Sute de amenzi pentru deplasări nejustificate în prima zi de carantină
Foto: IPJ Galați

Sute de amenzi pentru deplasări nejustificate în prima zi de carantină
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Aproape 200 de amenzi pentru nejustificarea deplasării în prima zi de carantină totală este bilanțul activității filtrelor de polițiști, jandarmi și militari, pe raza județului Galați. Multe persoane, inclusiv din categoria celor drastic vizați de prevederile Ordonanței Militare, respectiv cei cu vârste de peste 65 de ani, au ignorat interdicția de ieși din case, mulți declarând că nu știu ce obligații au și în ce condiții își pot părăsi domiciliile. În schimb, cei izolați par să-și fi învățat lecția.

Prima zi de carantină severă a demonstrat, și la Galați, la fel ca în toată țara, că regulile, oricât de imperative, sunt greu de implementat și însușit de către populație. Restricțiile și mai severe privind posibilitatea de deplasare impuse prin Ordonanța Militară au fost greu digerate de gălățeni de toate vârstele. Unii nu au avut deloc asupra lor documente care să le justifice deplasarea, iar alții au ieșit din case în afara intervalului orar la care le era permis să circule pe străzi. O altă categorie a fost cea a celor care au recunoscut că, deși știau că trebuie să aibă declarație privind motivul deplasării ori adeverință de la serviciu și legitimație, după caz, nu le aveau deoarece nu au considerat necesar, minimalizând posibilele efecte ale ieșirii în public, dar și ale riscului de a fi controlați serios și amendați.

Aproape 200 dintre cei controlați nu au reușit să îi convingă pe polițiști că sunt de bună credință și au fost amendați, valoarea totală a sancțiunilor ajungând în jurul sumei de 235.000 de lei.

Reamintim că, potrivit Ordonanței Militare nr. 3 s-a instituit restricția privind deplasarea persoanelor fizice pe întreg teritoriul României, cu următoarele excepții: deplasări la locul de muncă, pentru cumpărături urgente și de strictă necesitate, pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată sau realizată la distanță, pentru acordarea de sprijin unei persoane vulnerabile, precum și activitățile în zona de domiciliu, de genul mișcare în aer liber sau plimbarea animalelor de companie. La orice deplasare, persoanele trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate și, după caz, legitimația de serviciu, adeverință de la angajator ori declaraţie pe proprie răspundere, în care să fie menționate datele de identificare și scopul deplasării. Persoanele de 65 de ani au voie să iasă doar în intervalul orar 11,00 -13,00, cu respectarea acelorași condiții privind actele, excepție făcând deplasările în scop profesional pentru cei care muncesc ori pentru cei care prestează activități agricole.

Izolații s-au cumințit

Sub spectrul unor amenzi usturătoare, care pot ajunge până la 5.000 de lei dacă sunt aplicate în baza Ordonanței Militare nr. 2, dar și al internării forțate într-un centru de carantină, persoanele izolate din județul Galați par să-și fi învățat lecția. În prima zi de carantină totală, controalele făcute de autorități nu s-au soldat cu nicio amendă. "În cursul zilei de 25 martie, forțele de ordine au acționat în sistem integrat, în echipaje mixte alcătuite din polițiști, jandarmi și polițiști locali, pentru impunerea normelor legale instituite pe perioada stării de urgență. Astfel, peste 330 de polițiști din cadrul IPJ Galați au desfășurat misiuni specifice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19. A fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 1.200 de persoane și 330 de societăți comerciale au fost controlate, din perspectiva respectării interdicțiilor instituite", precizează cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

În prezent, în județul Galați, 3.870 de persoane sunt în autoizolare la domiciliu și 92 persoane se află în carantină instituționalizată.

 

Citit 6959 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Martie 2020 00:02

4 comentarii

 • postat de Veghetorul si protectorul orasului
  Vineri, 27 Martie 2020 20:54
  84.117.41.***
  Rugam toti cetatenii sa ramana in case izolati pentru ca daca se raspandeste virusul se inchid toate firmele si murim de foame.
  Sa fie controlati agentii economici care au marit preturile produselor alimentare!
  Cetatenii sa nu mai cumpere mancare decat atat cat consuma de obicei pentru ca s-a scumpit si se si strica apoi o aruncati. Magazinele vor fi aprovizionate cu alimente. Nu intrati in panica. Mancare este! Luptati doar ca sa nu raspanditi virusul si sa nu se inchida fabricile de productie pt ca somajul va fi foarte mare si multi vor muri de foame!
  Sa se ieftineasca de urgenta curentul electric, abonamentele la internet si tv si de urgenta sa se aduca produse dezinfectante: clor, spirt si alte produse. Ne se gasesc!
  Cei care aveau restaurante, cofetarii, patiserii pot produce cu livrare acasa sau pe comanda. Ajutati acesti oameni sa nu moara de foame. Faceti comenzi! Pizza se poate livra sau se poate ridica de la pizzerie in conditii de maxima siguranta! Luati toate masurile!
  Cei care ies pentru alimente la supermarket sau in piete sa nu fie amendati sau cei care sunt o singura persoana si se duc la alergat sau in padure sa nu fie amendati. In Germania e permis sa iesi in parc o ora cu conditia sa nu fie grupuri sau mai mult de o persoana. Cei care nu fac miscare se vor imbolnavi!
  Consiliul Concurentei sa verifice de ce au crescut pretul la legume, fructe si alte produse de baza necesare in criza si epidemia asta pt oameni. Cer o ancheta serioasa si severa pt cei care fac miliarde pe suferinta noastra in vreme de criza!
  0
  6
  Raportează
 • postat de Doar eu
  Vineri, 27 Martie 2020 15:51
  86.124.202.***
  Molima asta e o gluma pe langa ce criza economica ce urmeaza. Atunci va fi imposibil sa-i mai tii pe oameni in casa.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Tudor V
  Vineri, 27 Martie 2020 08:40
  89.136.0.***
  Cei ce controleaza pot propaga virusul! Din fotografii, se observa clar ca reprezentantii structurilor de control nu cunosc si probabil ca nu au un protocol de control. Nu cred ca este corect sa atinga documentele de control (carte de identitate, legitimatie, declaratie), deoarece presupun ca nu-si arunca manusile dupa fiecare persoana controlata. Astfel, daca exista un purtator atipic de virus, pot prelua si apoi transmite boala Covid-19 prin intermediul manusilor/documentelor returnate, unor nevinovati, care respecta totusi legea. Poate fi luata ca parere/supozitie, desi este exprimata in multe zone online!
  2
  28
  Raportează
 • postat de Rugaminte.
  Vineri, 27 Martie 2020 03:36
  77.111.247.***
  Va rugam fumos sa solicitati de la politie sa ne informeze CLAR care sunt motivele CONCRETE si CLARE pentru care atatea persoane au fost amendate. Sa mai explice populatiei mai pe intelesul tuturor, cu cuvinte si exprimare mai simple, despre ce este vorba in aceasta ordonanta militara pentru ca, este clar, nimeni nu s-a mai intalnit pana acum cu asemenea situatie si, multe dintre cerintele din ordonanta, pur si simplu nu sunt pricepute de catre toata lumea. Sa se spuna CLAR, ... ,,ca sa nu iei amenda trebuie sa ai o hartie asa si asa...pe care sa scrii asa si pe dincolo toate datele cerute si sa si respecti ceea ce scrii in hartia aia si cum sa procedezi cand mergi la magazin DOAR pentru produse alimentare si hrana pentru animale si pentru medicamente si pe unde sa iesi in zona in care locuiesti ca sa te mai misti oleaca si sa plimbi catel, pisica, ce are fiecare...si nu in cealalta parte a orasului... sa nu stai de vorba cu prietenii pe strada, in gasca, sa pastrezi anumite distante intre tine si ceilalti atat in magazin cat si in autobuz cat si pe strada sau in cartier..." cam in felul asta cred ca ar trebui procedat. Nu cred ca pe vremuri din astea ii arde cuiva sa incalce aiurea aceasta ordonanta si nici sa plateasca pentru amenzi niste bani care nu se stie cat de folositori s-ar putea sa le fie in perioada imediat urmatoare.
  Cu cat populatia cunoaste si intelege mai bine aceste amanunte si le respecta mai strict, cu atat mai putin risca sa fie sanctionati pentru nerespectarea ordonantei si cu atat numarul contaminarilor va scadea mai repede si perioada de izolare obligatorie la domiciliu se va incheia mai repede si nu se va mai ajunge la cele mai tragice rezultate, adica decese.
  Asta este esentialul. Asta este calea si scopul pe care il urmarim cu totii. Cred ca asta se urmareste si prin ordonanta si nu atingerea unui ,,plan" de amenzi. Este timp si pentru lucruri din astea daca reusim sa iesim cu totii cu bine din acest impas.
  Va multumim !
  8
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.