Primele vânzări de terenuri, în acest mandat al Consiliului Local. Blocaj depăşit după cinci luni

Primele vânzări de terenuri, în acest mandat al Consiliului Local. Blocaj depăşit după cinci luni
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Peste 155.000 de euro fără TVA ar putea încasa bugetul local al Galaţiului din vânzarea a opt suprafeţe de teren, proprietatea privată a municipiului, hotărâri pe care consilierii locali le-au aprobat în şedinţa din 27 mai 2021. Sunt primele vânzări votate în acest mandat, după un blocaj care durează din 17 decembrie 2020. Liberalii au cerut ca încasările din vânzări de terenuri să fie direcţionate către studiul de fezabilitate pentru construcţia unui nou spital municipal.

Din 17 decembrie 2020 şi până la şedinţa de joi, 27 mai 2021, nu mai puţin de 27 de proiecte de hotărâre privind vânzări de terenuri au fost respinse, deoarece grupurile de consilieri PNL şi USR PLUS au fost "împotrivă". Fiind decizii patrimoniale, vânzările aveau nevoie de minimum 18 voturi favorabile (două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie), cvorum neîntrunit la şedinţele trecute.

La şedinţa de săptămâna trecută, opt din cele nouă vânzări de terenuri cuprinse pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local au fost aprobate cu câte 22-23 de voturi favorabile. Parte dintre aceste vânzări au fost respinse la şedinţele anterioare din decembrie, ianuarie, februarie şi martie. De această dată, consilierii liberali au fost de acord cu ele, dar cu o condiţie: ca banii să fie folosiţi pentru finanţarea studiului de fezabilitate necesar construcţiei unui nou spital municipal de urgenţă.

"Grupul consilierilor PNL a fost de acord cu opt din cele nouă proiecte de vânzare, din care se vor acumula aproximativ 150.000 de euro, bani care dorim să fie direcţionaţi pentru studiul de fezabilitate privind proiectarea şi execuţia noului spital municipal de urgenţă", a declarat Eduard Ciulei, consilier local PNL.

Ce terenuri se vor vinde şi cu cât

Cea mai consistentă sumă - 48.656 euro fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR, la data semnării contractului de vânzare-cumpărare, va fi încasată de pe urma unui teren de 3.041 mp, situat în bulevardul Galați nr. 3-E, lot 1. Conform documentelor, suprafaţa a fost atribuită în folosinţă gratuită prin două hotărâri de Consiliu Local din 2007 şi 2009 şi este ocupată de construcţiile proprietatea asociaţiei care a solicitat cumpărarea: Centru turistic pentru tineri, Centru multifuncţional "Delfinul", construcţii anexe - bazin adulţi şi copii, construcţie cu destinaţia alimentaţie publică şi bar, construcţie cu destinaţia filtru plus terasă acoperită. Preţul stabilit este de 16 euro/mp fără TVA.

Pe strada Brăilei nr. 163B - E1 şi 163B - E2 vor fi vândute două suprafeţe de teren de 63 mp şi, respectiv, 187 mp, cu preţurile de 187 de euro/mp, respectiv, 190 de euro/ mp fără TVA. Sunt suprafeţe aferente spaţiului comercial proprietate a unei firme, terenuri pe care aceasta le deţine în baza contractului de dare în folosinţă, din care se vor încasa 47.330 de euro fără TVA.

Aleşii au fost de acord cu vânzarea, cu preţul 23 de euro/mp fără TVA, a terenului de 300 mp, situat pe Aleea Nordului nr. 8A, care, în prezent, este concesionat. Pe teren este edificată o construcţie autorizată, cu destinaţia de locuinţă, proprietate a celor care au solicitat cumpărarea şi vor plăti, în total, 6.900 de euro, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare-cumpărare.

Cu 179 de euro/mp fără TVA, adică un total de 6.090 de euro fără TVA, se va vinde terenul de 34 mp situat în cartierul Micro 17, strada Vădeni nr. 2, aferent blocului C9. Este vorba despre terenul aferent extinderii cu destinaţia de spaţiu comercial, deţinut cu contract de închiriere.

Terenul de 20 mp, situat în strada Siderurgiștilor nr. 38 E 22-A, este ocupat în întregime de construcţia proprietatea celor care au solicitat cumpărarea şi care îl deţin acum cu contract de închiriere. Preţul de vânzare stabilit este de 167 de euro/mp fără TVA, valoare totală fiind de 3.300 de euro.

A fost votat prețul de vânzare de 63 euro/mp fără TVA, pentru terenul de 38 mp situat în strada Traian Vuia nr. 21, bloc Lynx, aferent unui spaţiu deţinut de o firmă. Valoarea totală de piață propusă este de 2.394 de euro.

Pentru terenul de 11,68 mp, situat în strada Brăilei nr. 252, bloc G3, lot 2, deţinut cu contract de închiriere, vânzarea a fost decisă la preţul de 179 de euro/mp fără TVA, adică o valoare totală de 2.090 de euro.

Ultimul teren, în suprafaţă de 575 mp, situat pe Calea Prutului nr. 54, va fi vândut prin licitaţie publică deschisă. Prețul de pornire al licitației este de 67 euro/mp, fără TVA, respectiv un total de 38.500 euro, fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de vânzare. Totodată, au fost aprobate caietul de sarcini pentru desfășurarea licitației publice deschise și fișa procedurii.

Trebuie spus că toate cheltuielile ocazionate de încheierea contractului de vânzare-cumpărare vor fi suportate de către cumpărători.

Proiect respins

Cu 17 voturi „pentru” şi zece abţineri, proiectul de hotărâre privind vânzarea unui teren de 333 mp, situat pe strada Stadionului nr. 31, a fost respins. Pe terenul deţinut cu contract de concesiune este edificată o construcţie cu destinaţia de locuinţă şi cabinet veterinar, proprietatea celor care solicită cumpărarea. Preţul de vânzare propus era de 160 de euro/mp fără TVA. Pentru că nu au aprobat această vânzare în ianuarie, când le-a fost supusă votului prima dată, cei care vor să cumpere terenul au acţionat Consiliul Local în judecată. Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul nostru, reclamanţii cer instanţei să-i oblige pe aleşii locali să le vândă terenul. Consilierii locali liberali au considerat că este un teren în litigiu şi au decis ca instanţa să fie cea care va decide cine are dreptate.

Bani de investiţii

Blocajul vânzărilor de terenuri a fost o practică obişnuită şi în mandatul anterior. Dincolo de suspiciunile exprimate privind destinaţia sumelor încasate din vânzări, abţinerea sau respingerea proiectelor era singura modalitate prin care opoziţia din Consiliul Local îi "dădea peste mână" puterii. La şedinţa de joia trecută, primarul Ionuţ Pucheanu le-a dat asigurări consilierilor că veniturile obţinute din vânzări se pot duce doar în zona de investiţii, nu se duc nici pe salarii, nici pe indemnizaţii.

 

Citit 12337 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 06:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.