Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
1 comentariu

Contribuabilii gălățeni care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, respectiv închiriază bunuri mobile și imobile, cum ar fi apartamente, camere situate în locuințe proprietate personală închiriate în scop turistic sau bunuri agricole (terenuri cu destinație agricolă, animale, mașini, utilaje agricole), au obligația de a-și declara veniturile realizate. Acest lucru se face prin depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

Persoanele fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal (cu excepțiile reglementate de lege) au obligația să declare aceste venituri prin Declarația unică, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părți, respectiv până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an, pentru contractele în curs, în cazul celor care au încheiat contractele respective în anii anteriori, informează Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați.

Persoanele fizice care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, cuprinsă între una și cinci camere inclusiv, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea, au obligația să  declare aceste venituri pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor, prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - la cap. I - Date privind veniturile realizate.

Ținând cont de contextul epidemiologic din această perioadă și pentru a se evita deplasările la sediile unităților fiscale, AJFP Galați recomandă ca depunerea Declarației unice să se facă utilizându-se Spațiul Privat Virtual (SPV).

Ca o situație particulară, impozitul pe veniturile din arendarea terenurilor sau bunurilor agricole se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit (arendași), la momentul plății venitului. Arendașii au obligația să completeze și să depună, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile, formularul 112 - “Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”, în care declară impozitul pe veniturile din arendă calculat și reținut. Impozitul aferent veniturilor din arendă, calculat, reținut și plătit de către arendaș, este impozit final, iar arendatorii mai au obligații declarative doar în ceea ce privește declararea contribuției la asigurări sociale de sănătate, după caz.

”Conformarea voluntară la declararea și plata în termen a obligațiilor fiscale ce derivă din realizarea acestor categorii de venituri impozabile vă scutește de eventualele neplăceri cauzate de calcularea unor majorări de întârziere, penalități de nedeclarare sau aplicarea unor sancțiuni contravenționale”, menționează AJFP.

Citit 4050 ori Ultima modificare Luni, 08 Martie 2021 12:29

1 comentariu

 • postat de Iancu Jianul Sâmbătă, 06 Martie 2021 08:57 87.146.34.*** Link la comentariu
  11
  14

  Atata timp cat statu nu a investit nimic in acele locuite... nu merita nici un ban! Legea ar trebui sa fie axata pe cei ce detin centre comerciale... evaziunea... ia verificati magazinele de legume si fructe in cartier... nu dau nici un bon de zeci de ani unele! Aia ce e?
  Un amarat care face si el unnici 150e gata ii sariti in cap... asa e statul roman.,.. numai dulaii si catei sa treaca! De asta a ajuns la coada vacii metaforice.... sarac lipit pamantului, dator, urat... neingrijit si cu tupeu cat casa poporului!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.