Dezastru edilitar în Valea oraşului (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Dezastru edilitar în Valea oraşului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Nu mai puţin de trei canalizări, toate descoperite, îşi cască gurile ameninţătoare pe străduţa Plevnei din Valea Oraşului. Zilele trecute, spun locuitorii zonei, un copil a căzut în canalizarea din mijlocul drumului. Din fericire, s-a ales doar cu o sperietură. Alte două canalizări au fost acoperite empiric, de locatari, cu bucăţi de lemn fixate cu bolovani. În capul străzii, o conductă iese din pământ şi se întinde cât e de lungă spre trotuarul străzii Săliştei. Lângă ea, sunt depozitate gunoaie. Cam aşa arăta ieri modernizarea unei străduţe care nu măsoară mai mult de 80 de paşi.

Alături de Vadu Cărăbuş, Olteniţei, Leului, Spaniolă, Decebal, Vămii, Siretului şi George Enescu, strada Plevnei face parte din proiectul "Modernizare străzi Valea Oraşului - etapa VI", derulat de Primăria municipiului Galaţi. Conform datelor oficiale, sunt ultimele nouă străduţe din această zonă vitregită a oraşului unde ajunge, în sfârşit, civilizaţia.

Potrivit autorităţilor, predarea amplasamentului a fost făcută pe data de 9 august 2018, valoarea contractului încheiat pentru executarea lucrărilor cu asocierea SC Dreams Riviera SRL - SC Romsit Construct SRL - SC Trans PEC SA este de 4.062.207 lei cu TVA, iar durata era de 12 luni.

În primăvară, aţi putut citi despre lucrările executate în cadrul acestei investiţii în articolul "Modernizare în bătaie de joc în Valea Oraşului. Borduri poziţionate şi repoziţionate pe strada cu două nume". Ieri, am revenit în Valea Oraşului, dar pe strada Plevnei, la sesizarea locuitorilor.

"La noi, la români, ce rezistă?"

"De cel puţin trei săptămâni stăm aşa! Cred că era înainte de primul tur al alegerilor când au lăsat canalizările aşa, fără capac. Acolo a căzut un copil. A avut noroc că era mai dolofănel şi a aterizat în picioare. L-a scos mamă-sa", ne-au povestit două locatare ale străzii.

"Când s-a deschis şantierul şi au început prima dată lucrările, constructorii au asigurat cât de cât strada, dar la noi, la români, ce rezistă? Nu vedeţi că şi gunoiul şi-l lasă în drum? Canalizările sunt făcute mai recent şi aşa le-au lăsat, deschise. Cred că sunt trei săptămâni de când au plecat constructorii. Că au venit, au lucrat două zile, au plecat iar, au mai revenit peste două săptămâni, au mai lucrat, au plecat şi tot aşa", îşi aminteşte o locatară a străzii.

Vecinul ei iese din curte şi priveşte neajutorat dintre cele două canalizări descoperite care îi flanchează, stânga-dreapta, poarta. În orice direcţie ar lua-o, ar trebui să fie atent să nu cadă în ele. Să-şi mai scoată maşina din curte nici nu se pune problema. Ştie deja că unul dintre vecini a nimerit cu roata autoturismului într-o canalizare fără capac şi nu vrea să rişte: "Dacă puteţi, spuneţi-le să vină să termine lucrarea, că se apropie iarna", ne roagă bărbatul.

"Pe astea două canalizări le-au acoperit oamenii", ne arată locuitorii improvizaţiile de capac: o bucată de pal, o şipcă, o bucată de lemn, fixate cu bolovani.

"Ne facem nevoile în stradă"

Se simte un miros greu şi oamenii îmi arată de ce. „Nu ştiu dacă e normal să ne facem nevoile în stradă. Ce vedeţi că se scurge prin ţeavă din curţile oamenilor în canalizare e evacuarea de la WC! Au lăsat canalizările deschise!", ne arată un locatar al străzii.

Bărbatul ne mai arată o anomalie. În dreptul imobilului ruinat care aparţine Primăriei, din Plevnei nr. 3, nu există canalizare. Iar dacă în locul ruinei devenite focar de infecţie se va amenaja vreodată dispensar, aşa cum s-ar fi dorit, ar trebui să se spargă strada! Oricum, locatarii zonei tratează imobilul cu la fel de mult "respect", depozitând gunoaiele în dreptul lui.

Revenind la modernizarea străzii Plevnei, am solicitat Primăriei Galaţi un punct de vedere privind stadiul lucrărilor, motivele pentru care canalizările sunt descoperite şi date privind termenul de execuţie. La solicitarea noastră, Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi ne-a comunicat că pe strada Plevnei s-a introdus canalizarea şi s-au executat lucrările la racordurile de canalizare, acestea fiind asigurate cu capace OSB, care ulterior au fost furate. "Primăria a atenţionat constructorul şi în cel mai scurt timp canalizările vor fi asigurate din nou. Contractul are ca termen de finalizare data de 31.12.2019", ne-a comunicat Biroul de presă.

Citit 12885 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2019 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.