Locatarii blocului I1 din Țiglina I cer mutarea florarilor
Foto: Marian Calestru

Locatarii blocului I1 din Țiglina I cer mutarea florarilor
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Chioșcurile vânzătorilor de flori din Țiglina I, de la intersecția străzilor Brăilei și Saturn, sunt binecunoscute de mii de gălățeni, care cumpără flori de acolo pentru diferite evenimente. Însă prezența acestor buticuri îi deranjează pe locatarii blocului I1, situat chiar în spatele lor, aceștia solicitând Primăriei mutarea chioșcurilor respective în altă zonă. Petiția este semnată de 103 dintre cei 150 de proprietari din bloc.

Locatarii blocului I1 au trimis mai multe petiții pe adresa Primăriei Galați, solicitând ca vânzătorii de flori din fața blocului lor să fie relocați. Ei susțin că, după decembrie 1989, aici au fost amplasate niște tarabe provizorii, care s-au transformat în ceva permanent. ”În 1990, aici a fost aprobată funcționarea mai multor tarabe pentru vânzarea stradală de sucuri și flori. În anii care au urmat, în locul acelor tarabe au fost ridicate mai multe construcții provizorii (chioșcuri), care au ocupat o parte din trotuarul străzii Brăilei, fiind lăsat un culoar de trecere pietonală între construcțiile provizorii și zidul blocului I1.”

Focar de infecție, zonă periculoasă și ”dezacord” urbanistic

Culoarul de trecere din spatele chioșcurilor este de ani de zile un focar de infecție, susțin locatarii. ”Fiind un loc ferit de privirile trecătorilor, multe persoane necivilizate aruncă aici tot felul de gunoaie, de la ambalaje de hârtie, pet-uri, pungi de plastic, până la pahare de cafea și cutii de pizza cu resturi de mâncare. În special după lăsarea serii, se întâmplă frecvent ca unii trecători să își facă nevoile în această zonă, iar în zonă este un miros pestilențial”, afirmă locatarii blocului I1.

Susținând că ”într-o zonă ultracentrală a Galațiului nu ar trebui să existe un astfel de spațiu, cu gunoaie și mirosuri pestilențiale”, semnatarii petiției reamintesc și că ”la acest culoar pietonal nu a fost posibilă sistematizarea trotuarului pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale sau provenite din topirea zăpezii, și în zilele cu precipitații se formează multe bălți care nu dispar prin evaporare”.

Oamenii mai spun că zona reprezintă un risc pentru siguranța populației. ”În fost înregistrate, în special noaptea, cazuri de persoane care treceau prin acest gang și au fost atacate și tâlhărite de delicvenți. De asemenea, în această zonă pot fi întâlniți destul de des tineri care consumă droguri, profitând de discreția asigurată de acest spațiu”.

Nu în ultimul rând, locatarii susțin că existența acestor construcții provizorii ”nu se încadrează în viziunea arhitecturală modernă” pe care Primăria a gândit-o pentru a da o nouă față străzii Brăilei.

Primăria: Chioșcurile vor fi înlocuite cu module noi

Printr-un răspuns datat 14 mai 2021, Primăria Galați a comunicat următoarele: ”Ca urmare a verificărilor de specialitate efectuate de Serviciul Disciplină în construcții și afișaj stradal, asupra construcțiilor provizorii în discuție s-a dispus măsura intrării în legalitate în temeiul Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. În consecință, Serviciul Închirieri, concesiuni și vânzări terenuri, cabinete medicale, a emis un număr de 6 notificări de încetare a contractelor de închiriere teren. Ca urmare a memoriilor depuse de proprietarii construcțiilor în discuție, a fost aprobată propunerea de restructurare urbană și modernizare a zonei, desființarea construcțiilor vechi și amplasarea unor module noi, conform unor modele aprobate de o comisie a autorității locale, module cu o suprafață maximă de 12 mp. La data redactării prezentei, procedura descrisă mai sus este în desfășurare”.

În final, să spunem că soluția aleasă de municipalitate, cea a înlocuirii vechilor chioșcuri cu module, nu este pe placul locatarilor blocului I1, deoarece ”nu rezolvă problema pe care am semnalat-o. Tolerarea și cosmetizarea unui focar de infecție prin înlocuirea vechilor construcții provizorii cu altele noi nu reprezintă decât o ascundere a gunoiului sub preș, păstrând aspectul insalubru al uneia dintre cele mai circulate zone din municipiul Galați”.

Citit 6479 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Iunie 2021 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.