Mulţi gălăţeni vor la pensie cu doi ani mai devreme

Mulţi gălăţeni vor la pensie cu doi ani mai devreme
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Peste 500 de persoane au solicitat, până în prezent, Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Galaţi, furnizarea de documente care să dovedească faptul că au avut domiciliul permanent în Galaţi în ultimii 30 de ani, pentru a se putea pensiona cu doi ani mai devreme, conform reglementărilor  Legii nr.207/2020. Deşi numărul solicitărilor este mare, de la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi aflăm că, în realitate, doar foarte puţini îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de această reducere. 

Potrivit directorului SPCLEP, Silviu Bacalum, primirea cererilor a început încă din ziua publicării în Monitorul Oficial nr.858/18.09.2020 a Legii nr.207/18.09.2020. Până vineri, 20 noiembrie, s-a înregistrat un număr de 508 cereri, gradul de soluționare a acestora fiind de 99,9 la sută (504 mai exact).

„Având în vedere numărul total al solicitărilor, media ar fi în jur de 11 cereri/zi, cu mențiunea faptului că, predominant în luna septembrie și octombrie, s-a înregistrat un număr mult mai mare zilnic. De exemplu, pe 24 septembrie s-au înregistrat 25 cereri”, ne-a declarat directorul SPCLEP.

Solicitările sunt depuse de bărbaţi născuţi între anii 1957 - 1967 şi femei născute în perioada 1961 – 1969, aceasta fiind categoria de vârstă care se încadrează cerințelor de pensionare.

Taxa de furnizare de date este în valoare de un leu şi se poate achita la orice casierie a Primăriei, pe platforma ghiseul.ro, sau prin sms la nr. 7530 cu textul GLD1 urmat de CNP-ul solicitantului. Pe site-ul ziarului „Viaţa liberă” veţi putea găsi formularul aferent acestei solicitări de date.

Nu mai puţin importante sunt verificarea informaţiilor solicitate şi termenul la care solicitanţii primesc răspuns: „Pentru veridicitatea informațiilor, se consultă atât Registrul Național de Evidență a Persoanelor, cât și Fișele de evidență locală, Fișele de evidență centrală, aflate în conservare la nivelul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Timpul de soluționare este estimat ca fiind de două săptămâni de la data depunerii solicitării”, ne-a transmis Silviu Bacalum.

Doar 17 gălăţeni pensionaţi cu doi ani mai devreme

De la directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Ana Denis Aramă aflăm însă că, deşi în luna octombrie s-au depus 133 de dosare pentru a solicita pensionarea cu doi an mai devreme conform Legii 207 din 2020, doar 17 au îndeplinit într-adevăr condiţiile.

"Aceştia sunt cei care mai au doi ani până la pensionarea pentru limita de vârstă, nu au grupe de muncă şi nu au ieşit deja la pensie anticipat. Am primit deja astfel de adeverinţe de la cei care au grupă, dar le-am respins, de la cei care au pensie anticipată parţială şi vor să primească pensie pentru limită de vârstă cu doi ani mai devreme. Şi aceste dosare au fost respinse. De asemenea, ne-au mai adus aceste adeverinţe cei care vor solicită pensie anticipată parţială. Nici pe ei nu-i ajută", ne-a declarat Ana Denis Aramă.

Citit 5846 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.