Rentabilitatea Zonei Libere, cât a unui butic. Profit mai mult decât dublu, dar tot mic

Rentabilitatea Zonei Libere, cât a unui butic. Profit mai mult decât dublu, dar tot mic
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Profitul brut pe care și-l propune Regia Autonomă Administrația Zonei Libere Galați în acest an, prin bugetul care a fost aprobat de consilierii locali la sfârșitul lunii aprilie, este de 147.000 de lei. Chiar dacă este mai mult decât dublu faţă de profitul realizat în 2020, când a fost 61.000 de lei, rezultatul propus este mult sub potențialul pe care îl are zona liberă gălățeană.

Veniturile prognozate în acest an de Administrația Zonei Libere sunt de 3,886 milioane de lei, cu un plus de 8,43 la sută față de anul precedent. Conform notei de fundamentare a bugetului de venituri și cheltuieli, optimismul se datorează și "finalizării unei investiții pentru crearea de noi spații de depozitare și realizarea alimentării cu energie electrică și gaze. Totodată, prin încheierea contractului de concesiune, în iunie 2020, cu societatea Helgra Decora SRL, pentru o suprafață de 79.996 mp, a fost estimată o creștere a veniturilor din redevențe cu 12,3 la sută față de realizatul anului 2020".

Veniturile din exploatare au fost previzionate cu 8,7 la sută mai mari decât în 2020 și provin din redevențe - 2,892 milioane de lei, chirii - 208.000 de lei, prestații cheiaj - 126.000 de lei, licențe și permise - 351.000 de lei, penalități - 1.000 de lei, subvenții - 137.000 de lei, organizarea de licitații pentru închiriere și concesiune - 5.000 lei, recuperarea cheltuielilor cu utilitățile de la utilizatorii zonei libere - 25.000 de lei.

Din cauza scăderii dobânzilor pe piața bancară, veniturile financiare au fost estimate, "cu prudență", la 132.000 de lei.

Cheltuielile cu personalul, 62 la sută din total

Cheltuielile totale cresc cu 6,12 la sută, până la 3,738 milioane de lei, motivele fiind creșterea cheltuielilor cu bunuri și servicii, cu taxele și impozitele și cu personalul.

Având o pondere de 62 la sută în totalul cheltuielilor, cheltuielile cu personalul cresc cu 10,2 procente față de anul trecut, până la 2,318 milioane de lei. Regia are 23 de salariați, iar câștigul mediu brut lunar pe salariat a fost stabilit la 6.315 lei, fiind luate în calcul salarii de bază, sporuri, prime și bonificații CCM.

Investițiile pentru acest an, în valoare de 323.000 de lei, constau în realizarea, din fonduri proprii, a unei platforme de depozitare de 375 mp, continuarea realizării, din surse de la bugetul local rămase neutilizate în 2020, a unei instalații de utilizare gaze naturale și în dotarea cu calculatoare, imprimantă color, plus proiectarea și execuția unei centrale termice pentru sediul AZL.

În consecință, Administrația Zonei Libere a prognozat încheierea exercițiului financiar 2021 cu un profit brut în valoare de 147.000 de lei.

"Rentabilitate economică de 0,05 la sută"

"Dintr-un raport al administratorului am aflată că Zona Liberă are în administrare un patrimoniu public de vreo 137 milioane de lei, din care teren - 127 milioane de lei, cheu vertical etc. Sunt o groază de investiții și active pe care Primăria le-a pus la dispoziția Administrației Zonei Libere. Totuși, cu acest patrimoniu, AZL își propune realizarea de venituri de 3,886 milioane de lei și un profit net de 80.000 de lei, ceea ce înseamnă o rentabilitate economică de 0,05 la sută. Mă iertați, dar sunt pe Calea Prutului sau în alte zone buticuri care au o cifră de afaceri mai mare sau similară, cu un număr de salariați mai mic și cu mai puține resurse, iar rentabilitatea economică este de vreo sută de ori mai mare.

Totodată, din cele 136,98 hectare, a rezultat că vreo 108, deci 80 la sută, sunt închiriate pentru agricultură și veniturile pe care le aduc sunt cam de 100.000 de lei, ceea ce reprezintă 2,38 la sută din ceea ce își propune Administrația Zonei Libere. Mai avem, pe de altă parte, cheltuieli de 3,789 milioane de lei, din care circa 64 la sută reprezintă cheltuieli cu salariile. Bugetul pare croit ca o anvelopă salarială pentru 23 de salariați. Nu știu competențele pe care le au dânșii, dar la arendarea unor terenuri de agricultură se pricepe absolut oricine. Aș vrea mai mult de la Administrația Zonei Libere, nu pentru noi, consilierii locali, ci pentru cetățeni, pentru că potențialul este fantastic și îmi doresc, ca și în cazul Administrației Piețelor, să maximizăm veniturile, să venim cu o formă nouă de management, cu elemente care să se orienteze spre maximizarea veniturilor și nu pe cheltuirea banilor publici", a afirmat, înainte de votarea bugetului, consilierul liberal Valeriu Laurențiu Onose.

În replică, viceprimarul PSD Sorin Enache a spus: "Situația Zonei Libere este una specială, nu este ca și cum astăzi am constatat că Zona Liberă nu merge bine. Dimpotrivă, aș spune că în ultimii cinci ani s-au făcut pași foarte mari în dezvoltarea acestei zone. Am reușit în anii aceștia să facem branșamentul la gaze, care a fost foarte dificil din cauza proprietarilor care ne-au blocat în permanență. Lucrăm acum și la branșarea rețelei de energie electrică de putere. Abia în momentul în care am semnat contractul cu societatea de gaze, a apărut și un nou investitor, care a închiriat anul trecut 7,2 hectare și a demarat o investiție. Sunt pași mici, dar hotărâți, în următorii doi, trei ani vă spun că situația va fi complet schimbată. Un alt atu, a fost făcută o investiție din fonduri proprii ale Zonei Libere în două hale frigorifice. Sunt convins că situația va merge spre maximizare, pentru că toți trebuie să ne dorim maximizare".

Cu 15 voturi pentru, proiectul de buget al Zonei Libere Galați a fost adoptat.

Citit 12139 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 06:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.