UPDATE Protestul de la Comdata, stins cu promisiuni, dar și regrete

UPDATE Protestul de la Comdata, stins cu promisiuni, dar și regrete

Operatorii Comdata Group cer salarii mai mari
Evaluaţi acest articol
(54 voturi)
19 comentarii

UPDATE, vineri, 15 ianuarie 2021. Greva salariaților de la punctul de lucru din Galați al companiei italiene Comdata Group s-a încheiat în seara aceleiași zile.

Joi după-amiază și seara, 14 ianuarie 2021, cea mai mare parte dintre nemulțumiții care au luat parte la protest au fost contactați de reprezentanți din managementul Comdata, individual și în grup, prin videocall. ”Mai întâi, ne-au spus că, din cauza protestului, sediul din Galați s-ar putea închide complet și că locurile de muncă de aici vor fi pierdute. Apoi ne-au spus că vor analiza cererea noastră, pentru ca, în final, să ne promită o majorare de salariu peste patru luni, fără să spună nicio sumă concretă. Suntem convinși că sunt minciuni. Ultima majorare ne-au dat-o la sfârșitul lui 2017, când cei mai mulți am primit câte 100 de lei net, iar câțiva, câte 200”, au declarat pentru ”Viața liberă” angajați din cadrul Comdata, care ne-au cerut să le protejăm identitatea.

N.A. Fotografia de mai jos este din momentul protestului şi este folosită în scop orientativ, persoanele vizibile în aceasta nefiind sursele menţionate în text:


Foto: Viața liberă

”Regretăm că ne-am întors în România și tot ce vrem este un salariu decent. Cei mai mulți dintre noi am lucrat în Italia, nu pe funcții și salarii mari, dar decente. În Italia, să ieși sâmbăta în oraș la o pizza cu prietenii era ceva normal. Aici, în România, la salariile cu care suntem plătiți, acest lucru nu mai e posibil”, ne-au mai spus sursele citate.


Grevă spontană la o multinațională din Galați. Mai multe zeci de salariați ai companiei italiene Comdata au oprit, ieri (joi, 14 ianuarie 2021 - n.a.), în mod spontan activitatea și au ieșit să protesteze în fața sediului din Galați al firmei, nemulțumiți de decizia conducerii de a nu le acorda mărirea de salariu pe care au solicitat-o. Oamenii spun că lucrează de la domiciliu, pe salarii de 1.500-1.600 de lei net, și că firma nu le decontează nici măcar un leu din cheltuieli, pentru că în actul adițional pe care l-au semnat nu s-a trecut ”telemuncă”, ci ”muncă de la domiciliu”.  Pe de altă parte, conducerea companiei afirmă că un protest precum cel de ieri poate duce inclusiv la închiderea punctului de lucru și pierderea celor 500 de locuri de muncă. 

Protestatarii ne-au spus că fac parte din Departamentul Credit, unul dintre cele mai importante și care include circa 90 de oameni. Ei sunt, practic, operatorii din call-center, cei care stau timp de opt ore pe zi cu căștile pe urechi și vorbesc numai în italiană, pentru că toți clienții sunt din Italia. După izbucnirea pandemiei, ei au fost trimiși să lucreze de la domiciliu, dar spun că firma nu le decontează nimic din cheltuielile pe care acest tip de muncă le presupune: abonament internet, consum energie electrică etc. Mai spun că ultima mărire de salariu pe care au primit-o, de 100-200 lei de persoană, s-a produs acum trei ani, de atunci cerându-li-se tot timpul să aibă răbdare.

”Noi suntem cei care stăm opt ore pe zi cu căștile pe urechi și vorbim numai în italiană cu clienții, timp în care efectuăm plăți, reconectăm clienți etc. Pe fișa noastră scrie ”operator introducere și validare date”, nimic aferent muncii de call-center. După izbucnirea pandemiei, am fost trimiși acasă, să lucrăm de la domiciliu, moment din care toate cheltuielile sunt suportate din buzunarul nostru. Deoarece în actul adițional pe care l-am semnat este scris «muncă de la domiciliu» și nu «telemuncă», ni s-a spus că nu putem beneficia de Legea 296, care prevede că angajatorul poate acoperi, cu o sumă lunară de până la 400 de lei, facturile la utilități ale angajaților care lucrează în regim de telemuncă. Noi avem salarii de 1.500-1.600 de lei net, iar unii colegi au fost nevoiți chiar să încheie noi abonamente de internet pentru a putea să continue să muncească de acasă și să nu-și piardă jobul. Din aceste salarii, cam 5 la sută se duc pe utilități. Așa că am cerut o mărire de salariu de 400 de lei net, ca să ne acoperim cheltuielile, iar administrația ne-a comunicat că nu sunt bani. Dar s-au găsit bani pentru petrecerea publică pe care firma a făcut-o de sărbători, pe Facebook, cu Florin Ristei și Liviu Vârciu, care cu siguranță n-au venit pe gratis”, ne-au spus reprezentanții protestatarilor.

Comdata: Societatea nu are bani să asigure o majorare de salariu

Am solicitat administrației Comdata un punct de vedere oficial referitor la situația din Galați. Iată-l: ”Angajatorul, Comdata Service, în actualul context cauzat de către COVID 19, a făcut și face eforturi majore pentru a nu afecta locurile de muncă ale salariaților. În contextul pandemic în care ne aflăm, societatea a trebuit să adopte numeroase măsuri de protecție a salariaților, măsuri care au avut un impact financiar major asupra bugetului companiei. Totodată, în această perioadă extrem de dificilă, societatea a acordat salariaților, în mod constant, toate drepturile salariale care decurg din contractele individuale de muncă și din regulamentul intern.

În acest moment, din cauza contextului epidemiologic actual, la nivel mondial și ca urmare a celor expuse mai sus, societatea nu are posibilitatea financiară să susțină o majorare de salariu, astfel cum se solicită de către angajații care astăzi au întrerupt activitatea.

În altă ordine de idei, precizăm că un asemenea incident poate fi de natură să afecteze societatea extrem de grav, în sensul că poate apărea riscul pierderii clienților pe care salariații care au întrerupt lucrul intempestiv erau alocați, astfel încât se poate ajunge inclusiv la închiderea punctului de lucru și, implicit, pierderea a 500 de locuri de muncă. Așadar, trebuie avut în vedere că, în situația în care salariații nu înțeleg să-și respecte propriile contracte individuale de muncă, consecințele ulterioare pot depăși voința managementului de a menține activitatea punctului de lucru.

Suntem alături de absolut toți angajații Comdata, am făcut și vom face, neîncetat, eforturi pentru ca aceștia să aibă, în continuare, un loc de muncă stabil, așa cum a fost, întotdeauna, la Comdata Service și să asigurăm plata drepturilor salariale la timp și neafectat”.

Citit 12741 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:24

19 comentarii

 • postat de Maria Andrei Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 19:55 178.138.32.*** Link la comentariu
  0
  5

  Nu doar la Galați se întâmplă aceste nedreptati ...Constanta este aceeași Marie cu alta pălărie!

  Raportează
 • postat de The rock Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 14:37 62.231.94.*** Link la comentariu
  1
  8

  Alooo ITP-UL dormiti sau aveti grosul deja in buzunar??!

  Raportează
 • postat de Roman Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 09:57 5.13.157.*** Link la comentariu
  0
  21

  Pentru...postat de Gheorghe
  @Traiasca capitalismu.....ma baiete nu plange nimeni pentru comunism...doar ca asta nu e capitalism asta nu ai inteles tu in timp ce in capitalismul adevarat se traieste decent la munca decenta la noi la munca decenta se traieste mizerabil.Am muncit si in tara si afara asa ca o spun cu toata responsabilitatea..in rest sunt povestisi timp irosit,ar trebui sa reflectam cu totii doar ca noi suntem un popor balcanic,iar rigurozitatea se implementeaza mai greu iar de constiinta nici nu mai vorbim,e o amnezie totala.

  Raportează
 • postat de NEMTUDOMTALIANO Vineri, 15 Ianuarie 2021 19:57 109.166.129.*** Link la comentariu
  0
  20

  Cam de aici pute peștele:
  https://italy.comdatagroup.com/it/contact
  si ca să vă faceți o idee Combrănza primeste intre 2 si 6 EURO de convorbire inmultit Cu 15500 (pe Galati,constanta,bucuresti,craiovaetc ,bașca slovenia,polonia, italia spania, etc etc.... ) rezultatul inmultirii este pe o zi...apoi inmultim cu 25-26 si aflam ca nu sunt bani..... putini... CĂINELE LATRĂ BOIERUL FLUIERA...AMIN

  Raportează
 • postat de SUSTINATOR Vineri, 15 Ianuarie 2021 18:56 95.76.0.*** Link la comentariu
  2
  18

  Vorbiti de ITM? Pai au niste salarii de incepi sa vorbesti singur. Uitati-va la decaratiile de avere (sunt publicate pe site-ul institutiilor) si aveti imaginea STAT/PARTICULAR. Particularul da salarii mari la cei de care are nevoie, dar in Galati sunt putine locuri locuri de munca. O incetare a activitatii pentru o zi ar fi un semnal de alarma, mai ales pentru clientii italieni. Bafta va doresc!

  Raportează
 • postat de Gheorghe Vineri, 15 Ianuarie 2021 16:50 5.14.121.*** Link la comentariu
  20
  9

  @Traiasca capitalismul

  Dorele, ti-e dor de vremea cand dormeai la locul de munca si furai la greu?
  Sau ca stateai la coada de la 3-4 dimineata pentru alimente de baza?
  Sau poate ca iti placea cand ti se lua curentul si stateai la lumanare seara?

  Asa e, e nasol cu capitalismul ca nu se mai plateste tribut Rusiei.

  E nasol ca datorita capitalismului ai:
  - oportunitati infinite; nu e vina nimanui ca vrei bani gramada facand gratare in fiecare weekend si fara pic de efort sa cresti din punct de vedere intelectual ca sa faci bani mai multi.
  - internet;
  - acces la cea mai noua tehnologie;
  - smartphone;
  - calculator;
  s.a.m.d;

  Raportează
 • postat de dan Vineri, 15 Ianuarie 2021 16:11 90.95.146.*** Link la comentariu
  3
  16

  copiii astia ai nostri au dreptate. politicul, itm-ul, trebuie sa desfinteze munca " de sclav" in ROMANIA. ce bani cistiga strainii aia angajati ce stau in coada de lopata? e mai bine sa sprijini lopata decit sa-ti bati creierii ? se pare ca da. nici nu sint impotriva fortei de munca de afara in munci necalificate daca nu se gasesc angajati romani dar imi este rusine sa aud ca niste copii destepti sint platiti la misto de o firma europeana. AUTORITATILE TREBUIE SA INTERVINA!

  Raportează
 • postat de Ilaria Vineri, 15 Ianuarie 2021 14:59 188.24.196.*** Link la comentariu
  2
  21

  Ce amenințari bagă șmecherii, siniștrii ăștia de mari afaceriști, așa-ziși afaceriști/patroni, care probabil și-au zis..."hai în România să facem avere, profit de pe urma sclaviei..." Când vor înțelege Românii(TOȚI) să nu mai accepte salarii de mizerie și tratament/mentalitatea dezumanizantă fiindcă asta din punctul meu de vedere este o situație gen sclavi pe plantație.

  Când românii se vor uni toți și se vor înțelege între ei, se vor vorbi toți să refuze firimiturile mizerabile pe care vi le dau unii ca salarii, doar pentru ca ei șmecherii așa-ziși "patroni" să se îndestuleze, să se îmbogățească de pe urma voastră?
  Doamne Dumnezeule, românii nu vor și nici nu vor scăpă niciodată de mentalitatea de sclavi.

  Ia ducă-te nene cu afacerea ta pe bază de sclavi. Salariul minim din punctul meu de vedere este sclavie. Nu se poate trăi așa. MARȘ...

  Dar ce naiba-i asta? România este pepinieră de sclavi ce ar trebui să muncească la "stăpâni" pe timir ce...? Oamenii aceștia au familii, au copii, probabil că au rate, cheltuieli... Păi ce naiba, suntem blestemați să trăim de pe o zi pe alta? Doamne Dumnezeule...

  Raportează
 • postat de Tecucean Vineri, 15 Ianuarie 2021 13:05 86.104.139.*** Link la comentariu
  2
  70

  Cel mai grav lucru este faptul că ITM clar nu si-a făcut datoria !!!

  1) Trebuie controlate toate firmele din România, nu numai Galaţi, pentru că este FOARTE GRAV declararea activităţii angajaţilor ca fiind

  "operator introducere și validare date”

  când este evident că activitatea este de CALL CENTER care trebuie încadrată ca salariu minim şi ore de muncă în mod diferit !

  2) Este foarte grav că ITM nu a verificat faptul că activitatea NU este

  "muncă la domiciliu" pentru că munca la domiciliu înseamnă că ai toate mijloacele şi serviciile de muncă acasă!!! Adică faci brăţări din aţă şi mărgele de exemplu !

  Activitatea de CALL CENTER sau PRODUCŢIE SOFTWARE care necesită CONECTAREA la serverele firmei - înseamnă că de fapt faci o activitate clară de TELE MUNCĂ !

  Alo domnii de la ITM cum faceţi controalele?

  Raportează
 • postat de Syndy Vineri, 15 Ianuarie 2021 13:05 5.13.208.*** Link la comentariu
  12
  48

  Bai,nu mai dati vina pe politisti,medici,profesori etc.
  Problema este ca la firmele din privat salariul este o mizerie si trebuie facute greve etc.
  Daca nu cereti,normal ca nu vi se da!!!!
  Comunist nu devii de placere,ci cand iti dai seama ca te exploateaza altii si te trateaza ca pe un gunoi!!!!

  Raportează
 • postat de Maru Vineri, 15 Ianuarie 2021 12:51 89.137.224.*** Link la comentariu
  3
  53

  O sa muncim pe banii care ii luăm, o sa facem gen un part-time la un program de 8 ore ,și atunci sa vedem cum o sa se descurce si ei ,noi nu reușim sa ajungem cu salariul nici măcar la jumătatea lunii, îmi vine sa plâng ,iar ieri când ne-am cerit drepturile, ce sa vezi nu se prezintă nimeni din conducere ,dar trimite jandarmeria si politia,RUSINEEEEE,ar trebui sa va dați DEMISIA imediat,nu sunteți demni de scaunul ce îl ocupati????

  Raportează
 • postat de Vali Vineri, 15 Ianuarie 2021 10:04 5.13.162.*** Link la comentariu
  11
  79

  Oamenii astia muncesc ca sclavii pe plantatie si primesc 1500 de lei si politistilor nu le convine 4500 de lei sa stea in masina si sa se plimbe sau sa doarma noaptea la birou.

  Raportează
 • postat de Traiasca capitalismul Vineri, 15 Ianuarie 2021 09:57 5.13.208.*** Link la comentariu
  7
  66

  Traiasca mediul privat!Datorita lui avem sansa sa fim sclavi!
  Ati vazut vreun angajator care sa nu dea faliment daca mareste salariul ???
  Asa le zic si alora din Africa si ii lasa in saracie!!!!!
  Dar daca vrei sa te angajezi la ei sigur vor sa stii vreo 3 limbi la perfectie si cate si mai cate!
  Dar si voi,fraieri,cum sa stii frate italiana si sa stai aici pe 300 de euro!!!
  Mai faceti greva o saptamana si o sa va dea salariul dublu!!!

  Raportează
 • postat de Alexutz Vineri, 15 Ianuarie 2021 09:57 5.2.205.*** Link la comentariu
  5
  70

  In sfarsit ies mizeriile la suprafata de la o firma de asta "multinationala" care isi plateste angajatii cu 1500 de lei.
  Hai si cu celelalte care se intituleaza asa si platesc in banane.

  Raportează
 • postat de Vali Vineri, 15 Ianuarie 2021 09:25 89.136.0.*** Link la comentariu
  5
  50

  Trebuie sa intelegem un lucru, si anume, ca daca nu ai industrie mirosi a fraier.
  Nivelul de trai este bun doar in tarile care produc ceva. Si acel ceva nu trebuie sa fie doar: busteni, cherestea, petrol,gaz metan, cereale, ci si bunuri si servicii avansate tehnologic.
  Scoala se face pentru a putea avea capacitatea sa produci, concepe lucruri avansate tehnologic.
  Din pacate Romania a avut ceva industrie prin anii 80 dar a pierdut 75% din ceea ce a avut si nu s-a pus in loc mare lucru.
  Sincer imi pare rau de acesti angajati dar nu prea vad ce alte servicii ar putea accesa in Galati pentru a castiga 3400 lei/net cat este in statistica salariul mediu net in Romania. Dar statistica inseamna o socoteala care face o medie( un bugetar + 3 privati /impartit la 4) :
  1) salariu in sectorul bugetar 5000 lei/net
  2) salariu in sectorul privat avansat tehnic 3700 lei/net
  3) salariu in sectorul privat mediu 2700 lei/net
  4)salariu in sectorul privat 1800 lei/net

  Raportează
 • postat de Nemulțumit Vineri, 15 Ianuarie 2021 08:52 82.137.9.*** Link la comentariu
  3
  65

  A u fost făcute numeroase sesizări la ITM despre neregulile de la comdata dar se pare că cineva acolo sus îi iubește. Vom face reclamație la Parchet în zilele următoare impotriva conducerii comdata Galați, cu privire la multe nereguli în legătură cu serviciul pe care aceștia le comit de câțiva ani buni.

  Raportează
 • postat de rocky Vineri, 15 Ianuarie 2021 07:46 85.186.96.*** Link la comentariu
  4
  50

  Eu nu inteleg cu oamenii astia, cunoscatori de limba italiana, accepta sa lucreze pe acei bani !!! Va recomand sa simulati cu toti o demisie in masa si sa vedeti reactia managerilor! Instant va dubleaza salariile!

  Raportează
 • postat de Tic Vineri, 15 Ianuarie 2021 06:06 5.13.196.*** Link la comentariu
  2
  31

  Atentie mare inainte de a semna un CM , consultati un jurist cu probleme de munca inainte de semnarea lui , despre ITM ,putin probabil ca ei sa-l fii citit cap -coada la care ei dau in final avizul .

  Raportează
 • postat de Tania Vineri, 15 Ianuarie 2021 00:52 89.136.0.*** Link la comentariu
  7
  119

  De ce nu spune conducerea Comdata despre salariile si beneficiul anul acordat zonei de conducere, care nu numai ca nu a fost diminuat de pandemie, ci chiar a crescut. Asta in timp ce negrii de pe plantatie primesc minimul pe economie. De ce nu merg ei oare in Tailanda ori Sri Lanka, unde pot da salarii mai mici la copiii fara studiii angajati. Pentru ca au gasit fraieri in Romania, la Galati, care sa accepte sa munceasca pentru 15-16 milioane net. In Italia trebuiau sa plateasca 1200-1800 Euro net angajatilor, in functie de studii si limbile cunoscute. Si mai sunt cateva firme care se numesc multinationale, dar la salarii le practica pe cele din Bongo bongo, pentru ca la noi se poate. ITM-ul si ministerul muncii sunt la plaja!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.