START VOT! Astăzi hotărâm cine va conduce Galaţiul

START VOT! Astăzi hotărâm cine va conduce Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Primarul, preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi aleşii locali şi judeţeni sunt astăzi, 27 septembrie 2020, la mâna gălăţenilor cu drept de vot. Un vot cu bătaie lungă – patru ani! Secţiile de votare din Galaţi şi-au deschis porţile în această dimineaţă la ora 7,00 şi vor rămâne la dispoziţia alegătorilor până la ora 21,00.

Scrutinul de astăzi se desfăşoară în condiţii de pandemie, după reguli speciale, pe care atât alegătorii, cât şi cei implicaţi în organizarea şi buna desfăşurare a procesului electoral trebuie să le respecte.  Vi le reamintim pe scurt.

Mască, triaj, act de identitate

Pentru a vota astăzi, gălăţenii care au împlinit 18 ani şi cărora nu li s-au interzis drepturile electorale au nevoie nu doar de un act de identitate valabil, ci şi de o mască de protecţie, pe care să o poarte corect, astfel încât să le acopere nasul şi gura.

Înainte de a pleca de acasă, pentru a fi siguri că nu au intervenit schimbări în ceea ce priveşte sediul secţiei de votare la care sunt arondaţi conform domiciliului sau reşedinţei, cetăţenii pot verifica accesând https://registrulelectoral.ro/ și introducând datele personale solicitate.

La intrarea în secţia de votare, alegătorilor li se va măsura temperatura cu ajutorul unui termometru noncontact. Dezinfectarea mâinilor este de asemenea, obligatorie. În sediul secției de votare trebuie să respecte circuitul trasat, păstrând distanța de minimum un metru față de celelalte persoane și evitând, pe cât posibil, atingerea suprafețelor.

Odată intrat în secţia de votare, cetăţeanul este cel care îşi va poziţiona singur actul de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Pentru a fi identificat de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, masca va trebui îndepărtată pentru câteva clipe, cu păstrarea unei distanţe de minimum 1,5 metri față de orice alte persoane. După identificare, masca se va repoziţiona peste nas şi gură.

Pentru preluarea datelor şi a semnăturii în lista electorală, actul de identitate trebuie aşezat astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secției de votare să nu fie necesară. Ideal ar fi ca alegătorul să vină cu pixul de acasă pentru a semna.

Patru buletine de vot şi o ştampilă

Cu cele patru buletine de vot - unul pentru alegerea primarului, unul pentru desemnarea preşedintelui Consiliului Judeţean, unul pentru alegerea Consiliului Local şi unul pentru alegerea Consiliului Judeţean – cetăţeanul intră în cabina de vot. Acolo, va aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT” în interiorul patrulaterului care conţine numele partidului sau al candidatului preferat.

Buletinele de vot vor fi apoi împăturite astfel încât să se păstreze secretul opţiunii electorale şi vor fi introduse, fiecare, în urna corespunzătoare.

După restituirea ştampilei cu menţiunea „VOTAT” la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secției de votare, alegătorul îşi va aplica timbrul autocolant ori ştampila cu mențiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate.

Pentru a părăsi secţia de votare se va respecta, din nou, circuitul trasat, iar dezinfectarea mâinilor este obligatorie.

Citit 2480 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.