Licitaţii pentru racordul feroviar - rutier al terminalului multimodal

Licitaţii pentru racordul feroviar - rutier al terminalului multimodal
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi a demarat procedurile de achiziţie şi în cadrul Etapei a II-a de realizare a Platformei Multimodale Galaţi, etapă ce presupune „Modernizarea infrastructurii rutiere din zona platformei multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic şi relocarea unui segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară”.

După cum v-am mai informat, luna septembrie 2019 a fost termenul-limită pentru depunerea ofertelor în cadrul licitaţie lansate de APDM Galaţi pentru executarea lucrărilor din cadrul proiectului Platformă Multimodală Galaţi - Etapa 1 - Modernizarea infrastructurii portuare. Valoarea estimată a contractului este de 102,7 milioane de lei, fiind cuprinse lucrări hidrotehnice, precum dragaje în Port Bazinul Nou, pentru a permite intrarea în siguranţă a navelor, modernizarea cheului pentru a se putea efectua operaţiuni multimodale, extinderea spaţiului de acostare etc. În cadrul licitaţiei a fost depusă o singură ofertă, din partea asocierii ce are drept lider de proiect compania Mer Terre Maritime Development Contracting Co.Ltd. În calitate de subcontractori figurează firmele Marsano şi Rovis Lider.

„Această ofertă se află în curs de evaluare, procedură care ar urma să se finalizeze în cursul acestei luni. În acelaşi timp, semnarea contractului şi începerea efectivă a lucrărilor depinde de aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, ce fac obiectul unui proiect de hotărâre de Guvern. Acest act normativ se află pe circuitul de avizare la nivelul Guvernului, iar Ministerul Transporturilor ne-a asigurat de tot sprijinul în vederea derulării cât mai rapide a acestei proceduri. Se impune o aprobare a acestor indicatori tehnico-economici, dat fiind faptul că, în 2019, s-a făcut o reactualizare a devizului general, ca urmare a modificărilor legislative introduse prin OUG 114, precum şi ca urmare a diferenţelor de curs valutar ce au intervenit pe parcursul derulării proiectului”, ne-a explicat directorul general al APDM Galaţi, Marcela Costea.

Finanţarea Etapei I se face în cadrul unui proiect cu finanţare din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), durata de execuţie a lucrărilor urmând să fie de 18 luni.

Termene pentru oferte

În ceea ce priveşte Etapa a II-a a investiţiilor în Platforma Multimodală, la modul practic, acestea vor avea în centru un racord feroviar şi rutier ce va asigura împreună cu partea navală intermodalitatea la nivelul portului. Cererea de finanţare pentru această componentă a fost depusă la Organismul Intermediar pentru Transport în vederea aprobării spre finanţare prin POIM 2014-2020.

În paralel, s-au demarat pentru acest obiectiv şi două proceduri de achiziţie. Prima dintre ele priveşte Servicii de supervizare pentru execuţia lucrărilor din cadrul proiectului Platforma Multimodală Galaţi - Etapei II, contract evaluat la 1,44 milioane de lei (fără TVA), termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 20 ianuarie a.c. A doua procedură de achiziţie vizează execuţia efectivă a lucrărilor pentru realizarea racordului feroviar şi rutier, contract cu o valoare estimată la 39,59 milioane de lei (fără TVA), cu o perioadă de execuţie de 11 luni, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 31 ianuarie a.c.

Cu proiectul în Consiliul Local Galaţi

În acelaşi timp, pentru ca lucrurile să meargă fără sincope în aprobarea cererii de finanţare ce stă la baza lansării acestor achiziţii este necesară, de asemenea, parcurgerea unor paşi procedurali atât la nivelul Ministerului Transporturilor, cât şi la nivelul Consiliului Local Galaţi, terenul pe care urmează să fie realizat racordul fiind în proprietatea Primăriei Galaţi.

„E vorba de o serie de aspecte legate de atribuirea de către UAT Galaţi a dreptului de intervenţie pe acest teren, în vederea derulării acestor lucrări. La nivel instituţional, Ministerul Transporturilor, în calitate de autoritate tutelară a APDM Galaţi, s-a adresat cu o solicitare în acest sens către CL Galaţi, iar acesta din urmă urmează să aprobe, sperăm, chiar în această lună, un proiect de hotărâre privind acordarea acestui drept de intervenţie pentru realizarea lucrărilor”, a precizat directorul general al APDM Galaţi.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, modernizarea infrastructurii portuare şi realizarea unei platforme logistice în care să fie îmbinate facilităţile fluvio-maritime cu cele feroviare şi rutiere este programată a se derula în trei etape, valoarea totală a investiţiilor urmând să fie de 89,9 milioane de euro. Proiectul este realizat în comun de APDM Galaţi şi operatorul privat Port Bazinul Nou, din cadrul Grupului Metaltrade.

Prima etapă a proiectului va fi finanţată din fonduri CEF - Mecanismul pentru Interconectarea Europei, etapele doi şi trei urmând să fie finanţate în cadrul POIM.

Citit 5324 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.