O nouă idee a ministrului Daniel David este aşteptată să prindă contur începând cu 19 mai. Șeful de la Educaţie a anunţat că va aduce schimbări majore în ceea ce privește examenul de titularizare, pe care îl consideră învechit și lipsit de fond, în condițiile în care sunt profesori care susțin anual acest examen și care, deși obțin note peste 7.00, nu reușesc să ocupe un post pe durată nedeterminată, pentru că nu sunt catedre titularizabile la foarte multe obiecte, profesorii fiind astfel obligaţi să repete an de an testarea care le aduce statutul de dascăl suplinitor.
Probabil că preocuparea lui Daniel David atât de intensă în ceea ce privește titularizarea este alimentată și de controversata Ordonanță ”Trenuleț”, care impune scoaterea din sistem, până cel târziu 31 decembrie, a cadrelor didactice pensionare. Anunțul a stârnit deja speculații în rândul cadrelor didactice care nu au reușit să obțină o angajare pe durată nedeterminată. Așadar, se vehiculează că angajarea profesorilor se va face direct la unitățile de învățământ în care aceştia suplinesc, după criterii de vechime și de grade didactice.
Nu a specificat nimeni nimic despre cei care abia ies de pe băncile facultății și aspiră la un post de profesor. Până nu avem date clare furnizate de minister, speculațiile din sistem nu îi includ și pe ei. Având în vedere noile planuri ale lui Daniel David îmi vin în minte mai multe întrebări. Dacă la o disciplină nu sunt catedre titularizabile de ani de zile sau sunt undeva într-un cătun uitat al județului, unde naveta presupune să aduci bani de-acasă, mă întreb de unde vor apărea aceste posturi pentru cei ce se vor titulariza după noua metodologie? Poate că Daniel David va deveni peste noapte un ilustru magician cu un joben magic, precum cel din copilăria noastră, din care va scoate, nu un iepuraș, ci posturi titularizabile pentru majoritatea profesorilor suplinitori.
În același timp, mă gândesc la relația foarte bună pe care suplinitorul ar trebui să o aibă cu directorul și cu consiliul de administrație al unității de învățământ pentru a beneficia de întâietate și de un calificativ „foarte bun” pentru a deveni titular.
Cum acestea din urmă sunt doar speculații adunate de pe grupurile site-urilor de socializare ale profesorilor, rămâne de văzut dacă, după ziua de 18 mai, Daniel David va mai rămâne în funcția de ministru al Educaţiei şi Cercetării sau va preda ștafeta altuia, care să vină cu propriile proiecte.