Locuințele ANL, mai scumpe cu 45 la sută față de acum trei ani. Cine stabilește prețurile

Locuințele ANL, mai scumpe cu 45 la sută față de acum trei ani. Cine stabilește prețurile
Foto: Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Printr-o sesizare trimisă pe adresa redacției, gălățeanul Petrișor D. afirmă că i se pare incorect modul în care s-au scumpit în ultimii trei ani locuințele din blocurile ANL, deși acestea nu sunt construite ”la același standard calitativ” ca ”blocurile comuniste”. Pe de altă parte, Primăria Galați afirmă că prețul de vânzare a locuințelor ANL este stabilită anual de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Astfel, din 31 iulie 2020, valoarea de înlocuire pe metru pătrat stabilită de minister este, pentru următorul an, de 2.996 de lei.

”Vă transmit acest mesaj cu speranța că veți aduce în atenția opiniei publice și mai ales a Primăriei Galați creșterea valorii locuințelor ANL, creștere care, comparativ cu anul 2017, a fost de circa 45 la sută (în euro), cu toate că aceste locuințe ANL, comparativ cu cele comuniste, nu sunt construite la aceleași "standard calitativ" (vedeți starea blocului CF3, redată chiar într-un articol al "Vieții libere" de acum câteva săptămâni - ”Reparații la blocurile ANL care se dezintegrează”, n.red.). Deci, anul acesta, aceeași locuință ANL (de la CF2) are un preț, față de anul 2017, în euro, cu aproximativ 45 la sută mai mare!!! Cum e posibil așa ceva?", întreabă gălățeanul Petrișor D.

Primăria ia doar 1 la sută din prețul de vânzare

Am solicitat mai multe informații pe acest subiect Biroului de presă al Primăriei Galați, care ne-a trimis următorul răspuns: ”Potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 385/23.10.2014 privind aprobarea regulamentului de vânzare a locuințelor ANL, valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de către autorităţile administraţiei publice locale şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cotele indivize (casa scării, spaţiu tehnic-centralele termice), diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia. Valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condiţiile legii, în cursul anului anterior de către ANL cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuinţelor puse în funcţiune în anul anterior şi valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuinţe.

Valoarea de înlocuire pe metru pătrat se stabileşte anual, până la data de 31 iulie, de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, aceasta este valabilă şi obligatorie pentru perioada următoare până la 31 iulie anul următor. Pentru anul 2020, această valoare este de 2.996 de lei.

În cazul clădirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde în preţul locuinţelor, în funcţie de cotele părţi aferente fiecărei locuinţe. Centralele termice rămân în administrarea Consiliului Local al municipiului Galaţi până la vânzarea a jumătate plus unu din numărul locuinţelor pe care le deservesc.

Preţul de vânzare se achită integral la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare din sursele proprii ale solicitantului şi/sau din credite contractate de acesta de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, sau în rate lunare cu un avans minimum 15% din valoarea de vânzare. Plata avansului şi a ratelor lunare se poate face la casieria Primăriei Galaţi sau prin virament bancar, iar urmărirea încasării valorii integrale, avansului și ratelor se va face de către o persoană desemnată din cadrul Direcţiei Generale Buget Finanţe a Primăriei Galaţi.

Sumele obţinute din vânzarea locuinţelor ANL sunt destinate exclusiv finanţării construcţiei de locuinţe, se încasează de către vânzător, apoi se vor vira în contul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, în vederea finanţării programului de locuinţe pentru tineri. Sumele reprezentând comisionul de 1% aplicat valorii de vânzare a locuinţelor ANL se încasează şi se constituie venituri la bugetul local al municipiului Galaţi”.

”Mai bine cumperi un apartament comunist”

Gălățeanul Petrișor D. mai spune că a luat legătura și cu un reprezentant al Primăriei, dar acesta ”nu a reușit să motiveze exact creșterea prețului locuinței ANL de la Gara CFR, adică în ce bază acele firme independente fac evaluarea, deoarece în ultimii trei ani nici prețul blocurilor comuniste nu a crescut așa mult! Adică, în cazul meu, în ianuarie 2017, un apartament cu o cameră (41 mp utili) avea un preț de circa 93.000 de lei (cam 21.000 de euro, la vremea respectivă), iar acum am primit un răspuns oficial din partea Primăriei că prețul apartamentului a ajuns la, citez, 145.804,11 lei (aproximtiv 30.000 de euro). De fapt, mai bine achiziționezi un apartament cu 2 camere “comunist” cam de aceeași suprafață (sau chiar puțin mai mare) cu 35-40.000 euro, decât un apartament ANL cu o cameră, la 30.000 de euro”, a încheiat Petrișor D.

Citit 5418 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2020 01:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.