Bugetarii de lux ai Galaţiului îşi donează salariile

Bugetarii de lux ai Galaţiului îşi donează salariile
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Bugetarii din eşaloanele unu şi doi ale administraţiei locale şi ale societăţilor edilitare renunţă la salariile pe luna martie. Gestul ar urma să fie făcut şi de parlamentari, magistraţi, şefi de instituţii şi servicii deconentrate, dar şi de universitarii de la „Dunărea de Jos”. Banii pe care ar fi urmat să-i încaseze vor fi direcţionaţi către achiziţia de materiale de protecţie, substanţe dezinfectante, pentru medicamente şi aparatură medicală.

Gestul primarului Ionuţ Pucheanu şi al viceprimarului PSD Sorin Enache de a-şi dona salariile în valoare de 10.900 de lei net şi, respectiv, 9.734 de lei net va fi urmat de toţi ocupanţii funcţiilor publice şi contractuale de conducere din cadrul Primăriei Galaţi, dar şi din cadrul societăţilor de interes local. Propunerea a fost făcută marţi seara, în cadrul Şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, şi îmbrăţişată de toţi cei implicaţi.

Una e să fii bugetar de acasă, alta e din spital

Administratorul public, directorii executivi, arhitectul şef, managerii publici, şefii de servicii şi şefii de birouri, adică toţi funcţionarii şi personalul contractual de pe poziţiile de conducere din cadrul administraţiei locale renunţă la salariile pe luna martie. Îngrijoraţi de soarta medicilor din spitale, dar mai ales temându-se de riscul de-a nu mai avea cine să-i salveze, trateze ori îngrijească în cazul în care se îmbolnăvesc de coronavirus sau de altceva, şefii din Primărie au declarat că se pot lipsi de banii cuveniţi pe luna martie.

„Şi medicii sunt bugetari, la fel ca noi sau ca profesorii. Dar una este să fii bugetar într-un birou confortabil sau de acasă - în cazul în care îţi permiţi să-ţi desfăşori activitatea din living - şi cu totul alta e să fii bugetar în spital. Medicii, asistentele, infirmierele, brancardierii, şoferii de ambulanţă nu pot lucra, ca noi, de acasă. Dacă, până acum, ne permiteam să plecăm la Bucureşti, Cluj sau Braşov, la clinici private sau spitale pentru analize, când ne năşteau nevestele sau, Doamne fereşte, când ne îmbolnăveam, acum nici nu se mai pune problema! Trebuie să salvăm ce-a mai rămas din spitale şi din medici!”, ne-a declarat, sub anonimat, unul dintre şefii din Primărie.

Hagi Tudose de la Apă Canal

Directorii societăţilor Apă Canal, Transurb, Administraţia Pieţelor, Gospodărire Urbană, conducerea Serviciului Public Ecosal şi angajaţii din funcţii de conducere vor urma gestul făcut de şefii din Primărie. Dintre directori, cel mai greu s-a lăsat convins să renunţe la salariu Gelu Stan, directorul Apă Canal. Colegii îl alintă „Hagi Tudose” şi glumesc pe seama lui spunând că, în vreme ce ţevile de apă sunt pline de mâl şi piatră, buzunarele lui sunt pline de scorpioni şi arici furioşi, care-i păzesc cu străşnicie banii. Şi mai spun că la capitolul „empatie” Gelu Stan este "incolor, inodor şi insipid" aşa cum ar trebui să fie, dar nu este, apa care curge la robinetele gălăţenilor.

Parcuri degeaba

Singurii aflaţi într-o situaţie delicată sunt directorii Parcului Industrial şi Parcului de Soft. Aceştia conduc nişte SRL-uri la fel de funcţionale ca şi parcurile publice, acum închise. Cum nu prea au subordonaţi cărora să le ceară să strângă cureaua, directorii vor renunţa la salariile pe două luni, că şi aşa nu prea aveau de ce să le încaseze, la câtă „încărcare” managerială au.

Universitarii, la ora regretelor

Propunerea administraţiei locale este analizată, în prezent, şi de alte categorii de bugetari din Galaţi: parlamentarii de toate culorile politice, magistraţii, directorii instituţiilor deconcentrate şi chiar de profesorii Universităţii „Dunărea de Jos”.

La Universitatea „Dunărea de Jos”, toţi beneficiarii proiectelor europene au propus să îşi doneze lefurile, chinuiţi de regretele că, în ciuda anilor de cercetare, nu au reuşit să pregătească oraşul pentru nenorocirea care-l loveşte. Vizierele şi dezinfectaţii cu care se îndeletnicesc acum sunt o joacă de copii faţă de adevăratul fond al problemei. Mesajul comun al tuturor este acela că „nu moare nimeni de foame dacă nu-şi primeşte o lună salariul. În schimb, banii lui le-ar putea salva viaţa celor dragi! Dacă n-am făcut mare lucru pentru spitale, acum e momentul, chit că e cam târziu”.

„Marea problemă este că nu se prea mai găsesc materiale de protecţie, substanţe dezinfectante şi medicamentele şi echipamentele necesare depistarea şi tratarea coronavirusului. Nu reuşim să găsim furnizori! Dar cu bani mai mulţi sperăm că va fi mai uşor să cumpărăm tot ceea ce le trebuie spitalelor”, ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Și totuși, este 1 aprilie!

Şi noi ne-am fi dorit ca articolul de mai sus să nu fie rodul imaginaţiei autoarei. Dar, cel puţin astăzi, e 1 aprilie, Ziua Păcălelii. Însă aceasta nu înseamnă că scenariile de mai sus n-ar putea deveni ştiri pozitive, și încă unele pe care le-am scrie cu plăcere, dacă ar deveni realitate. Nu ne-am propus să vă păcălim, nici să vă dăm speranţe false, ci să oferim un subiect de gândire mai-marilor şi mai bine-plătiţilor zilei…

 

Citit 9116 ori Ultima modificare Joi, 02 Aprilie 2020 12:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.