”Omagiu lui Brâncuşi”, poveste fără sfârşit
Foto: Arhiva VL

”Omagiu lui Brâncuşi”, poveste fără sfârşit
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ridicarea pe soclu a sculpturii în metal "Omagiu lui Brâncuşi", realizată de artistul german Ewerdt Hilgemann - operă care zace mâncată de rugină pe Faleză, în iarbă, în vecinătatea zonei Trecere Bac - s-a transformat într-o poveste fără sfârşit.

Din păcate, achiziţia lansată de Primăria Galaţi la finele anului trecut, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare a sculpturii, a eşuat. Acum, Primăria încearcă realizarea proiectului tehnic de execuţie pentru obiectivul „Amplasare sculptură în metal «Omagiu lui Brâncuşi»”. Ofertele sunt aşteptate până pe 17 februarie 2021. Valoarea estimată a contractului este de 50.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este ”preţul cel mai scăzut”.

Primăriei i-a fost greu să găsească şi un expert tehnic pentru acest monument, reuşind, după mai multe încercări, să atribuie contractul firmei Techmedia Electronics, pentru 22.000 de lei fără TVA. Expertul a stabilit că opera este într-o stare relativ bună din punct de vedere structural, dar afectată de coroziune de suprafaţă.

Misiunea proiectantului căutat de Primărie vizează: restaurarea sculpturii, realizarea unei fundaţii din beton armat, placată cu plăci de granit, sistematizarea verticală a zonei de amplasare a sculpturii şi o instalaţie electrică de iluminat public arhitectural.

Reamintim că ziarul „Viaţa liberă” a adus în atenţia opiniei publice soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. Pe 30 august 2018, în şedinţa Consiliului Local au fost aprobate costurile pentru restaurarea şi amplasarea lucrării pe un soclu, pe Faleza Inferioară.

Citit 2728 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Martie 2021 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.