Evaluaţi acest articol
(75 voturi)
19 comentarii
 • Dr. Paul Ichim şi Paul Găvănescu sunt cei pe care semnatarii petiţiei îi propun la conducerea filialei gălăţene

Printr-o scrisoare în posesia căreia am intrat, liberalii din garda veche a PNL Galaţi cer conducerii centrale a partidului dizolvarea conducerii filialei judeţene şi numirea unei echipe interimare care să coordoneze viitoarea campanie pentru alegerile parlamentare. Autorii scrisorii acuză ruptura totală dintre conducerea filialei şi membrii de partid, decizii discreţionare, îndepărtarea celor mai mulţi membri, recompensarea unor apropiaţi pe criterii care ocolesc standardele eticii politice, dar şi amatorismul şi diletantismul care au dus la eşecul PNL în alegerile locale şi la victoria PSD. Mesajul este adresat, deopotrivă, şi colegilor de partid care împărtăşesc valorile tradiţionale liberale şi care îşi doresc ca PNL să revină acolo unde îi este locul pe eşichierul politic.

Înainte de a realiza o radiografie profundă a modului defectuos în care este condusă filiala judeţeană a PNL Galaţi şi a felului în care a fost gestionată campania electorală, semnatarii scrisorii precizează din start că nu doresc nicio funcţie în administraţia centrală sau locală în instituţiile locale, deconcentrate sau în structurile parlamentare, tocmai pentru ca demersul lor să nu fie perceput „ca o vulgară luptă pentru putere şi interese”. Conform surselor apropiate nouă, acest demers este susţinut, din aceleaşi convingeri, şi de către deputatul Victor Paul Dobre.

"Suntem pe un drum greşit"

"Ceea ce ne preocupă este destinul Galaţiului şi al gălăţenilor precum şi al PNL, partid în care am activat de-a lungul timpului şi ale cărui valori le împărtăşim. Considerăm că este de datoria noastră să atragem atenţia şi să ne manifestăm nemulţumirea faţă de actuala situaţie a organizaţiei PNL Galaţi, în special prin prisma rezultatelor ultimului scrutin electoral”, scriu liberalii. Aceştia se adresează şi colegiilor de partid, de care îi leagă o lungă şi prietenoasă colaborare, într-un spaţiu politic dominat de 30 de ani de forţele de stânga. „Ne adresăm, deopotrivă, şi conducerii centrale, căreia, fără eforturi, îi va fi greu să nu observe că la Galaţi suntem pe un drum greşit. Ruptura totală dintre conducerea filialei şi membrii de partid, decizii discreţionare, îndepărtarea celor mai mulţi membri, recompensarea unor apropiaţi pe criterii care ocolesc standardele eticii politice, sunt numai câteva dintre cauzele care au împins partidul într-un colţ sumbru al vieţii politice”, acuză seniorii liberali.

Fără candidat PNL la Primărie

Garda vechilor liberali acuză amatorismul şi lipsa de experienţă politică care au marcat campania electorală recentă. „O idee lăudabilă în esenţă, unificarea dreptei, aplicată fără profesionalism, a stat la baza eşecului înregistrat”, reclamă liberalii din garda veche. Aceştia acuză lipsa unui candidat propriu al PNL la funcţia de primar al Galaţiului, candidat a cărui desemnare a mimat-o liderul Stângă.
„Susţinerea la funcţia de primar a unei persoane lipsite de notorietate locală, cu procente mai mici în sondaje decât alţi membri de partid, un program electoral neatractiv, lipsit de elemente liberale, o campanie electorală judeţeană axată pe muşchi încordaţi, pe pumni încleştaţi şi priviri sumbre au demobilizat electoratul liberal”, afirmă liberalii.

Pumnul lui Moroşanu, mese cu interlopii şi un Rodeanu neconvingător

Desemnarea în fruntea listei pentru Consiliul Judeţean a unui candidat străin de Galaţi, Cătălin Moroşanu, pumnul ridicat care a înlocuit simbolurile tradiţionale liberale, fotografiile surprinse la mesele cu indivizi controversaţi, cu faimă de interlopi, lipsa de consistenţă şi de implicare a USR şi a candidatului Bogdan Rodeanu, sunt printre capetele de acuzare aduse actualei conduceri a PNL Galaţi. De altfel, explică seniorii liberali, Rodeanu şi Stângă nu au funcţionat ca o adevărată echipă a dreptei unite. Apariţiile lor publice împreună au fost doar de conjunctură.
De asemenea, numirea unor persoane fără experienţă la conducerea instituţiilor deconcentrate, dar şi lăsarea multora dintre acestea în gestiunea PMP au atras criticile gărzii liberale vechi.

Consecinţe ireparabile

"Urmare a tuturor a fost cea mai scăzută prezenţă la vot din ultimii 30 de ani. A acuza electoratul de dezinteres este pur şi simplu o scuză penibilă, dacă ne gândim că acelaşi electorat, la europarlamentare şi prezidenţiale, a acordat PNL şi USR un număr dublu de voturi faţă de PSD. Rezultatul acestui diletantism este că PSD are conducerea celor două instituţii, Primăria Galaţi şi Consiliul Judeţean, şi majorităţi confortabile în forurile deliberative locale, rolul PNL fiind mai mult decorativ", scriu liberalii din garda veche.

Soluţia liberalilor de carieră

"Credem că singura soluţie în perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare este dizolvarea conducerii filialei, numirea unei conduceri interimare care să coordoneze viitoarea campanie. Credem, de asemenea, că o discuţie cu cineva cu putere de decizie din conducerea centrală ar putea fi o soluţie benefică", se arată în finalul scrisorii.
Pe surse, noi am aflat şi cine sunt cei pe care liberalii din garda veche sunt gata să-i propună în discuţia cu factorii de decizie de la centru. Propunerea lor pentru funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene a PNL Galaţi este dr. Paul Ichim, fost senator şi unul dintre cei mai activi liberali, chiar dacă a fost tras pe tuşa partidului. De-a lungul campaniei electorale, chirurgul Paul Ichim a fost şi unul dintre cei mai virulenţi critici ai derapajelor echipei lui Stângă. Iar cel care, în opinia liberalilor din convingere, nu din conjunctură, ar putea să coordoneze cu succes campania electorală, să readucă PNL la adevărata imagine şi să transmită alegătorilor adevăratul mesaj liberal este Paul Găvănescu, cel mai activ consilier local pe care l-a avut PNL în mandatul trecut, şi, deopotrivă, de departe unul dintre cei mai obiectivi contestatari ai PSD. Din păcate, la fel ca dr. Ichim, Găvănescu a fost tras pe tuşă.

Cine îşi asumă acest demers

Printre cei mai cunoscuţi semnatari ai scrisorii sunt: Mihai Capră, Mihai Turcu, Marian Băilă, Vasile Pârlog, Sandu Traian, Alexandros Galiaţatos, Paul Ichim, Victor Paul Dobre, Ion Cordoneanu, Tania Bogdan, Nicuşor Ursu, George Kramer, Bogdan Manea, Ion Dumitru, dar şi mulţi alţii, inclusiv primari PNL.
Miercuri dimineaţă, documentul va ajunge pe biroul preşedintelui PNL, Ludovic Orban, iar decizia îi va aparţine. Liberalii din garda veche îşi doresc reclădirea filialei PNL şi speră ca Ludovic Orban să îi sprijine în acest demers. De decizia pe care o va lua Orban va depinde practic rezultatul pe care PNL Galaţi îl va obţine la alegerile parlamentare din decembrie.Referitor la toate aceste puncte de vedere exprimate cu vehemenţă şi curaj de vechii liberali, aşteptăm declaraţiile senatorului George Stângă, liderul PNL Galaţi.

UPDATE. Printr-o postare pe pagina sa publică de Facebook, deputatul Victor Paul Dobre se delimitează de scrisoarea publicată de cotidianul "Viaţa liberă" făcând următoarele precizări: "Nu am semnat nicio scrisoare publică. Orice părere aș avea privind activitatea filialei mi-o voi exprima, ca de fiecare dată, doar în cadrul forurilor statutare ale partidului. Am respectat și voi respecta dreptul la opinie al fiecărui coleg membru al partidului".

Citit 7779 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2020 10:31

19 comentarii

 • postat de doar o sila fata de politica actuala Miercuri, 30 Septembrie 2020 18:48 90.95.144.*** Link la comentariu
  0
  8

  eu nu inteleg ceva...... o filiala judeteana de partid nu alege liderul? nu stiu ei mai bine ce si cum? nu se voteaza democratic cine conduce un grup de persoane cu o dorinta de a impune o doctrina politica care ar ridica orasul, judetul si care sa raspunda unui for national?de ce sa spuna zeul cel mare de la bucuresti cine e liderul unui partid la un judet. din start plecam pe ideea unui clarvazator, atotstiiuitor, extraordinar de destept, megaminte care sa stie toti oamenii de valoare din toate judetele tarii din partidul a carui lider este. gresit. este teoria tatucului ......asta e valabil pentru toate partidele. sau e treabala fel ca si cu domnii moldavi, regateni care cumparau tronuri in tara lor. sa inteleg ca tatucu de la bucuresti e precum sultanii sau regii din vest de acum 700 de ani? de asta le e sila la oameni de politica actuala.....

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 30 Septembrie 2020 18:16 89.39.81.*** Link la comentariu
  5
  2

  Cica si la Galati se va cere renumararea voturilor sa ii umileasca psd si mai tare ))))

  Raportează
 • postat de galateanulturmentat Miercuri, 30 Septembrie 2020 16:34 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  10

  In aproape 30 de ani de ~liberalism~ Cu ce au servit cei doi Galatiul. Sa nu mai vorbim de lupul imbracat in blana de liberal , Victor Paul Dobre, care nu si-a urmarit decat interesele (si tot el l-a avansat in scena politica pe Stanga). Ca sa ai de unde alege ar fi trebuit ca indivizii astia, care acum ataca cu nerusinare, sa fi luptat alaturi de tineri in acesta campanie nu sa stea , in umbra, la panda. Ar fi trebuit sa fie adevarati mentori , dar ei in aproape 30 de ani doar s-au lefait in functii, avantaje nu in creerea unei generatii tinere de liberali. De bine de rau Stanga si echipa s-au deplasat in comune, au incercat tot ce au putut in fata unor primari cu state vechi si buzunare pline . Pe Paul Dobre si Ichim ii vedeai greu in campanii, pe teren. Pe vremea lor liberalii nu au obtinut nici cat s-a primit acum. Sa se uite la barna din ochiul lor . Si apropo...nu sunt din partid , ci sunt un cetatean ca oricare altul, care de-a lungul timpului le-a observat pe toate si nu le-a uitat .

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Miercuri, 30 Septembrie 2020 16:13 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  10

  Indiferent ce decizie se va lua, sper să nu-l mai vedem pe Victor Paul Dobre în conducerea gălăţeană a PNL!
  De când era el în fruntea filialei Galaţi, de atunci s-a prăbuşit PNL-ul la noi! Nu mai are energia necesară să se zbată virulent! Să-i fie ruşine dacă nu recunoaşte!
  Poate, dacă vrea, să ajute PNL-ul de pe margine, dar să mai ţină de caşcaval nu cred că ar mai trebui să îndrăznească.
  PNL-ul trebuie să ţină cont şi de votanţii sau simpatizanţii acestui partid istoric.

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 30 Septembrie 2020 14:31 5.2.205.*** Link la comentariu
  2
  5

  Lipsa de implicare USR? Oamenii aia au fact de 10 ori mai multa campanie ca PNL. Atat online cat si stradal. Oamenii aia de la zero consilieri CL au ajuns la 4. S-a gasit Paul Ichim si Gavanescu care nu au facut nimic pentru PNL sa se ia de USR. LOL.

  Raportează
 • postat de Sărmanul PNL gălătean, un partid de formă, formal. Miercuri, 30 Septembrie 2020 14:16 46.97.177.*** Link la comentariu
  2
  8

  PNL pe plan local, este un PSD frezat, coafat, aranjat, să iasă o dreaptă acolo, de cormă. Bine că avem o variantă curată de dreapta, pe bune, USR și Pact !!!! Felicitări Pact, o surpriză plăcută, bine USR ! T8nem aproape, pentru parlamentare !!!

  Raportează
 • postat de Un alegator dezamagit Miercuri, 30 Septembrie 2020 13:37 93.122.158.*** Link la comentariu
  0
  6

  In Galati opozitia este tot de la PSD . In ultimii 4 ani nu am auzit luari de pozitie importante ( au fost mai mult de forma , sa mimeze opozitia ) in consiliul local sau judetean fata de activitatea PSD . Opozitia , PNL si USR, a reprezentat o masa inerta care nu reactionat pana acum cu nimic, nu s-a luptat in nici un fel cu PSD . Schimbarea este necesara dar depinde cu ce persoane se face . Alegerile nu se castiga in campania electorala. Pentru ca PNL sau USR sau , cine stie , alte partide de opozite, sa aiba sperante la urmatoarele alegeri locale , munca trebuie sa inceapa acum .

  Raportează
 • postat de Un simplu membru PNL Miercuri, 30 Septembrie 2020 11:03 5.13.142.*** Link la comentariu
  28
  23

  Cu toate ca inca nu s-au publicat rezultatele oficiale la Galati, vechii dinozauri din PNL se reped la gatul liderului local al partidului, dornici de sange. In plus nu fac asta in interiorul partidului, cu dezbatere deschisa, sincera, responsabila, ci din contra, cu o scrisorica, noaptea ca hotii! Doar o singura intrebare ptr toti acesti vajnici liberali: ce ati facut voi concret pentru o viata mai buna a galatenilor?

  Raportează
 • postat de Marius Miercuri, 30 Septembrie 2020 08:45 109.166.133.*** Link la comentariu
  9
  41

  Oricât as vrea sa nu votez PSD-UL în Galați, ma forțează sa anulez votul! Pentru ca dreapta... Nu exista!! E varza!!! Se mai întreabă unii de ce suntem rosii"! De asta! Pentru ca nu exista alternativa, fraierilor!!!

  Raportează
 • postat de Un cetatean Miercuri, 30 Septembrie 2020 08:41 109.96.134.*** Link la comentariu
  2
  29

  Asa s-a vrut.procentele vorbesc.Ce sa faca alegatorii?Cei care ar fi votat liberalii n-au venit fiindca nu s-au afirmat cu nimic nici inainte , nici in campanie si au votat doar cei care sunt pesedisti convinsi..asta explica qabsenta la vot.Acum e cam tarziu.

  Raportează
 • postat de CetateanX Miercuri, 30 Septembrie 2020 07:35 188.24.241.*** Link la comentariu
  6
  21

  Bate saua sa priceapa calul! Adica, voi, Paul Ichim si Paul Gavanescu nu doriti nicio functie in administratia locala sau centrala. Vreti doar atat ! Binele galatenilor! Chiar nu v-ati dat seama de la inceput de "amatorismul şi diletantismul care au dus la eşecul PNL în alegerile locale şi la victoria PSD?" Culmea e ca si deputatul etern Victor Paul Dobre sustine aceeasi parere, desi el a fost mentorul si sustinatorul europarlamentarului in functie George Stanga. Acum se scuza. Intortochiate sunt caile luptei pentru putere!

  Raportează
 • postat de Moldoveanul Miercuri, 30 Septembrie 2020 06:50 5.13.206.*** Link la comentariu
  14
  32

  Rodeanu a fost un candidat excelent. Doar ca din pacate liberalii lui Stanga nu vrut sa aiba candidat de la USR asa ca au fost extrem de inerti. Stanga e slab din pacate , insa aici cred ca intervine si galateanul de rand. La cat de slab a fost Pucheanu, trebuia sa votam contracandidatul chiar si daca era un caine sau un cal.
  Din pacate am votat din nou Dan Nica si oamenii sai , si probabil vom ramane undeva la coada Romaniei.

  Raportează
 • postat de Ion Miercuri, 30 Septembrie 2020 06:42 93.122.250.*** Link la comentariu
  4
  18

  Vrem demiteri si la PNL - Beresti Meria !

  Raportează
 • postat de Ale(r)gător de cursă lungă Marți, 29 Septembrie 2020 22:26 89.136.7.*** Link la comentariu
  9
  77

  E ca și cum ai cere lupului să refacă efectivul oilor la stână. Poate că nu e cea mai potrivită metaforă dar ....... Moroșanu și Rodeanu au fost impuși de conducerea centrală a partidului. Mai prost decât aceste soluții, cred că nu se putea!

  Raportează
 • postat de Leon Madalina Marți, 29 Septembrie 2020 21:29 188.24.249.*** Link la comentariu
  83
  10

  George Stanga a dovedit ca singur poate obtine o treime din voturile galatenilor! Comentatorii de pe margine cat au obtinut vreodata in numele lor neascunsi sub fusta partidului? Dupa razboi multi viteji se-arata!

  Raportează
 • postat de dgi Marți, 29 Septembrie 2020 21:26 178.138.96.*** Link la comentariu
  15
  63

  Era timpul. Cam tarziu dar mai bine decat niciodata. Cum ar fi aratat liberalii cu dr. Ichim candidat?

  Raportează
 • postat de MX Marți, 29 Septembrie 2020 21:09 5.13.172.*** Link la comentariu
  8
  53

  E tardiv acum, acest demers trebuia inainte de locale atunci cind Orban l-a ales din toata dreapta galateana pe anonimul Rodeanu. Sint sigur ca stiati dinainte deznodamintul acestor alegeri dar a-ti preferat sa stati deoparte. De ce acum ? !Pt. ca e vorba din nou de 4 ani irositi din viata noastra cu consecinte ireparabile pt. orasul nostru. Oricum succes !

  Raportează
 • postat de Guțanu Mădălina Marți, 29 Septembrie 2020 20:10 109.166.132.*** Link la comentariu
  64
  19

  Acești domni nu au fost prezenți la nicio acțiune nici în județ nici în municipiu pe tot parcursul campaniei electorale. Nu cred ca domnii de mai sus sunt în măsura sa ceara demiterea domnului Stanga.

  Raportează
 • postat de TEODOR Marți, 29 Septembrie 2020 19:16 89.39.81.*** Link la comentariu
  9
  73

  Semnatarii scrisorii au perfecta dreptate!Eu nu am treaba cu nici un partid,dar am sesizat lipsa de implicare a PNL-ului si USR=ului in aceasta campanie electorala!A trebuit sa merg personal la sediul USR pentru a afla cine este acest Dorneanu!Este prima data cand cei de la PNL PARCA NU AU DORIT SA-SI PROMOVEZE CANDIDATUL!!

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro