Salarii restante de zece ani, la fosta întreprindere Elnav. Peste 100 de foști angajați au încă de așteptat

Salarii restante de zece ani, la fosta întreprindere Elnav. Peste 100 de foști angajați au încă de așteptat
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

La zece ani de la închiderea Elnav, fosta companie gălățeană producătoare de elice turnate din fontă, peste 100 de foști salariați au încă de așteptat pentru recuperarea unor sume consistente, reprezentând restanțe salariale. Suma totală care ar trebui să le revină depășește 1,2 milioane de lei.

Informația pe care "Viața liberă" a publicat-o în exclusivitate, conform căreia o parte din activele întreprinderii gălățene Elnav, aflată în faliment, au fost cumpărate de producătorul local de containere Palmex, a adus în atenție și situația foștilor salariați de la Elnav. Aceștia continuă să spere că, prin vânzarea activelor Elnav, vor reuși și ei să-şi recupereze salariile restante din ultimele luni de "viață" ale societății la care au lucrat. Astfel, 119 foști angajați ar trebui să primească o sumă totală de 1,245 milioane de lei.

"În 2011 s-a închis fabrica, prin 2012 l-am dat în judecată pe Corneliu Mangalea, patronul Elnav. A fost dată o hotărâre judecătorească în favoarea noastră, dar a zis că nu are bani să plătească. Executorul judecătoresc nu a putut să facă foarte mult, pentru că foarte multe active erau gajate. Am făcut apoi, de comun acord cu patronul, un plan de reorganizare, ne-a promis că o să plătească, dar scadențele nu au fost respectate. Așa că am cerut și s-a deschis falimentul", ne-a spus un reprezentant al foștilor salariați.

Conform acestuia, la Elnav s-au succedat doi lichidatori. Cel de-al doilea, Sierra Quadrant (care este lichidator și la fosta proprietate Mehid din bd. Coșbuc, deținută tot de Corneliu Mangalea - n.r.), a făcut o reevaluare a activelor, rezultând o sumă de aproximativ 10,5 milioane de euro, împărțită în șase loturi. Între timp, s-a mai primit și o amendă de 150.000 de lei pentru neregulile descoperite la conservarea haldei de zgură.

Prețul tranzacției prin care Palmex a preluat o parte din activele fostei Elnav a fost de aproximativ două milioane de euro, fără TVA. "După ce s-au vândut din active, lichidatorul și-a luat partea, în mod legal, apoi Credit Europe Bank, care era ipotecarul principal, plus primul lichidator (o firmă din Iași) și un cabinet de avocatură. Din câte știu, mai există încă două ipoteci, din care una e pusă de Finanțe. Conform Legii 85, toți salariații trebuie să primească bani, dar abia ce rămâne după ridicarea ipotecilor va ajunge și la salariați, deși noi, salariații, am dus tot greul procesului. Ceilalți nu au făcut nimic", a continuat reprezentantul salariaților.

Conform acestuia, din cei 119 foști salariați, "vreo 80 au mers la proces. Vreo 30 au mai primit câte ceva prin fondul de garantare, așa că am rămas 47. Trei au murit, așa că am mai rămas 44, care avem de primit în total 57.720 de lei. Sincer, nu cred că vom primi prea curând acești bani. Poate doar dacă se vând și celelalte active, ultimele două loturi, halda de zgură și gospodărirea de gaze, am putea să primim și noi banii", a încheiat reprezentantul foștilor salariați Elnav.

Citit 3794 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Aprilie 2021 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.