Mai puţine clase la liceu, la admiterea de anul acesta. A scăzut numărul elevilor

Mai puţine clase la liceu, la admiterea de anul acesta. A scăzut numărul elevilor
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pe fondul scăderii numărului de elevi care vor intra din toamnă la liceu, s-a redus anul acesta şi numărul claselor a IX-a la liceu. Situaţia ar fi fost şi mai dramatică, dacă, la propunerea fostului inspector general Onuţ Atanasiu, actual parlamentar, nu s-ar fi aprobat scăderea numărului de elevi la clasă. Această solicitare a fost făcută deoarece nu numai Galaţiul, ci şi alte judeţe se confruntă cu efective din ce în ce mai mici de elevi.

În anul şcolar 2019-2020 au terminat clasa a VIII-a 4.620 de elevi, în timp ce, în anul şcolar 2020-2021, erau înscrişi, la acelaşi nivel de studiu, doar 3.933 de elevi, cu 687 mai puţini. Acest lucru ar fi presupus 24 de clase a IX-a în minus, dacă nu s-ar fi adoptat ordinul prin care se trece de la un număr maxim de 28 de elevi la 24-26 de elevi pe clasă.

Prin urmare, în judeţul Galaţi, deşi există o reducere a numărului de clase de liceu zi, ea nu este atât de drastică precum ar fi impus-o împuţinarea numărului de elevi.

Dacă în 2020 au fost 121 de clase a IX-a la zi, acum vor fi 117, cu patru mai puţine, conform proiectului depus de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, care aşteaptă aprobare prin hotărâre de guvern. "Este posibil chiar să avem 118 clase, pentru că s-a propus înfiinţarea specializării de Educatori-puericultori la Colegiul Naţional "C. Negri", specializare pe care noi am mai avut-o şi care s-a dovedit a fi utilă în condiţiile atctuale", ne-a mai explicat inspectoarea generală Gina Brînzan.

Aceasta a mai precizat că, în definitiv, locurile la clasa a IX-a pentru anul acesta sunt aproximativ egale cu cele de anul trecut, deşi numărul elevilor este mult mai mic: "Clasele care nu se mai regăsesc la liceu au fost înfiinţate în plus în cadrul învăţământului profesional, unde, de la 40, câte au fost anul trecut, am ajuns la 43 în 2021, la solicitarea agenţilor economici".

Totodată, se constată anul acesta creşterea numărului de locuri la liceu seral, unde de la şapte clase de a IX-a anul trecut s-a ajuns la 11 acum. Învăţământul cu frecvenţă redusă a ajuns acum la şase clase, de la cinci în 2020.

S-a decis însă diminuarea locurilor pentru clasa a XI-a seral, de la 11 clase în 2020, la numai opt în 2021.

Citit 2222 ori Ultima modificare Joi, 08 Aprilie 2021 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.