Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
6 comentarii

Activitatea celui mai mare spital din județul Galați este perturbată din cauza unor noi focare de COVID-19 apărute în rândul angajaților. Trei secții importante ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați sunt închise, pentru următoarele două săptămâni, iar zeci de cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 sunt ținute în carantină, la domiciliu. Pentru că și epidemiologul spitalului s-a îmbolnăvit, a fost cerut sprijin din partea DSP Galați.

Situația cea mai delicată pare să fie la Nefrologie, acolo unde ambii medici ai secției s-au îmbolnăvit de COVID-19. Și în secția Chirurgie III au fost diagnosticați doi medici, iar la Medicală I s-au îmbolnăvit patru medici, adică jumătate din câți are secția.
”La Chirurgie III, cinci angajați, dintre care doi medici, au fost testați pozitiv cu COVID-19, dintr-un total de 27 de angajați. La Nefrologie, șase angajați din 16 sunt pozitivi. Din păcate, printre bolnavi se află și cei doi medici din secție. La Medicală I, din 32 de angajați, jumătate sunt pozitivi, dintre care și patru medici. Toate cele trei secții au fost închise, pentru două săptămâni, urmând să fie efectuată dezinfecția. Contacții direcți ai persoanelor diagnosticate vor fi testați la șapte zile după contactul cu cazul pozitiv. Toți angajații infectați au dezvoltat forme ușoare ale bolii și sunt tratați la domiciliu”, a precizat Alina Dobrea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați.

Coordonare din partea DSP Galați

Și singurul medic epidemiolog angajat de Spitalul Județean Galați pe baza unui contract de prestări servicii a fost diagnosticat cu COVID-19, astfel încât, pentru realizarea anchetelor epidemiologice, a fost cerut sprijinul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați.
”Anchetele epidemiologice din spital sunt făcute de personalul Compartimentului de Prevenire și Control al Infecțiilor Nozocomiale din cadrul unității sanitare, sub coordonarea tehnică și metodologică a unui medic epidemiolog desemnat de DSP Galați. În acest moment, volumul de muncă este foarte mare”, a explicat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.
Din data de 13 noiembrie și până în prezent, 88 de cadre medicale din Spitalul Județean Galați au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 14 medici, dintre care trei rezidenți, 37 de asistente, 21 de infirmiere, 11 îngrijitoare, o moașă, doi brancardieri și doi membri ai personalului TESA.

Citit 4827 ori Ultima modificare Marți, 24 Noiembrie 2020 19:20

6 comentarii

 • postat de expert Miercuri, 25 Noiembrie 2020 21:20 89.137.230.*** Link la comentariu
  2
  4

  Deci un medic recunoaste ca alti colegi s-au facut medici pe specializari unde se poate lua o spaga. Aste spune totul despre mafia din sanatate si caracterul lor. Desi au salarii bune si ar trebui sa se duca acolo din vocatie ca sa faca bine oamenilor si sa ii ajute ei se duc ca se po face bani multi din spagi pe langa salariu. Au murit multi oameni in perioada asta si nu de covid. aveau alte boli si i-au lasat asa sa moara pentru ca toti chipurile erau ocupati cu cei care aveau covid desi la tv sa spune ca sunt zone covid si non-covid. Acum inelegeti oameni bine se se doreste si ce se intampla?
  Respect pentru toti medicii cinstiti care isi fac datoria si sunt oameni. Restul spagarilor sa se bucure de banii aia. Sunt multi care nu au bani de spaga si mor cu zile. Sunt si multi asigurati si nu inteleg de ce au cotizat zeci de ani si cand te duci la ei cer spagi. Atunci sa se inapoieze banii cotizati atatia ani. Nu sunt bani in sitemul de sanatate? Sunt, au fost dar au fost furati. Cum? DNA-ul stie. E treaba lor. Contracte..contracte..furturi...De asta s-a ajuns unde s-a ajuns. Ne-am furat singuri caciula. Acum vine sfintitul constantei ca el vrea adunare de sf andrei in plina epidemie. Astia pesemne ca au nevoie sa ia mai multi bani la inmormantari. Singura solutie ca sa ne ferim de virusul asta e sa mentinem distanta, sa nu ne intalnim decat cu membrii familiei , sa evitam aglomeratiile, sa purtam masca, sa ne spalam pe mani cu solutie dezinfectanta, sa stam in case pana trece pandemia si apare vaccinul.

  Raportează
 • postat de Ion Miercuri, 25 Noiembrie 2020 18:51 5.13.154.*** Link la comentariu
  0
  0

  Modelul Suceava?

  Raportează
 • postat de Pentru Galatean Miercuri, 25 Noiembrie 2020 18:02 109.128.220.*** Link la comentariu
  0
  8

  Înainte de a face comparație între cele două instituții ar trebui să fiți mai informat. Cum nu mă pot pronunța cu privire la A.P.M, nu mă bag, dar în ce privește DSP ca om de specialitate îmi permit să vă informez corect.
  Prin legile reformelor sanitare din 1998 (Legea asigurărilor sociale de sanatate) mare parte din activitatea direcțiilor sanitare județene a rămas fără obiectul muncii. În disperare de cauză un grup de inițiativă PNȚCD-PDSR-PD-UDMR au promovat Legea 100/1998 a Asistenței de sănătate publică prin care Inspectoratele de sănătate publică din țară (SANEPID) treceau în subordinea DSP cu tot personalul, dotările, echipamentele și veniturile realizate din prestări de servicii. Chiar dacă la conducerea Sanepidului numirile de director se făceau în urma unui simulacru de concurs POLITIC, totuși managerul era din sistem, igienist sau epidemiolog și cunoștea instituția în care lucra doar petsonal cu pregătire medicală (medici, biologi, asistente). Prin includerea în DSP Sanepidul și-a pierdut independența, nu doar veniturile, iar ulterior și personalul care și-a luat lumea în cap mai ales după 2001 când la conducerea ministerului a apărut dr. Rafila ca director general al direcției naționale de sănătate publică din MS.
  Prin acte succesive acesta a impus limitarea competențelor Inspecției sanitare de stat, desființarea medicinei de intreprindere și privatizarea partizanală a medicii muncii, cedarea atribuțiilor de sănătate și securitate a alimentelor la Direcția sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor, precum și a altor atribuții la OPC (protecția consumatorilor. Astfel de sănătate publică umană au ajuns dă se ocupe inginerii, veterinarii, economiștii, juriștii etc.
  Din aceste considerente în anii următori au plecat din sistem majoritatea specialiștilor. La Galați de ecemplu au plecat la Casa de asigurări 2 epidemiologi și un igienist, la DSVSA un igienist și un epidemiolog, la spitale 2 epidemiologi. Iar în locul lor până la pandemie nu s-a mai adus nimic, nici măcar pierderile prin pensionari nu au fost acoperite. Astăzi la DSP Galați avem 1 (UN) EPIDEMIOLOG, care lucrează în privat și ca epidemiolog la 4 spitale, 1 igienist alimentarist blocat de ani de zile pe funcție de director executiv la DSP, de care nu poate scăpa că nu sunt amatori de bătaie de cap, un igienist școlarist care este și director adjunct pe evaluarea stării de sănătate și un igienist comunalist venit de la sanepidul CFR recent desființat.
  Cum credeți că 1 om poate face mii de anchete epidemiologice în pandemie? Credeti că aberații de genul celor spuse de premierul Orban ("vom crește numărul de epidemologi" ) pot fi luate în considerare. Un epidemiolog se formeaza in decenii prin pregătire și acumularea de experiență. Daca azi cârpim anchete de coronavirus cu studenți sau voluntari nu înseamnă că am realizat altceva decât niște hârtii. Anchetă epidemiologică fără lupta în focarul de boală contagioasă este ca un plan de bătălie fără soldați.
  Așadar guvernele viitoare ar trebui să atragă medicii spre specialitatea de sănătate publică prin înființarea Facultății de sănătate publică și prin salarii stimulante: toți absolvenții de medicină vor să se facă chirurgi sau ginecologi, nu "doctorii fără arginți". La epidemiolog nu te duci cu plicul niciodată.
  Dr. Emil Popa, medic primar epidemiolog și specialist în boli transmisibile

  Raportează
 • postat de Vasile Sile Miercuri, 25 Noiembrie 2020 15:36 89.136.6.*** Link la comentariu
  14
  12

  Nu înțeleg nici acum, după atâtea luni de pandemie, de ce se numesc "bolnavi", oamenii care au fost găsiți cu covid, dar nu prezintă nici un simptom ? Eu dacă ating un bolnav de cancer, înseamnă că sunt "bolnav de cancer asimptomatic?

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 25 Noiembrie 2020 12:04 78.96.81.*** Link la comentariu
  0
  38

  DSP Galati, in constructia sa profesionala, se aseamănă mult cu Instituția de Mediu Galati, parca ar fi doua surori;

  La Mediu Galati, ca si la DSP, sta o armata de "specialisti", titrati in mediu, cu doctorate, si specializari, chipurile pe la scoli inalte din tara si strainatate, dar nu pot explica de ce pute asa de tare in orasul asta..

  Cuplati la o asemenea problema serioasa care interesaza tot omul care dorește sa respire aer curat in orasul asta, nici una din institutii nu poate da in raspuns corect, desi lucrurile sunt clare, cu cauza si efect!

  Va spun sincer, am intalnit asemenea specialisti de la ambele institutii, care, desi aveau cauza oferita dovada, efectul s-au facu ca nu-l vad, din prostie, incompetenta, ambele; adevarul este ca traim intr-un mediu poluat in orasul asta, iar, mariile lor de la ambele institutii, platite cu asalarii grase, se fac ca nu vad, facandu-ne prosti in propria noastra dreptate!

  Cine are curaj sa umble la restructurare celor două institutii care ne fac viata imposibila?

  O intrebare, nu numai a mea, a intregii comunitati!

  Raportează
 • postat de Care Covid 19? Există? Miercuri, 25 Noiembrie 2020 08:12 86.124.205.*** Link la comentariu
  7
  19

  PSD-ul, ”negaționiștii” și ”pricepuții la epidemiologie, unele posturi locale de știri insistă să nu purtăm mască, să reluăm distracțiile în cârciumi, să deschidem școlile și să înmulțim pelerinajele. Politicienii gălățeni și nu doar politicienii sunt printre ei. O fost vreo ieșire publică a medicilor PSD, a autorităților PSD care să îndemne la respectarea măsurilor antiCovid? Peste tot vezi o blândețe încurajatoare și o prefăcătorie la două capete.

  Se insistă că pandemia este o gripă banală. În cel mai rău caz. Așadar, Covidul ar fi o prostie, o ”botniță” universală, un plan Soros-Gates-Anunnaki-Tătaru de reducere a populației. Modelul Ciolacu, modelul Cataramă, modelul Șoșoacă, modelul suedez- modelul IPS Teodosie sunt cele adevărate!

  În piețele orașului, dar și în multe ale instituții care mai lucrează, pe șantiere, în spitale ( atunci când nu sunt filmați, în ambulanțe, în școli (personalul didactic și nedidactic rămas), pe străzi în locuri aglomerate, în mijloacele de transport sunt destui care nu poartă mască sau se se stă cu nasul afară. Poliția locală a dispărut, amenzile sunt rare și derizorii, la Sp. Județean și nu doar acolo mișună vizitatorii și muncitorii fără să fie controlați dacă respectă măsurile de protecție. Întrebarea mea ar fi doar ne mirăm că se înmulțesc cazurile de infectați ori se iau și măsuri și se dau sancțiuni?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.