Petiţie pentru modernizarea cartierului Fileşti. Mocirla i-a scos din răbdări pe gălăţeni (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Petiţie pentru modernizarea cartierului Fileşti. Mocirla i-a scos din răbdări pe gălăţeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

„Vrem schimbare! Cartierul Fileşti să fie modernizat cu apă, canalizare, străzi şi şcoală”, este revendicarea gălăţenilor care au lansat pe Facebook o petiţie semnată până acum de 235 de persoane. Primăria municipiului Galați susține realizarea lucrărilor edilitare, dar nu poate oferi termene pentru realizarea lor.

“Gălățenii din cartierul Filești au avut parte ani de zile doar de promisiuni neonorate. Acum lucrăm intens astfel încât toate locuințele să poată fi racordate la rețeaua de apă și canalizare. Facem lucrări în prezent pe străzile Tomis și V.A. Urechia din Filești. Este un proiect important pentru orașul nostru, care va deveni astfel unul dintre puținele municipii din țară conectate în întregime la rețeaua de apă și canalizare”, transmitea primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, într-o postare pe pagina sa publică de Facebook, în urmă cu un an, pe 22 ianuarie 2020.

Pe 2 ianuarie 2021, pe Facebook a fost iniţiată o petiţie intitulată „Vrem schimbare! Cartierul Fileşti să fie modernizat cu apă, canalizare, străzi şi şcoală”. În conţinutul petiţiei, iniţiatorii acestui demers arată că Fileştiul a fost sat, devenit cartier doar cu numele: „Nu s-a construit canalizare şi nici nu s-au tras gaze peste tot, unele gospodarii încă mai folosesc butelie pe gaz pentru a-şi găti mâncarea, oamenii încă mai trag apa din puț şi se spală la lighean, iar străzile sunt pline de noroi şi pietre, fără asfalt! Uitaţi de lume, oamenii au acces cu greu la o farmacie sau un cabinet medical. Oamenii din Cartierul Fileşti au dreptul la un mediu de viaţă curat şi modern! Semnaţi această petiţie pentru a pune cartierul Fileşti pe lista de modernizare urbană!”, se arată în petiţie.

Cuvintele sunt de prisos pentru a descrie dezastrul edilitar din cartierul Fileşti, imaginile fiind grăitoare. 

Ce spun autorităţile

Pentru a înţelege mai bine situaţia din Fileşti, am solicitat Primăriei Galaţi informaţii cu privire la lucrările executate în acest cartier în cursul anului 2020, stadiul acestora şi termenul de finalizare. Totodată, am întrebat dacă în 2021 ar putea fi asfaltate străzi din zona Fileşti şi care sunt acestea.

Biroul de presă al administrației locale ne-a comunicat un răspuns care nu le dă deloc speranțe cetățenilor din Filești. „În cursul anului 2020 în cartierul Filești s-au executat următoarele lucrări: pe strada Tomis – conducte apă, canalizare și refulare apă uzată; strada V. A. Urechia – conductă de apă; strada Colectiviștilor – conductă de apă; strada Al. Vlahuță – conductă de apă. Acestea lucrări nu au fost finalizate întrucât contractul de execuție lucrări în infrastructura de apă și de canalizare „GL-CL-01 – Alimentare cu apă și canalizare în aglomerările Galați și Smârdan” este reziliat în data de 15 octombrie 2020. Pentru finalizarea lucrărilor din cadrul contractului reziliat, operatorul Apă Canal a demarat o nouă procedură de achiziție publică. Până la această dată, în municipiul Galaţi s-au executat în cadrul contractului lucrări reprezentând circa 17 la sută din lungimea de rețele de apă și de canalizare.

În ceea ce privește termenul de finalizare a investiției, acesta va putea fi estimat numai după finalizarea procedurii de achiziție publică și semnarea viitorului contract de lucrări. Primăria municipiului Galați susține realizarea lucrărilor edilitare, dar având în vedere cele prezentate nu putem preciza deocamdată care sunt străzile pe care s-ar putea derula lucrări, aspect care nu exclude însă posibilitatea unor intervenții punctuale, în funcție de situație” precizează Biroul de presă al Primăriei.

Citit 2953 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2021 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.