În anul pandemiei, gălățenii s-au împrumutat cu 292 milioane de lei

În anul pandemiei, gălățenii s-au împrumutat cu 292 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Valoarea creditelor contractate de gălățeni era, la sfârșitul lunii februarie, în valoare de 4.525,8 milioane de lei, în creștere cu 291,8 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, față de luna ianuarie, se constată o contractare a creditării cu 59,4 milioane de lei, rezultă din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Acest rezultat a fost obținut în condițiile în care termenii creditării la nivelul instituțiilor financiare au rămas în mare parte neschimbați, eventuale măsuri în sensul restrictivității fiind operate doar în cazul creditelor mai riscante, reprezentând, la nivel național, aproximativ 18 la sută din volumul total al împrumuturilor.

"Majoritatea instituțiilor de credit au adoptat o politică relativ anticiclică și au menținut neschimbate standardele de creditare (73 la sută), în linie cu mixul de instrumente adoptate de către BNR și orientate către atenuarea efectelor economice negative determinate de pandemia COVID-19, precum și în vederea facilitării unui proces fluent de finanțare a sectorului economic real. Așteptările privind situația economică generală continuă să reprezinte o preocupare pentru instituțiile de credit din România, dar și din zona euro, cu impact asupra standardelor de creditare, în sensul creșterii restrictivității în cazul unei părți minoritare din instituțiile de credit (27 la sută)", se arată în ultimul sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, realizat de BNR.

În același timp, cererea de credite a înregistrat o creștere moderată, pe fondul nevoii de lichiditate în creștere a companiilor. La nivelul populației, băncile au menținut în general standarde constate de creditare, dar au fost mai restrictive se segmentul imobiliar.

În acest context, pe piața bancară gălățeană, valoarea creditelor contractate de companii era, la sfârșitul lunii februarie 2021, de 1.969,4 milioane de lei, față de 1.737,2 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut.

La nivelul populației, valoarea împrumuturilor era la sfârșitul lui februarie 2021 de 2.543,9 milioane de lei, față de 2.484,3 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut. Pe categorii de împrumuturi, creditele de consum au scăzut de la 1.075,2 milioane de lei la 1.048 milioane de lei, în timp ce creditele destinate achiziției de terenuri și locuințe a crescut de la 1,364,6 milioane de lei la 1.441,7 milioane de lei.

În ceea ce privește moneda creditelor contractate de gălățeni, leul deține supremația. Mai exact, creditele în moneda națională aveau, la sfârșitul lunii februarie a.c., o valoare de 3.453,4 milioane de lei, față de 3.170,5 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut. Creditele în valută au înregistrat pe parcursul ultimului an doar o creștere marginală, de la 1.063,5 milioane de lei la 1.072,4 milioane de lei.

Citit 1808 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Aprilie 2021 23:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.