”Dacă Marius Stan mă asculta, era primar şi azi” - Interviu cu deputatul PNL Victor Paul Dobre

”Dacă Marius Stan mă asculta, era primar şi azi” - Interviu cu deputatul PNL Victor Paul Dobre
Evaluaţi acest articol
(50 voturi)

- Domnule deputat, vom avea alegeri anticipate sau alegeri locale în două tururi?

 

- Mi-e greu să fac o profeţie. Eu sper ca moţiunea să nu treacă şi să facem alegeri în două tururi. Dintotdeauna am fost ferm şi consecvent pentru alegerea primarilor în două tururi. Unii fac socoteala cât pierd, cât câştigă. Probabil că ar putea fi locuri unde pierdem, ar putea fi locuri unde câştigăm. Dar ceea ce este cel mai important - dacă gândim logic, corect şi vizavi de cetăţean e ca primarul să aibă legitimitatea unui vot cât mai consistent. 

Legea privind alegerile în două tururi, care este în Parlament în momentul de faţă, e o lege iniţiată de mine - de fapt cred că e a doua sau a treia pe tema asta - şi depusă în 2017. Guvernul, văzând că în Parlament se tergiversează pe proceduri, pe comisii şi aşa mai departe, a făcut o lege similară, pe care îşi va asuma răspunderea.

În legătură cu anticipatele, nu e niciun secret, Partidul Naţional Liberal îşi doreşte alegerile anticipate cu cât mai repede, cu atât mai bine.

 

- Un subiect la fel de fierbinte ca anticipatele şi alegerile în două tururi vizează pensiile speciale. Conform declaraţiei de avere, sunteţi pensionar. Vi se par normale pensiile speciale, inclusiv cele pentru parlamentari sau pentru cei care au avut funcţii în administraţia locală?

 

- Aş vrea să vă spun de la bun început: eu nu iau pensie specială atâta timp cât sunt în mandat. Ce vedeţi în declaraţia de avere este pensia mea contributivă la care am dreptul. Legat de pensiile speciale, eu sunt de atâţia ani în Parlament şi am participat la toate dezbaterile şi deciziile. Eu nu am votat niciodată pentru pensiile speciale. Niciodată! Decizia Partidului Naţional Liberal a fost constantă: împotrivă! Mă refer la cele pentru parlamentari, ca să fiu foarte clar.

 

- Consideraţi că sunt categorii profesionale care ar merita pensie specială?

 

- În primul rând, cred că toată lumea confundă termenii. De fapt, parlamentarii nu au o pensie specială, au o indemnizaţie, e altceva. Iar pentru armată, de exemplu, sunt pensiile de serviciu. Militarii fac un contract cu ţara. Ei se pun la dispoziţia ţării. Ar putea unii să rămână pe toată perioada serviciului militar acasă, sunt unii care au fost de două-trei-patru ori în teatrele de operaţiuni. Militarul îşi pune viaţa la dispoziţia ţării şi a misiunilor acestei ţări. Eu am fost patru ani preşedintele Comisiei de Muncă şi am avut o discuţie lungă cu cei din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. De la Alexandru Ioan Cuza sunt condiţiile acestea. Chiar cineva îmi adusese un document din 1948 - o discuţie despre pensiile militarilor unde chiar Emil Bodnăraş a intervenit să spună că aici este o regulă şi o respectăm în continuare. Şi a fost respectată tot timpul. În Uniunea Europeană, singura ţară care nu respectă această regulă este Olanda. Restul, toate ţările au pensii de serviciu.

În ceea ce priveşte zona de justiţie, atunci am avut discuţie cu preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Înalta Curte, Procurorul General. O problemă ridicată a vizat faptul că şi cei care lucrează în justiţie au restricţii, cum au şi militarii. În acelaşi timp, în toată lumea, retribuţia celui care te judecă, a procurorului, are o serie de reglementări speciale.

Dar revin şi vă spun: noi vom vota totdeauna împotriva pensiilor speciale. E poziţia şi decizia fermă a Partidului Naţional Liberal, pe care o respect şi o aplic. Pe fond, este corectă pentru că se creează nişte avantaje care sunt mai puţin justificate.

 

- Într-o declaraţie publică recentă, un fost membru PNL, Marius Stan, afirma că a avut mână proastă la oamenii pe care i-a propulsat, şi care, ulterior, l-au trădat. În cariera dumneavoastră politică aţi promovat oameni ca George Stângă – actualul preşedinte al organizaţiei judeţene, Mihai Manoliu – fost preşedinte al organizaţiei municipale PNL, Marius Stan – candidat PNL la Primărie de două ori, dintre care o dată câştigător. Sunteţi mulţumit de oamenii pe care i-aţi promovat sau i-aţi girat?

 

- Foarte mulţi oameni am promovat, nu sunt numai cei trei! Foarte mulţi! V-aş putea da un singur exemplu: dacă Marius Stan mă asculta pe mine - politic vorbind, că nu m-am amestecat în administraţie - era primar şi azi, şi în următorii patru ani! Mă refer strict la partea politică, în partea de administraţie primarul e primar, el decide!

 

- Şi totuşi, aţi fost rampa de lansare pentru nişte tineri ca Teodor Gheorghe, George Scarlat, George Stângă… În ce măsură au confirmat? Sunteţi mulţumit de ce au construit ei până acum?

 

- E greu să judec. Cred că important e ce faci dincolo de interiorul partidului, cu cât ajungi pe funcţii mai mari. Eu aici am câteva lucruri: am şi greşit, am şi făcut lucruri bune. Am promovat oameni buni, am avut şi erori, e omeneşte. Dar sunt câteva lucruri la care ţin şi pe care le-am făcut eu. În primul rând am adus primele fonduri europene în judeţul Galaţi. În 1997 nici nu se ştia ce-s alea. O spun deschis: am salvat Combinatul în 1999, altfel n-aveam nici ce privatiza. Şi am avut şi sprijinul colegului meu de atunci, senatorul Paul Păcuraru, şi al Guvernului de atunci.

Am creat Inspectoratul General de Situaţii de Urgenţă. Formal, a fost o ordonanţă a Guvernului Năstase, pe care în ianuarie 2005 am preluat-o din mers. Era în curs de organizare. Până şi uniformele lor, culorile, tot ce au, sunt stabilite tot de mine. Şi în fapt, Raed Arafat, cu care am o relaţie foarte bună şi suntem amici, a experimentat SMURD. Dar SMURD la nivelul la care este azi se datorează legii date de Eugen Nicolăescu, ca ministru al Sănătăţii, prin care a trecut SMURD la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi de atunci am început să-l facem în fiecare judeţ. Ţin minte, când am plecat de acolo, era organizat în 27-28 de judeţe. Aici l-am adus chiar şi la Tecuci.

Am adus fonduri importante în anii guvernării aceleia în judeţul Galaţi, cred că 2.500 de miliarde, în banii de atunci. Şi eu, şi colegul Mircea Toader, pe programe care vizau şcolile, protecţia împotriva inundaţiilor şi refacere, drumuri, şi pe Ordonanţa 7,care a însemnat alimentări cu apă, canalizări, foarte multe. Sunt aşa, câteva lucruri mai deosebite pe care le-am făcut.

Ştiţi că eu am introdus codul de culori? Ăsta: cod roşu, cod galben, portocaliu. Am fost trimis odată în Franţa şi Anglia să studiez organizarea. Englezii sunt diferiţi de noi că au altă organizare administrativ-teritorială, dar noi suntem ca francezii. Atunci am văzut, în centrul lor de lângă comandă de lângă Paris, sistemul de coduri şi cum se anunţa pe televiziuni, tot ceea ce vedeţi azi. M-am întors în ţară, am discutat, era Sulfina Barbu ministrul Mediului şi atunci s-a introdus. E un sistem care mobilizează uşor cetăţeanul, înţelege repede când vede „cod roşu”, iar dumneavoastră, presa, ne ajutaţi. Informaţiile acestea le difuzaţi mult mai repede decât ar face-o un ministru, de la televizor.

 

- Domnule Dobre, vă mai doriţi un mandat parlamentar?

 

- De 30 de ani sunt în serviciul Partidului Naţional Liberal. Membru, am avut aproape toate funcţiile pe care le poate avea cineva: în executiv, în Parlament, în structurile autorităţilor publice locale. Dacă Partidul Naţional Liberal are nevoie în continuare de mine, îi stau la dispoziţie. Şi am şi energie suficientă, şi competenţă, şi putere de muncă.

Cine este Victor Paul Dobre

Născut pe 11 februarie 1952, Victor Paul Dobre este la al patrulea mandat de deputat al Galaţiului în Parlamentul României (2000-2004, 2008-2012, 2012-2016, 2016-prezent). Printre cele mai importante funcţii parlamentare deţinute se numără : vicelider grup parlamentar PNL, preşedinte Comisia pentru muncă şi protecţie socială, preşedinte Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a OSCE.

Membru PNL din 1991, Dobre a fost preşedintele organizaţiei municipale PNL Galaţi (1993-1998), apoi preşedinte al organizaţiei judeţene PNL (1998-2017), iar din 2017 este vicepreşedinte regional al PNL. A fost prefect al judeţului Galaţi (1996-2000), vicepreşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi (2004-2005), secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (2005-2008) şi ministru delegat pentru administraţie în Ministerul Administraţiei şi Internelor (2012).

Citit 19668 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2020 13:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.