UPDATE Protestul de la Comdata, stins cu promisiuni, dar și regrete

UPDATE Protestul de la Comdata, stins cu promisiuni, dar și regrete
Operatorii Comdata Group cer salarii mai mari
Evaluaţi acest articol
(55 voturi)

UPDATE, vineri, 15 ianuarie 2021. Greva salariaților de la punctul de lucru din Galați al companiei italiene Comdata Group s-a încheiat în seara aceleiași zile.

Joi după-amiază și seara, 14 ianuarie 2021, cea mai mare parte dintre nemulțumiții care au luat parte la protest au fost contactați de reprezentanți din managementul Comdata, individual și în grup, prin videocall. ”Mai întâi, ne-au spus că, din cauza protestului, sediul din Galați s-ar putea închide complet și că locurile de muncă de aici vor fi pierdute. Apoi ne-au spus că vor analiza cererea noastră, pentru ca, în final, să ne promită o majorare de salariu peste patru luni, fără să spună nicio sumă concretă. Suntem convinși că sunt minciuni. Ultima majorare ne-au dat-o la sfârșitul lui 2017, când cei mai mulți am primit câte 100 de lei net, iar câțiva, câte 200”, au declarat pentru ”Viața liberă” angajați din cadrul Comdata, care ne-au cerut să le protejăm identitatea.

N.A. Fotografia de mai jos este din momentul protestului şi este folosită în scop orientativ, persoanele vizibile în aceasta nefiind sursele menţionate în text:

Foto: Viața liberă

”Regretăm că ne-am întors în România și tot ce vrem este un salariu decent. Cei mai mulți dintre noi am lucrat în Italia, nu pe funcții și salarii mari, dar decente. În Italia, să ieși sâmbăta în oraș la o pizza cu prietenii era ceva normal. Aici, în România, la salariile cu care suntem plătiți, acest lucru nu mai e posibil”, ne-au mai spus sursele citate.


Grevă spontană la o multinațională din Galați. Mai multe zeci de salariați ai companiei italiene Comdata au oprit, ieri (joi, 14 ianuarie 2021 - n.a.), în mod spontan activitatea și au ieșit să protesteze în fața sediului din Galați al firmei, nemulțumiți de decizia conducerii de a nu le acorda mărirea de salariu pe care au solicitat-o. Oamenii spun că lucrează de la domiciliu, pe salarii de 1.500-1.600 de lei net, și că firma nu le decontează nici măcar un leu din cheltuieli, pentru că în actul adițional pe care l-au semnat nu s-a trecut ”telemuncă”, ci ”muncă de la domiciliu”.  Pe de altă parte, conducerea companiei afirmă că un protest precum cel de ieri poate duce inclusiv la închiderea punctului de lucru și pierderea celor 500 de locuri de muncă. 

Protestatarii ne-au spus că fac parte din Departamentul Credit, unul dintre cele mai importante și care include circa 90 de oameni. Ei sunt, practic, operatorii din call-center, cei care stau timp de opt ore pe zi cu căștile pe urechi și vorbesc numai în italiană, pentru că toți clienții sunt din Italia. După izbucnirea pandemiei, ei au fost trimiși să lucreze de la domiciliu, dar spun că firma nu le decontează nimic din cheltuielile pe care acest tip de muncă le presupune: abonament internet, consum energie electrică etc. Mai spun că ultima mărire de salariu pe care au primit-o, de 100-200 lei de persoană, s-a produs acum trei ani, de atunci cerându-li-se tot timpul să aibă răbdare.

”Noi suntem cei care stăm opt ore pe zi cu căștile pe urechi și vorbim numai în italiană cu clienții, timp în care efectuăm plăți, reconectăm clienți etc. Pe fișa noastră scrie ”operator introducere și validare date”, nimic aferent muncii de call-center. După izbucnirea pandemiei, am fost trimiși acasă, să lucrăm de la domiciliu, moment din care toate cheltuielile sunt suportate din buzunarul nostru. Deoarece în actul adițional pe care l-am semnat este scris «muncă de la domiciliu» și nu «telemuncă», ni s-a spus că nu putem beneficia de Legea 296, care prevede că angajatorul poate acoperi, cu o sumă lunară de până la 400 de lei, facturile la utilități ale angajaților care lucrează în regim de telemuncă. Noi avem salarii de 1.500-1.600 de lei net, iar unii colegi au fost nevoiți chiar să încheie noi abonamente de internet pentru a putea să continue să muncească de acasă și să nu-și piardă jobul. Din aceste salarii, cam 5 la sută se duc pe utilități. Așa că am cerut o mărire de salariu de 400 de lei net, ca să ne acoperim cheltuielile, iar administrația ne-a comunicat că nu sunt bani. Dar s-au găsit bani pentru petrecerea publică pe care firma a făcut-o de sărbători, pe Facebook, cu Florin Ristei și Liviu Vârciu, care cu siguranță n-au venit pe gratis”, ne-au spus reprezentanții protestatarilor.

Comdata: Societatea nu are bani să asigure o majorare de salariu

Am solicitat administrației Comdata un punct de vedere oficial referitor la situația din Galați. Iată-l: ”Angajatorul, Comdata Service, în actualul context cauzat de către COVID 19, a făcut și face eforturi majore pentru a nu afecta locurile de muncă ale salariaților. În contextul pandemic în care ne aflăm, societatea a trebuit să adopte numeroase măsuri de protecție a salariaților, măsuri care au avut un impact financiar major asupra bugetului companiei. Totodată, în această perioadă extrem de dificilă, societatea a acordat salariaților, în mod constant, toate drepturile salariale care decurg din contractele individuale de muncă și din regulamentul intern.

În acest moment, din cauza contextului epidemiologic actual, la nivel mondial și ca urmare a celor expuse mai sus, societatea nu are posibilitatea financiară să susțină o majorare de salariu, astfel cum se solicită de către angajații care astăzi au întrerupt activitatea.

În altă ordine de idei, precizăm că un asemenea incident poate fi de natură să afecteze societatea extrem de grav, în sensul că poate apărea riscul pierderii clienților pe care salariații care au întrerupt lucrul intempestiv erau alocați, astfel încât se poate ajunge inclusiv la închiderea punctului de lucru și, implicit, pierderea a 500 de locuri de muncă. Așadar, trebuie avut în vedere că, în situația în care salariații nu înțeleg să-și respecte propriile contracte individuale de muncă, consecințele ulterioare pot depăși voința managementului de a menține activitatea punctului de lucru.

Suntem alături de absolut toți angajații Comdata, am făcut și vom face, neîncetat, eforturi pentru ca aceștia să aibă, în continuare, un loc de muncă stabil, așa cum a fost, întotdeauna, la Comdata Service și să asigurăm plata drepturilor salariale la timp și neafectat”.

Citit 15931 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.