveni realitate, iată că, în sfârşit, le vom realiza! Avem chiar planuri foarte ambiţioase privind acest obiectiv - atât ca dotare, cât şi ca diversitate a plantelor tropicale care vor fi expuse acolo. Aceste sere vor fi printre cele mai frumoase din ţară şi vor constitui unul dintre cele mai interesante puncte de atracţie pentru Galaţi şi pentru vizitatorii complexului muzeal de ştiinţele naturii", a arătat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.
Conform proiectului, valoarea totală a investiţiei va fi de 14,82 milioane de lei, inclusiv TVA, din care valoarea lucrărilor de construcţii-montaj (C+M) va fi de 11,77 milioane de lei, inclusiv TVA.
"Obiectul proiectului îl reprezintă realizarea serei nr. 2 formata din trei corpuri (corp 2A - sera pentru plante subtropicale, corp 2B - sera pentru plante suculente şi corp 2C - sera pentru plante tropicale), a Palmariului (sera pentru arbori tropicali), a serei noi cu nr. 2D (seră pentru plante tropicale), precum şi a unui spaţiu expoziţional cu tematica temporară, racordarea la utilităţi, sistematizare verticală şi plan general", se arată în proiectul hotărârii de CJ.
După aprobarea proiectului tehnic şi a indicatorilor investiţiei, urmează finalizarea obţinerii avizelor necesare pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie, astfel ca în cursul lunii noiembrie să se poată da ordinul de începere a lucrărilor. Conform proiectului, lucrările ar urma să fie finalizate undeva în cursul lunii iunie 2020, însă finalizarea efectivă depinde şi de ritmul în care lucrările se vor putea executa în perioada sezonului rece.
"Serele urmează să fie acoperite cu o sticlă specială, rezistentă la intemperii, pentru a evita inclusiv situaţii precum cea de acum câţiva ani, când vechile sere au fost distruse aproape în totalitate, în urma unei furtuni puternice. Dacă timpul va permite instalarea acestei structuri, atunci constructorul va putea lucra la interior, iar proiectul va avansa mai repede. Pe partea tehnică vor fi asigurate toate echipamentele ce ţin de climatizare, controlul umidităţii şi tot ce ţine de păstrarea acelui microclimat special de care plantele tropicale au nevoie. De asemenea, va fi instalată o centrală termică şi echipamente pentru gestionarea materialului biologic. Exponatele vor fi şi ele foarte spectaculoase, fie că vorbim de palmieri, bananieri, cocotieri, arbori de cafea sau alte exemplare reprezentative pentru tematica acestor sere. De altfel, pentru a realiza această "oază" tropicală, numai pentru achiziţia de plante au fost alocate în cadrul proiectului în jur de 3,5 milioane de lei", a arătat preşedintele CJ Galaţi.
Dincolo de componenta turistică şi de petrecere a timpului liber, viitoarele sere pentru plante exotice vor reprezenta un cadru şi pentru derularea unor activităţi didactice atât pentru studenţi, cât şi pentru elevii din şcolile şi liceele gălăţene. De altfel, o serie de spaţii din cadrul complexului muzeal vor fi dedicate organizării unor expoziţii temporare tematice, dar şi derulării unor programe de cercetare, de educaţie non-formală şi de recreere.

Citit 7293 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Octombrie 2019 12:07

3 comentarii

 • postat de Atenție la EXPERTIZĂ!
  Marți, 22 Octombrie 2019 20:28
  86.122.130.***
  1. Cum naiba se face că numai în Campanie electorală încep să apară numeroase promisiuni și proiecte, ținute de altfel în sertare tot de gașca PSD?
  2. Nu cumva acele firme de consultanță, proiectare, studii de fezabilitate sau de execuție sunt firme de casă ale Ciumei Roșii care speră să-i ajute în această Campanie? Aici DNA-ul, dacă mai există pe la Galați, ar putea să ne dea un răspuns..
  3. Dacă aceste lucrări se vor face ”pe repede înainte”, cine va răspunde de calitatea lor în situația când la conducerea urbei va veni o altă echipă?
  4. Aceste lucrări de la Complexul de sere nu se pot realiza fără o Expertiză tehnică a scheletului metalic ce a stat în aer liber timp de 2 decenii!!! Aici Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) trebuie să-și facă datoria!
  4
  0
  Raportează
 • postat de amazon
  Marți, 22 Octombrie 2019 19:01
  89.137.136.***
  Cum e posibil ca un oras cu dunare, prut, siret, lacuri, sa nu aiba un aqualand acoperit cum e la brasov? Iarna nu avem unde sa inotam, nu aveam o sala de alergare pe timp de iarna precum cea de la bacau. E bine ca se face sera cu plante tropicale dar sa vina cu ceva frumos nu doi boscheti numiti exotici. Palmieri, bananieri, cocoteri, portocali, lamai. Colaborati cu cele din afara si va ofera consultanta.
  4
  5
  Raportează
 • Marți, 22 Octombrie 2019 11:17
  95.76.3.***
  Felicitări încă o dată, domnule Fotea! Nu degeaba zice lumea că sunteți un om foarte gospodar și ambițios, care a mai făcut lucruri demne și impresionante în trecut! Totuși, mare păcat că de abia acum... În urmă cu 2-3 sau chiar 4 luni, ați postat pe pagina dumneavoastră de Facebook că sera se va realiza cât de curând... Așa de mult durează panaramele astea de documentații și avize???

  O întrebare: Acel schelet metalic stă din anii 2000 în soare, vânt și intemperii. Au trecut aproape 2 decenii... Nu zic să se facă risipă de materiale, dar nu ar trebui un constructor să spună dacă acel metal mai este bun și dacă poate susține sera??
  4
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.