Simona Halep, în ”set decisiv” cu Fiscul gălăţean. Executată silit, campioana a câștigat în prima instanță

Simona Halep, în ”set decisiv” cu Fiscul gălăţean. Executată silit, campioana a câștigat în prima instanță
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Executată silit în prima lună a acestui an de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, jucătoarea de tenis Simona Halep a contestat această măsură o lună mai târziu și a avut câștig de cauză, deocamdată într-o primă instanță. Decizia Judecătoriei Constanța, favorabilă tenismenei, s-a pronunțat pe 28 octombrie, dar Fiscul a anunțat că face apel.

Pe scurt, soluția dată dosarului de către Judecătoria Constanța este următoarea: "Admite contestaţia la executare. Anulează executarea silită însăşi şi toate actele de executare silită subsecvente. Dispune întoarcerea executării silite pentru suma totală de 178.364 de lei, sens în care obligă intimata la restituirea către contestatoare a sumei totale de 178.364 de lei executate în mod nelegal, precum și la plata dobânzii aferente sumei totale de 178.364 de lei, calculate conform art. 174 alin. (5) C. proc. fiscală de la data achitării fiecărei sume componente a sumei de restituit - 58.491 de lei reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate și 119.873 de lei reprezentând impozit pe venit aferent declarației unice - și până la data restituirii integrale. Dispune restituirea către contestatoare a taxei judiciare de timbru în cuantum de 1.000 de lei, la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti. Obligă intimata la plata către contestatoare a cheltuielilor de judecată în cuantum de 5.300 de lei, constând în onorariu avocat redus în cuantum de 5.000 de lei și taxă judiciară de timbru aferentă cererii de întoarcere a executării silite în cuantum de 300 de lei. Executorie. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare".

Motivul pentru care campioana de la Roland Garros și Wimbledon a fost executată silit de către DGRFP Galați, prin instituția subordonată AJFP Constanța, îl reprezintă modul pentru care Halep și-a acordat singură bonificațiile la care avea dreptul pentru depunerea on-line a declarației unice privind impozitul pe venit pe anul 2018, dar - spune Fiscul - fără să achite toată suma pe care ar fi trebuit să o plătească pentru a beneficia de aceste bonificații.

Conform directorului general al DGRFP Galați, Eugen Ciorici, "după prelucrarea declarației depuse și analizarea datelor completate de către contribuabil, privind acordarea bonificațiilor pentru impozitul pe venit aferent anului 2018, nu a fost acordată bonificația pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă a declarației până la data de 31.07.2018, inclusiv. Neacordarea bonificației a fost motivată de faptul că nu a fost achitată în termen suma de plată pentru acordarea acesteia, respectiv diferenţa dintre obligaţia fiscală declarată aferentă veniturilor realizate în anul 2018, valoarea bonificaţiei acordată pentru plata cu anticipaţie şi suma achitată până la 15 decembrie 2018 inclusiv.

Faţă de cele prezentate şi având în vedere modul de completare al Declaraţiei unice la capitolul C - Date informative privind efectuarea plăţilor, respectiv unde valoarea bonificaţiilor prevăzute la art. 1 alin. 3 lit a şi b diminuează impozitul de plată, contribuabilul şi-a acordat singur ambele bonificaţii, achitând suma stabilită de plată din Declaraţia unică la capitolul C. Date informative privind efectuarea plăţilor, lucru ce contravine prevederilor art. 2 alin. 3 din Ordinul nr. 1369/ 2019, conform căruia ar fi trebuit să achite toată regularizarea pentru a beneficia şi de bonificaţia pentru depunere online".

"Facem precizarea că doamna Halep Simona a achitat după emiterea somaţiei (primul act de executare silită) diferenţa de plată, deşi a continuat în instanţă demersurile pentru a-i fi restituită suma, considerând că era îndreptăţită să beneficieze de ambele bonificaţii. De asemenea, vă comunicăm faptul că decizia instanței nu este definitivă, motiv pentru care urmează a se promova următoarea cale de atac", a mai spus directorul general al DGRFP Galați, Eugen Ciorici.

Citit 5463 ori Ultima modificare Joi, 05 Noiembrie 2020 21:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.