Sute de amenzi pentru deplasări nejustificate în prima zi de carantină
Foto: IPJ Galați

Sute de amenzi pentru deplasări nejustificate în prima zi de carantină
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Aproape 200 de amenzi pentru nejustificarea deplasării în prima zi de carantină totală este bilanțul activității filtrelor de polițiști, jandarmi și militari, pe raza județului Galați. Multe persoane, inclusiv din categoria celor drastic vizați de prevederile Ordonanței Militare, respectiv cei cu vârste de peste 65 de ani, au ignorat interdicția de ieși din case, mulți declarând că nu știu ce obligații au și în ce condiții își pot părăsi domiciliile. În schimb, cei izolați par să-și fi învățat lecția.

Prima zi de carantină severă a demonstrat, și la Galați, la fel ca în toată țara, că regulile, oricât de imperative, sunt greu de implementat și însușit de către populație. Restricțiile și mai severe privind posibilitatea de deplasare impuse prin Ordonanța Militară au fost greu digerate de gălățeni de toate vârstele. Unii nu au avut deloc asupra lor documente care să le justifice deplasarea, iar alții au ieșit din case în afara intervalului orar la care le era permis să circule pe străzi. O altă categorie a fost cea a celor care au recunoscut că, deși știau că trebuie să aibă declarație privind motivul deplasării ori adeverință de la serviciu și legitimație, după caz, nu le aveau deoarece nu au considerat necesar, minimalizând posibilele efecte ale ieșirii în public, dar și ale riscului de a fi controlați serios și amendați.

Aproape 200 dintre cei controlați nu au reușit să îi convingă pe polițiști că sunt de bună credință și au fost amendați, valoarea totală a sancțiunilor ajungând în jurul sumei de 235.000 de lei.

Reamintim că, potrivit Ordonanței Militare nr. 3 s-a instituit restricția privind deplasarea persoanelor fizice pe întreg teritoriul României, cu următoarele excepții: deplasări la locul de muncă, pentru cumpărături urgente și de strictă necesitate, pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată sau realizată la distanță, pentru acordarea de sprijin unei persoane vulnerabile, precum și activitățile în zona de domiciliu, de genul mișcare în aer liber sau plimbarea animalelor de companie. La orice deplasare, persoanele trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate și, după caz, legitimația de serviciu, adeverință de la angajator ori declaraţie pe proprie răspundere, în care să fie menționate datele de identificare și scopul deplasării. Persoanele de 65 de ani au voie să iasă doar în intervalul orar 11,00 -13,00, cu respectarea acelorași condiții privind actele, excepție făcând deplasările în scop profesional pentru cei care muncesc ori pentru cei care prestează activități agricole.

Izolații s-au cumințit

Sub spectrul unor amenzi usturătoare, care pot ajunge până la 5.000 de lei dacă sunt aplicate în baza Ordonanței Militare nr. 2, dar și al internării forțate într-un centru de carantină, persoanele izolate din județul Galați par să-și fi învățat lecția. În prima zi de carantină totală, controalele făcute de autorități nu s-au soldat cu nicio amendă. "În cursul zilei de 25 martie, forțele de ordine au acționat în sistem integrat, în echipaje mixte alcătuite din polițiști, jandarmi și polițiști locali, pentru impunerea normelor legale instituite pe perioada stării de urgență. Astfel, peste 330 de polițiști din cadrul IPJ Galați au desfășurat misiuni specifice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19. A fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 1.200 de persoane și 330 de societăți comerciale au fost controlate, din perspectiva respectării interdicțiilor instituite", precizează cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

În prezent, în județul Galați, 3.870 de persoane sunt în autoizolare la domiciliu și 92 persoane se află în carantină instituționalizată.

 

Citit 7463 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Martie 2020 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.