Cum au ”dispărut” 15 străzi şi două bulevarde din Galaţi. Artere care există doar la vot (DOCUMENTE şi FOTO)
Foto: Marian Calestru

Cum au ”dispărut” 15 străzi şi două bulevarde din Galaţi. Artere care există doar la vot (DOCUMENTE şi FOTO)
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Amsterdam, Paris, Londra, Roma, Viena, Oslo, Madrid, Berlin, Milano, Atena, Marsilia, Copenhaga, Bruxelles, Lisabona, München, Salzburg şi Coventry nu sunt doar oraşe celebre, în care v-aţi dori să ajungeţi, ci străzi şi bulevarde dintr-un cartier al Galaţiului. În acest moment, ele nu se mai regăsesc nici în nomenclatura stradală şi nici pe harta zonelor de impozitare din Galaţi, dar sunt arondate secţiilor de votare 83, 84 şi 85 din municipiu.

Aprobarea Nomenclaturii stradale a municipiului Galaţi, tratată de regulă ca o simplă formalitate, a stârnit discuţii la şedinţa recentă a Consiliului Local. Andrei Mihăilescu, consilier local PNL, a ţinut să prezinte o anomalie care se petrece de ani buni: "Mi s-a ridicat o problemă de către cetăţenii din cartierul Dimitrie Cantemir, de pe strada Berlin. Din 2013, această stradă nu mai există în Nomenclatură. Aş vrea să mi se prezinte un punct de vedere privind situaţia acestora, întrucât ei, aproape o mie de locuitori, nici geografic nu mai figurează în judeţul Galaţi. Cred că trebuie găsită o soluţie. Noi plătim servicii publice, iluminat, salubritate, se încheie contracte, dar această stradă nu există în Nomenclatură. În schimb, o găsim arondată Secţiei de votare nr. 84", a sesizat consilierul.

Explicaţii oficiale

Pentru că preşedintele de şedinţă, viceprimarul PSD Sorin Enache, nu avea un răspuns, i s-a dat cuvântul Instituţiei Arhitect Şef al municipiului Galaţi. "După cum știți, a existat un întreg balet între Galați și Brăila în problema aceasta. Prin sentinţă judecătorească definitivă, documentele care au fost începute la Galaţi s-au terminat la Galaţi - şi anume acele certificate de urbanism şi autorizaţii de construire s-au încheiat şi cu recepţii. Ulterior, comuna Vădeni din judeţul Brăila a început să emită acte pe teritoriul administrativ. Acum, noi suntem în situaţia în care municipiul Galaţi are la Vădeni o proprietate, aşa cum are şi în alte unităţi administrativ-teritoriale. Nomenclatura urbană care vă este supusă spre aprobare se referă strict la intravilanul municipiului Galaţi. Noi avem, spre exemplu, în comuna Vânători, Lacul Vânători, care e al nostru, ne aparţine din punct de vedere al patrimoniului, dar se supune regulilor din comuna Vânători, şi urbanistice, şi de altă natură".

"Dl Mihăilescu aveţi vreo propunere în sensul acesta?", a întrebat viceprimarul Enache. "Sunt de acord că trebuie găsită o soluţie, dar cred că în momentul acesta ne aflăm cumva într-o ilegalitate", a răspuns liberalul. "Soluţia propusă de dvs care ar fi?", a insistat preşedintele de şedinţă. "Eu v-am întrebat ce soluţii aveţi dvs!", a replicat Mihăilescu. "Votaţi-ne şi o să vedeţi în mandatul doi!", a răspuns triumfal Sorin Enache.

Discuţia s-a încheiat în coadă de peşte, dar Nomenclatura a fost aprobată cu 26 de voturi "pentru". Fireşte, fără strada Berlin.

Studiind hotărârile Consiliului Local, am descoperit că nu numai strada Berlin lipseşte din Nomenclatură şi de pe harta zonelor de impozitare, ci toate celelalte 14 străzi şi două bulevarde din cartierul Cantemir. Arterelor de acces li s-au atribuit aceste nume prin Hotărârea Consiliului Local nr. 365 din 30 septembrie 2003. Şedinţa în care străzile au fost botezate a fost de pomină!

De la bulevardul Nagâţului la bulevardul Bruxelles

Pe 30 septembrie 2003, pe masa aleşilor locali au ajuns două liste cu propuneri de nume pentru străzile din cartierul Siret, cum se numea la acea vreme. Pe o coloană se înşirau cormoranul, lopătarul, pelicanul, nagâţul, egreta şi alte păsări de baltă, iar pe alta, numele unor cunoscute oraşe europene. "Viitorul cartier va fi jumătate baltă, jumătate Europa?", a fost una dintre dilemele aleşilor, discuţiile s-au aprins şi chiar s-a pus problema amânării proiectului, dar li s-a explicat că nu se poate pentru că lista cu numele străzilor este necesară pentru realizarea hărţilor funciare cerute de Bucureşti.

În cele din urmă, consilierii au înţeles că numele de păsări fuseseră atribuite de proiectanţi şi că votul lor viza botezul cu nume de oraşe. E drept că unii consilieri ar fi vrut să existe şi Veneţia pe listă, nu doar Amsterdam...

În Hotărârea Consiliului Local nr. 22 din 26 mai 2011 privind zonarea teritoriului municipiului Galaţi, aflăm și unde sunt localizate străzile botezate în 2003, și că toate sunt cuprinse în zona C de impozitare: strada Amsterdam cuprinsă între străzile Paris şi Berlin, Atena - între Copenhaga şi Roma, Berlin - între Londra şi bulevardul Viena, bulevardul Bruxelles - între Paris și Berlin, Copenhaga - între Atena și Oslo, Lisabona - între Copenhaga și Roma, Londra și Madrid, ambele cuprinse între Paris și Berlin, Oslo - între Copenhaga și Roma, Paris - delimitată de Londra și Viena, Roma - între Atena și Oslo, iar bulevardul Viena - între Paris și Berlin. Pe listă se mai adaugă străzile Salzburg, Coventry, Marsilia, Milano și München, despre a căror delimitare nu se spune nimic!

Electoral și fiscal există

Pentru că aceste artere figurau în zona C de impozitare, dar nu mai există cel puțin din 2013, am întrebat Primăria Galați dacă locuitorii din Cantemir plătesc impozite și taxe locale, cum ar fi taxa de habitat, și, dacă da, unde. Conform Biroului de Presă al Primăriei, le plătesc la Galați! Acolo unde locatarii cartierului au și putut vota, la ultimul scrutin, cel prezidențial.

Conform delimitării secțiilor de votare, stabilită prin dispoziția primarului, străzile din Cantemir sunt arondate următoarelor trei secții de votare. Străzile Amsterdam, Coventry, Madrid, Marsilia, Oslo și bulevardul Viena (toate, integral) sunt arondate la secția de votare nr. 83 de la Școala Gimnazială Nr. 3. Străzile Berlin (numerele impare 1-9), Atena, Londra, Munchen , Salzburg şi bulevardul Bruxelles (ultimele, integral) sunt la Secția de Votare nr. 84, tot de la Școala Nr. 3. Iar la Secția de votare nr. 85 se regăsesc străzile Berlin (numerele impare 19-27), Copenhaga, Lisabona, Milano, Paris și Roma (ultimele, integral).

Rămâne de văzut unde și cum vor vota la alegerile locale gălăţenii care nu există pe harta municipiului…

Citit 48848 ori Ultima modificare Joi, 13 August 2020 11:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.