Cum suntem văzuţi de un tânăr american. Interviu cu un misionar mormon ajuns în Galaţi

Cum suntem văzuţi de un tânăr american. Interviu cu un misionar mormon ajuns în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

"Hai sa începem acest an într-o notă bună! Spune-mi ceva frumos despre Galați!", era invitaţia pe care americanul Tanner Parker o lansa, în primele zile ale lunii ianuarie, pe grupul "Galaţi şi gălăţeni", unul dintre cele mai numeroase de pe Facebook. Tanner este din Tennessee, SUA, şi şi-a anunţat sosirea în Galaţi pe 9 noiembrie anul trecut, când i-a întrebat public pe gălăţeni "ce este bun de făcut în oraşul lor". La doar 19 ani, Vârstnicul Parker este misionar al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă - România, sau mormon, cum se spune în limbajul colocvial. Iar "vârstnic" este un titlu pentru misionarii bărbați. Fără a încerca să facem prozelitism, am fost curioşi să aflăm cum se vede Galaţiul şi România prin ochii unui american.

- Tanner, de cât timp eşti în România, cât de repede ai învăţat limba română şi care ar fi, pe scurt, misiunea ta aici?

- În februarie 2020 am venit din America în România. Am stat cinci luni în Timişoara şi alte trei luni în Bacău, iar acum sunt în Galaţi. Am început să învăţ limba română în ianuarie 2020, iar cursul a durat doar şase săptămâni. Am învăţat limba de la alţi misionari care s-au întors din România în SUA. Scopul nostru este să-i invităm pe alţii să vină mai aproape de Dumnezeu şi de Isus Hristos. Doar încercăm să facem dintr-o comunitate un loc mai bun pentru toţi oamenii.

- Cum ţi se par România şi mai ales oraşele prin care ai trecut?

- Îmi place România foarte mult. Oamenii sunt minunaţi! Aveţi o cultură diferită de cea din SUA. Dar cred că ceea ce îmi place foarte mult este că oamenii de aici sunt foarte direcţi. Spun ceea ce vor şi putem să vorbim deschis. În America, mi se pare că trebuie să mergi în jurul subiectului până la un punct şi durează.

De asemenea, mi-au plăcut centrele oraşelor prin care am fost. Iar mâncarea de aici e foarte bună! Îmi plac cel mai mult sarmalele şi ardeii umpluţi.

- Vi se spune mormoni. Când şi de ce ai devenit misionar al acestei biserici?

- Mormon este o poreclă pe care nu o folosim. Noi încercăm să folosim numele întreg, chiar dacă este puţin lung - Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă. M-am născut în această biserică, părinţii mei fiind membri ai acesteia. Nu este obligatoriu să fii misionar, dar eu mi-am dorit să fac acest lucru încă de când eram mic şi acum am această oportunitate. Trimitem o aplicaţie în acest sens, iar conducătorii spun în ce ţară e nevoie de misionari, iar de acolo suntem trimişi în diferite oraşe. Stăm cât trebuie, apoi suntem trimişi altundeva.

Nu facem această muncă pentru a primi bani. Înainte de misiune, am lucrat într-o pizzerie pentru doi-trei ani şi am economisit bani pe care îi folosesc acum. A fost greu la început, dar învăţăm şi creştem foarte mult în cursul misiunii noastre.

- Eşti într-o ţară majoritar ortodoxă. Sunt oameni care au convingeri puternice, care ţin la tradiţia ortodoxă, dar şi mulţi atei. Cât de dificil este să găseşti oameni care măcar să te asculte?

- Încercăm să vorbim cu oamenii în fiecare zi. Înainte de pandemie, mergeam pe stradă, acum facem postări pe Facebook de genul: „Hei, sunt nou aici în Galaţi, vreau să vă cunosc! Dacă vreţi să vorbim, să ne daţi un mesaj în privat. Şi aşa încercăm. Uneori este mai greu, pentru că fiecare om înţelege diferit ceea ce vrea. De asemenea, sunt şi oameni foarte deschişi să vorbească cu noi. Noi spunem niciodată: „Hei, trebuie să schimbaţi tot ceea ce credeţi!", ci încercăm să le împărtăşim ceea ce ne-a ajutat pe noi. Sunt şi oameni care se supără pe noi. Mereu, când mi se întâmplă acest fapt, mă gândesc că doar încerc să ajut. Mi se pare că putem să vorbim foarte deschis cu oameni care sunt religioşi deja, putem avea o discuţie despre credinţă cu ei. Şi nu ne batem joc unii de alţii, doar învăţăm unul pe altul ceea ce ştim.

- Poligamia face parte din Biserica ai cărei misionar eşti?

- Nu, deloc. Nu avem voie mai mult decât o soţie şi chiar nu ne dorim asta. A fost o perioadă când a fost poruncit de către Dumnezeu să facem aşa, dar după un timp a fost revelat că nu mai trebuie să mai facem aşa. Acum, dacă cineva face poligamie, este excomunicat.

- Există suspiciuni că misionarii bisericii pe care o reprezinţi ar avea şi activitate de agenţi secreţi. Este adevărat?

- Nu este nimic secret în activitatea noastră. Sunt multe lucruri care pot fi citite pe internet, dar care nu sunt adevărate deloc. Pe pagina bisericii se găsesc toate informaţiile despre istoria noastră şi despre ceea ce facem.

- Chiar, cât de puternică este biserica pe care aţi construit-o în România?

- În România, cred că sunt două-trei mii de persoane. În Galaţi, pe strada Bălcescu nr. 4 este numai o vilă, dar ţinem slujbe acolo în fiecare duminică şi oricine poate veni. Avem membri în Galaţi, în afară de cei câţiva americani care sunt misionari.

- Ce planuri ai după misiunea în România?

- Cred că mă voi întoarce din România în decembrie anul viitor. Voi merge la facultate ca să studiez şi să am un job normal. Cel mai probabil voi studia la Stomatologie sau Medicină, pentru că vreau să ajut oamenii.

Căsătoria pluralistă nu se mai practică

Conform datelor oficiale, timp de mai bine de o jumătate de secol, căsătoria pluralistă, adică poligamia, a fost practicată de mormoni. "La începutul istoriei Bisericii, Domnul a îndrumat ca un număr limitat de membri ai Bisericii să practice căsătoria pluralistă", recunosc adepţii acestei biserici. Cartea lui Mormon identifică un motiv pentru această "poruncă": pentru a spori numărul copiilor născuţi şi crescuţi în această biserică. Adepţii susţin că o revelație a fost primită la sfârșitul anilor 1800 pentru a pune capăt acestei practici.

Cine sunt mormonii

Potrivit Wikipedia, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă a fost întemeiată la 6 aprilie 1830, în vestul statului american New York, de Joseph Smith. Considerat de către mormoni profet al lui Dumnezeu, acesta a susținut că Dumnezeu și Isus Hristos l-au vizitat şi i-au poruncit să nu se alăture niciunei biserici, pentru că toate erau imperfecte și incomplete. Aşa că i-au promis că prin el va fi restaurată Biserica adevărată a lui Isus Hristos.

Denumirea de "mormoni" vine de la o carte de scripturi unică pentru această Biserică, numită Cartea lui Mormon. Mormonii se consideră creștini, dar nu se văd ca făcând parte din tradițiile ortodoxe, catolice sau protestante. "Noi credem că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Salvatorul lumii și că El ne iubește, pe toți, mai mult decât ne putem imagina. Acest lucru înseamnă că avem exact aceleași crezuri ca toate celelalte biserici creștine? Nu. Dar noi cu siguranță ne considerăm ucenici dedicați ai lui Isus Hristos", afirmă adepţii acestei biserici.

Citit 11575 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 02:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.