Tarife mai mari la energie electrică, de la 1 ianuarie, după liberalizarea pieței

Tarife mai mari la energie electrică, de la 1 ianuarie, după liberalizarea pieței
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Gălățenii care nu optează pentru un furnizor concurențial de energie electrică vor plăti, începând din luna ianuarie, facturi cu aproximativ 15% mai mari.

De la 1 ianuarie, piața de energie va fi liberalizată în totalitate, iar clienții care nu semnează un contract cu un furnizor concurențial vor fi alimentați în continuare de actualul furnizor. Prețul nu va însă cel pentru serviciul universal reglementat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci prețul stabilit de furnizorul de ultimă instanță. Liberalizarea este valabilă pentru toți consumatorii de energie electrică, indiferent de compania care îi alimentează.

Electrica Furnizare SA a postat, pe site-ul propriu, prețul pentru serviciu universal pe care îl va practica, începând cu 1 ianuarie, pentru zona Muntenia Nord, care include județele Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Prahova și Dâmbovița. Acesta va fi de 0,55331 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat, care este valabil până la 31 decembrie 2020, este de 0,46256 lei. Incluzând toate celelalte componente, prețul reglementat actual este de 0,6582128 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va fi de 0,7598269 lei/KWh (cu TVA). Aceasta reprezintă o majorare de 10 bani/KWh sau de 15,4% în comparație cu actualul preț reglementat. Altfel spus, la o factură de lunară de 100 KWh, un client casnic din Galați va plăti cu 10 lei în plus, adică 75 de lei, în loc de 65, ca până acum.

Noul preț de serviciu universal comunicat de Electrica Furnizare este valabil până la data de 30 iunie 2021, adică pentru următoarele șase luni.

În aceste condiții, un consumator casnic din Galați al Electrica Furnizare are la dispoziție trei opțiuni. Prima, care nu presupune nicio altă formalitate, este să rămână în continuare client al Electrica Furnizare și să beneficieze de serviciul universal la noul preț, valabil de la 1 ianuarie 2021. A doua opțiune este să beneficieze de serviciul universal prin încheierea unui contract de furnizare cu un alt furnizor de ultimă instanță, la prețul din oferta acestuia de serviciu universal. Iar cea de-a treia opțiune este să își exercite dreptul de a alege un furnizor, cu care să încheie un contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial. Noul contract de furnizare poate fi încheiat tot cu Electrica Furnizare sau cu oricare alt furnizor de energie electrică ales dintre cei licențiați de către ANRE.

Dacă nu veți încheia un contract de furnizare a energiei electrice cu niciun furnizor de energie electrică, nu veți rămâne fără curent. Furnizarea energiei electrice la locul dumneavoastră de consum va fi realizată în mod automat, de către actualul furnizor, la prețul din oferta pentru serviciul universal.

Dacă vreți să comparați ofertele-tip de furnizare a energiei electrice existente pe piață, puteți accesa aplicația "Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice", pe pagina de internet a ANRE sau prin descărcarea aplicației ANRE pe dispozitivele dumneavoastră mobile.

Schimbarea furnizorului de energie electrică este un proces simplu, gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de energie electrică pe care îl alegeți și, de asemenea, nu modifică relația cu operatorul de rețea.

Citit 5717 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 01:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.