O nouă navă militară construită la Galaţi pentru Marina Regală Olandeză!

O nouă navă militară construită la Galaţi pentru Marina Regală Olandeză!
Evaluaţi acest articol
(45 voturi)

În Şantierul Naval Damen Galaţi au demarat din această lună lucrările la o nouă navă militară pentru Forţele Navale Regale Olandeze. (RNLN) “Den Helder” va fi o navă de tip Combat Support Ship (CSS), valoarea contractului fiind estimată, pe piaţa de profil, la aproximativ 375 milioane de euro.

Decizia de achiziţie a unei noi nave militare de tip CSS a fost anunţată de autorităţile olandeze în cursul anului 2019, iar în februarie 2020 a fost semnat contractul cu Grupul Damen în vederea realizării acestei nave. Proiectul are la bază un concept al SN Damen Schelde (Olanda), unul care să răspundă cerinţelor unor misiuni dintre cele mai complexe ale Forţelor Navale.

Un element interesant este acela că, CSS „Den Helder” va opera alături de nava de tip Joint Support Ship (JSS) “Karel Doorman”, cea mai mare navă a marinei militare olandeze, navă care a fost construită tot la Galaţi! De altfel, platforma pe care au fost concepute cele două nave este una comună. CSS „Den Helder” va avea capacitatea de a opera atât în zone de conflict, alături de fregate, cât şi în misiuni de combatere a crimei organizate, de control al frontierelor maritime sau în acţiuni de urgenţă şi salvare.

Cea mai mare parte a lucrărilor la nava „Den Helder” se vor desfăşura la SN Damen Galaţi, dar finalizarea efectivă a navei şi instalarea unor echipamente militare mai sensibile se vor face în Olanda, sub supravegherea reprezentanţilor Forţelor Navale Regale Olandeze.

Conform calendarului iniţial, lucrările la RNLN „Den Helder” ar fi trebuit să înceapă în februarie 2021, însă proiectul a fost devansat, pentru a răspunde provocărilor pe care le ridică criza coronavirusului, care a îngreunat şi a impus noi rigori pentru asigurarea securităţii personalului din industria navală.

Ceremonia tăierii primei bucăţi de oţel pentru noua navă a marinei regale olandeze, desfăşurată la începutul acestei luni, este doar prima dintr-un set de 16 loturi care, în final, vor totaliza 7.500 de tone de oţel şi 180 de secţiuni constructive. În final, „Den Helder” va avea o lungime de 180 de metri şi un deplasament de 22.400 tone.

În cadrul acestui proiect, alături de SN Damen Galaţi şi SN Damen Schelde vor fi implicate la nivel multinaţional aproape 100 de companii, furnizori de servicii sau echipamente.

CSS „Den Helder” ar urma să fie finalizată în anul 2024, iar în 2025 va deveni operaţională în cadrul marinei militare olandeze. Nava va fi deservită de 150 de persoane – 75 de membri ai echipajului şi 75 de membri din personalul adiţional. Nava va avea capacitatea de a lua la bord inclusiv două elicoptere, dar şi 25 de containere pentru operaţiunile logistice.

Citit 6203 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2022 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.