Ziua președinților. Klaus Iohannis și Andrzej Duda, pe „câmpul de luptă” de la Smârdan (FOTO și VIDEO)
Foto: Marian Calestru

Ziua președinților. Klaus Iohannis și Andrzej Duda, pe „câmpul de luptă” de la Smârdan (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, au participat marți, 11 mai, la exercițiul militar multinațional "Justice Sword 21", desfășurat în Poligonul de la Smârdan, din județul Galați.

Tancuri, transportoare blindate, artilerie grea, lansatoare de rachete, avioane de vânătoare, elicoptere, tot arsenalul folosit în cadrul exercițiului militar multinațional "Justice Sword 21/Steadfast Defender 21" a fost desfășurat pe "câmpul de luptă" din poligonul de la Smârdan. În total, peste 2.000 de soldați, 500 de piese de tehnică militară la standarde NATO!

O zi plină pentru militarii armatei române, dar și pentru contingentul polonez dislocat în "zona de operațiuni". E vorba de un exercițiu tactic complex, dar și de ziua președinților! Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, sunt așteptați în "linia întâi"! În prezența lor, forțele dislocate "pe câmpul de luptă" aveau să respingă un puternic "atac inamic"!

Dincolo de scenariul în sine, tehnic vorbind, "scopul exercițiului este de a valida capacitatea comandanților de nivel tactic de a controla și sincroniza, în timp și spațiu, manevra unităților organice și, totodată, de a integra și coordona acțiunile specifice desfășurate de structurile primite în sprijin". Pe scurt - cooperare, viteză de reacție, tactică și forță de răspuns pe măsura provocărilor "inamicului".

"Bătălia", dusă cu toate mijloacele de luptă, a fost acerbă! Timp de mai bine de o oră, militarii români și polonezi au acționat umăr la umăr pentru a duce la bun sfârșit misiunea de apărare a teritoriului! În sfârșit, victorie! "Inamicul" a fost respins, iar președinții Iohannis și Duda au toate motivele pentru a-i felicita pe militarii participanți la misiune. Totul, subliniat, "la scenă deschisă", într-o declarație comună a celor doi președinți.

"Tocmai s-a încheiat un exercițiu la care am asistat împreună cu președintele polonez, domnul Andrzej Duda. Este foarte important pentru noi să participăm la astfel de exerciții, ca să încurajăm forțele noastre care lucrează împreună. Am asistat împreună și cu dumneavoastră la acest exercițiu. Ați observat, cu siguranță, că astăzi, în exercițiu, au fost forțe din România și forțe din Polonia. Soldații polonezi sunt cei care au venit să facă parte din Brigada Multinațională. Este extrem de important să aibă loc astfel de exerciții, pentru a verifica și pentru a crește gradul de interoperabilitate, adică să lucreze bine împreună, să se cunoască reciproc, să învețe cum să se conecteze unii cu ceilalți și să fie capabili să execute împreună misiuni de luptă. Când vorbim despre misiuni de luptă, trebuie să fiu foarte clar aici: noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare! Este, pentru noi, pe Flancul Estic al NATO, extrem de important să avem forțe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare. Noi ne pregătim pentru apărare pe Flancul Estic", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Video: Ovidiu Amălinei

Dincolo de exercițiul în sine, cei mai importanți sunt, desigur, soldații care, zi de zi, sunt la datorie. Iar președinții Klaus Iohannis și Andrzej Duda au ținut să sublinieze acest lucru prin dialogul direct pe care l-au avut cu militarii - fie că era vorba de prezentarea tehnicii de luptă, a unor detalii din timpul exercițiului sau de camaraderia legată sub steagul NATO de soldați din țări diferite. Nu au lipsit nici "fotografiile de familie", amintire a unei zile toride pe "câmpul de luptă" de la Smârdan.

Când liniștea s-a așternut din nou peste poligon, în aer plutea încă impresia desfășurării de forțe la care am asistat. "We are NATO!" - spune una dintre devizele Alianței. De la Marea Baltică până la Marea Neagră, de la Gdansk la Galați! Și poate chiar mai departe!

Citit 6802 ori Ultima modificare Joi, 13 Mai 2021 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.