Serviciul de Ambulanță Galați, lăsat în frig de doi ani
Foto: Remus Basalic

Serviciul de Ambulanță Galați, lăsat în frig de doi ani
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În 2018, Electrocentrale a pus definitiv lacătul pe sistemul centralizat de încălzire al municipiului Galați. Locuințe, școli și alte unități publice au rămas astfel fără agent termic, pe timp de iarnă, și fără apă caldă. Printre instituțiile afectate de închiderea sistemului public de termoficare se află și Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Galați. De doi ani, sediul central al Ambulanței a rămas fără căldură, pe timp de iarnă. În fața unui sezon rece aflat abia la început și supraaglomerat de actuala criză sanitară, personalul SAJ speră acum că rezolvarea va veni de la Consiliul Județean (CJ), instituție care are în patrimoniu și sediul central al Ambulanței.

De la izbucnirea epidemiei de COVID-19, în opt din zece cazuri, cadrele medicale de la Ambulanță merg către pacienți echipate în combinezoane, măști medicale și viziere de protecție. Purtat pentru o perioadă mai lungă de timp, acest costum impermeabil provoacă transpirație. Odată întors de la intervenție, personalul medical trebuie să se dezechipeze într-o sală de dezinfecție. În lipsa încălzirii, toată operațiunea are loc la temperaturi scăzute, apropiate de cele de afară. Oamenii răcesc, astfel, destul de des, ceea ce îngreunează și mai mult activitatea SAJ Galați. Nici ambulanțele nu pot fi dezinfectate corespunzător atunci când termometrele arată 0 grade Celsius sau chiar temperaturi negative.  

”Suntem nevoiți să ne încălzim cu aeroterme și cu calorifere electrice. Problema este că instalația electrică este subdimensionată, motiv pentru care siguranțele cad, atunci când încercăm să folosim dispozitivele electrice de încălzire. Și soluțiile perfuzabile din ambulanțe trebuie să stea la o anumită temperatură, lucru care nu poate fi asigurat atunci când afară sunt sub zero grade. Acest fapt ne îngreunează foarte mult activitatea. Oamenii sunt epuizați, vin transpirați de la intervenții și trebuie să se schimbe în săli neîncălzite, la temperaturi scăzute. Avem foarte multe concedii medicale, pentru că oamenii răcesc”, a declarat Daniela Enciu, managerul SAJ Galați.

De la începutul lui 2019, atunci când agentul termic din sistemul centralizat a încetat să mai fie livrat, caloriferele de la sediul central al SAJ Galați au rămas reci. Pe 14 martie 2019, doctorul Mihai Polinschi, care pe atunci conducea Ambulanța Galați, a comunicat către CJ Galați situația în care se afla SAJ Galați. Nimic concret nu s-a întâmplat însă, de atunci.

Din fericire, iarna trecută a fost destul de blândă, iar lipsa căldurii a putut fi oarecum suportată de angajații Ambulanței. Situația din prezent este însă cu totul alta. Personalul, care și așa este prea puțin, trebuie să intervină acum și în cazurile de COVID-19, fie pentru transportul pacienților, fie pentru recoltarea zilnică a zeci de probe pentru teste. Mai mult, nimeni nu garantează că iarna actuală va fi la fel de ușoară precum precedenta. Actuala conducere a SAJ Galați spune că a făcut mai multe adrese, în legătură cu lipsa încălzirii, către CJ, Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență și Prefectura Galați. Demersurile au rămas fără răspuns, însă.

În căutarea finanțării

Ceva mai norocos a fost Sindicatul Ambulanța Galați. CJ a răspuns unei adrese venite din partea sindicaliștilor. În documentul trimis de CJ, pe 19 noiembrie a.c., se arată că investiția într-un sistem propriu de încălzire pentru SAJ Galați ”va demara în momentul în care se vor identifica fondurile necesare finanțării lucrării”.  

”Lipsa termoficării pune în pericol asigurarea asistenței medicale prespitalicești, pe timp de iarnă, atât în orașul Galați, cât și în localitățile limitrofe, din cauza dificultății igienizării ambulanțelor și a afecțiunilor apărute în rândul personalului, afecțiuni determinate de condițiile precare de muncă”, atrage atenția Cătălin Roșu, șeful Sindicatului Ambulanța Galați.

Promisiuni din partea CJ Galați

Într-un răspuns transmis de CJ Galați, se arată că "există un proiect aprobat, cu sursă de finanțare identificată, pentru sistemul de încălzire de la sediul central al Serviciului de Ambulanță Galați. Proiectul tehnic este deja făcut în acest sens. În cel mai scurt timp, va fi desemnată și o firmă care să execute lucrarea. Procedurile pentru găsirea firmei sunt deja în derulare. Se lucrează la partea de documentație pentru racordul la gaze, deoarece clădirile din cadrul sediului nu sunt racordate la gaze”.

Investiție de peste jumătate de milion de lei

Proiectul de înființare a sistemului de încălzire la sediul central al Serviciului de Ambulanță Galați are o valoare totală de 551.216 lei, se arată în răspunsul pe care Consiliul Județean Galați l-a transmis către Sindicatul Ambulanța Galați. Lucrările de instalații vizează toate corpurile de clădire din incinta sediului central și vor consta în montarea de centrale termice murale în condensare, în realizarea instalației termo-mecanice, în montarea dispozitivelor conexe și a unei stații de dedurizare, dar și a unui panou solar pentru prepararea apei calde menajere.

Citit 6266 ori Ultima modificare Vineri, 18 Decembrie 2020 03:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.